Cum poti fi sigur ca ai ales finantarea potrivita pentru afacerea ta?

Un raspuns unic la aceasta intrebare e imposibil. Cea mai buna sursa de finantare pentru afacerea ta e cea care indeplineste mai multe criterii, de cele mai multe ori subiective, specifice businessului detinut. Cu toate astea, specialistii in economie si in finantari sunt de parere ca siguranta gasirii celei mai potrivite surse de finantare petnru afaceri diverse vine mai degraba dintr-o abordare aplicata si din respectarea unor etape clare inainte de a incepe sa cauti surse de finantare ideale pentru afacere.

Finantarea potrivita pentru afacerea ta, finantarea ideala, nu prea exista in practica. Mereu va fi loc de mai bine, vei face compromisuri ca sa poti obtine banii de care ai mare nevoie. Finantarea e foarte importanta pentru orice afacere, de ea poate sa depinda si dezvoltarea in urmatoarele luni, chiar ani. Fara ea nu se poate orice ai spune si oricat de multi bani ai avea, la un moment dat tot te vei lovi de aceasta problema si trebuie sa stii ce ai de facut ca sa mearga lucrurile bine pentru tine.

La inceput de drum sau deja cu ceva experienta in afaceri, finantarea potrivita pentru business este mult mai usor de depistat cand ai la indemana un set clar de criteri si etape. Care ar fi acestea?

Intelege de la inceput pentru ce ai nevoie de finantare. Inainte sa cauti surse de finantare si finantatori dispusi sa iti ofere bani pentru dezvoltarea afacerii tale trebuie sa ai o idee clara despre motivul pentru care soliciti bani. Ce vrei sa faci cu fondurile primite, cum ii vei cheltui si pe ce, pe ce termen ai nevoie de finantare? Toate aceste intrebari devin cruciale daca esti in cautarea finantarilor solide pentru afacerea ta.

Nu te grabi sa incepi sa cauti oameni care pot sa te ajute cu anumite sume de bani. Stai si gandeste-te ce nevoi ai, ce vrei sa faci cu afacerea, daca o ai deja, ce fel de afacere si ce fel de dezvoltare va avea afacerea si de abia dupa ce ti-e clar tie cere mai departe fonduri si explica ce vei vrea sa faci si finantatorilor.

Compara optiunile, variantele de finantare. Nu porni de la inceput de la premisa ca un credit te va ajuta mai mult decat niste bani de la un finantator sau poate din surse personale, din crowdfunding. Vezi care sunt avantajele si dezavantajele, ce poti face cu ele, in cat timp vei da banii inapoi si cu ce dobanzi daca e vorba de creditare. Incearca sa ai si sfatul avizat al unui specialist, economist, contabil inainte sa iei orice fel de decizie importanta.

Cele mai bune variante de finantare sunt si cele mai simple, cele directe, unde nu exista dobanzi si nici fel de fel de taxe si dosare de prezentat, timpi prea mari de asteptare. Varianta care iti ofera cele mai multe beneficii si e si mai rapida, e potrivita pentru afacerea ta aceea va fi cea mai buna pentru tine. Nu tine cont de tendinte si de tot ce fac ceilalti antreprenori care sunt in cautarea finantarilor, fa ce crezi ca e bine pentru tine si pentru afacerea ta.

Ce surse de finantare ai putea avea la dispozitie? Am vazut creditele bancare, liniile de credit se adauga si ele, mai flexibile, investitiile de capital sunt iarasi o varianta buna, de la investitori tip angel, fonduri din crowdfunding, finantarile nerambursabile de la institutii importante, dar si de leasing, pentru echipamente, vehicule destinate afacerii tale.

Tine cont si de scorul de credit. Daca te gandesti la creditare si la imprumuturi conteaza enorm scorul de credit. El va indica finantatorilor tai daca poti sau nu sa sustii un credit pe termen lung si va inspira si incredere daca e mai mare. Ai dobanzi avantajoase, ai si conditii de creditare mai bune odata ce ai scor de credit excelent. La scoruri de credit slabe, mici ca valoare, poti sa iei credite, imprumuturi, nu e asta problema. Dar dobanzile vor fi mai mari, rata va fi mai mare, termenii pentru imprumuturi vor fi mai putini favorabili pentru tine si pentru afacerea ta.

Citeste toata documentatia inainte de a accepta termenii finantarilor. Nu te grabi sa semnezi nimic pana nu citesti foaie cu foaie toate documentele care certifica finantarea oferita. Intelegi mai usor termenii si conditiile finantarilor, eviti surprize pe parcursul derularii finantarii si esti mai sigur si pe ce vei primi. Oricat de grabit ai fi si oricat de mult ai avea nevoie de bani nu renunta niciodata sa parcurgi o data sau de doua ori documentele, indiferent cat de multe sunt. Vei avea surprize mari daca stai si le citesti si vei evita sa faci cea mai mare prostie uneori legata de fonduri primite si de finantari inselatoare.

Intreaba si lamureste orice fel de neintelegeri legate de finantari. Nu iti fie teama si nici rusine sa intrebi daca ai nelamuriri. Cu cat adresezi mai multe intrebari, cu atat vei avea sanse mai mari sa gasesti finantarea de care ai nevoie tu, dar de care are nevoie si afacerea ta. Fa o lista de intrebari cand soliciti finantari, discuta deschis cu toti cei care ofera finantarile, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice. Doar asa ai sanse mai mari sa ajungi si la sursele de finantare potrivite pentru business si sa ai o legatura cat mai normala si mai stransa cu oamenii care te vor ajuta.

Gandeste-te si la costurile totale. Ia in calcul cand cauti finantarea perfecta pentru afacerea ta si dobanzi si comisioane, penalizari, termeni si conditii pentru toate cheltuielile, impactul asupra veniturilor. E important sa ai cum sa sustii plati lunare fara sa iti fie afectate operatiunile curente. Daca ai costuri ce depasesc bugetul tau lunar sau jumatate din el atunci vei cauta cu siguranta altfel de finantari.

Redacteaza un plan de afaceri bine pus la punct. Un plan de afaceri te va ajuta sa ai finantarea potrivita pentru afacerea ta si sa gasesti si finantatorii care sunt interesati de afacerea ta si de dezvoltarea ei si sunt gata sa iti ofere banii de care ai mare nevoie. Respecta toate etapele redactarii planului, fa o documentare serioasa inainte si in timpul redactarii, incearca sa ai opinii de la specialisti si sa revezi planul de afaceri si modelul de afaceri ori de cate ori e nevoie pe parcursul cautarii finantarii potrivite pentru businessul tau.

Opteaza pentru finantatorii care rezoneaza cu afacerea ta, cu tine. Alegi finantarea potrivita pentru afacerea ta foarte usor daca ai oameni si finantatori care iti inteleg afacerea, cred in ea, care iti inteleg viziunea, ideile si modelul de afaceri. Degeaba gasesti finantatori cu bani daca nu sunt deloc pe aceeasi linie cu afacerea ta si au idei total diferite de ale tale in privinta afacerilor si dezvoltarii lor. Discuta atent cu finantatorii inainte de a accepta orice fel de finantari si nu face compromisuri doar de dragul banilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.