Finantarile prin capital propriu, sursa de finantare sigura si la indemana

Finantarea prin capital propriu poate fi un punct de pornire excelent cand ai nevoie de finantari rapide.

Ca antreprenor la inceput de drum, cu o afacere care are in spate o idee buna, vei cauta in permanenta surse de finantare cat mai usor de accesat si cat mai eficiente pentru tipul tau de afacere. Unele te vor ajuta sa ai banii de care ai nevoie in primele luni ale afacerii tale, altele vor fi mult mai greu de accesat si de aplicat la nivelul businessului detinut. Dintre toate sursele de finantare posibile pentru afacerea ta finantarea prin capital propriu pare una potrivita in multe scenarii.

Finantarea prin capital propriu se refera in general la vanzarea de actiuni ce apartin unei companii pentru a „strange” capital cat mai rapid. Investitorii care urmeaza sa cumpere aceste actiuni cumpara si drepturi de proprietate asupra companiei. Uneori se pot vinde toate instrumentele legate de capitalurile proprii pentru a avea capitalul necesar pentru dezvoltare si pentru pornirea unei afaceri.

Acest tip de finantare este important mai ales in faza de inceput a afacerilor, cand e nevoie de bani destul de multi pentru operatiunile initiale si pentru cheltuieli, pentru finantari pe care te poti baza atunci cand ai o afacere ceva mai greu de „ridicat”. Investitorii castiga si ei de pe urma celor care isi vand actiunile prin dividende primite si prin cresterea preturilor actiunilor detinute.

In momentul in care o companie este inca privata, finantarea prin capital propriu poate fi posibila prin intermediul unor investitori, prin crowdfundind, crowdinvesting. De pe urma acestei surse de finantare pot profita si firmele cu capital de risc sau investitorii corporate. Actiunile se pot vinde catre public intr-o ultima instanta, daca e nevoie.

Daca actiunile sunt cumparate de investitori, acestia urmaresc sa aiba castiguri bune in viitor de pe urma actiunilor si aduc cu ei de la abilitati necesare, experienta, conexiuni importante pentru a ajuta afacerea pe termen lung.

Platformele de crowdfunding sunt ideale daca vrei sa ai finantare prin capital propriu si sa ai investitori, oameni obisnuiti poate, care investesc in afacere sume mici.

Firmele cu capital de risc reprezinta un grup de investitori care aleg sa investeasca in afaceri in care cred si care spera sa se dezvolte rapid, eventual in afaceri care apar si la bursa de valori in viitor. Sumele investite sunt mari, dar si „partea” din companie detinuta prin actiuni e mare.

Investitorii corporate sunt companiile mari care investesc in companii private ca sa le asigure fondurile necesare pentru orice au de facut. Apare astfel un parteneriat strategic intre doua afaceri.

Ca sa ai finantare prin capital propriu mai consistenta poti apela si la bursa de valori. E destul de riscant, dar daca intelegi cum functioneaza poti avea mult mai usor fondurile de care ai nevoie.

Cand finantarea prin capital propriu e o varianta de luat in considerare? Cand nu ai incredere in creditare, cand vrei sa ai alaturi si investitori, oameni cu experienta si nu te temi de impartirea profitului cu ei, de ceea ce vor vrea sa faca in compania ta, cand vrei sa ai cat mai repede capital si bani pentru tot ce ai vrea sa faci pentru afacerea ta pe termen scurt.

Am inteles cum stau lucrurile cu aceasta finantare pentru business, nu ne mai ramane decat sa vedem care ar fi avantajele si dezavantajele si sa decidem daca merita sau nu sa ne folosim de ea.

Avantajele

  • Nu exista creditare, nu ai un credit pe care trebuie sa il returnezi. Nu platesti rate lunare, nu ai credite peste credite, si asta e foarte important pentru firmele care nu au profit la inceput. Toti banii castigati si de care ai facut rost ii vei folosi doar pentru dezvoltarea afacerii in directiile dorite;
  • Nu iti mai faci griji legate de ce se intampla cu creditarea. Nu te mai temi ca va creste dobanda, ca se vor schimba conditiile de creditare peste noapte, nu te mai temi de crize economice si financiare si scapi de stres inca de la inceput;
  • Inveti si ai doar de castigat daca ai parteneriate stabile cu investitori. Profiti de pe urma relatiilor pe care ti le faci, ajungi mai usor la oamenii de care ai nevoie si ai mereu experti care iti sunt aproape, ai stabilitate mai mare, ajungi mai usor la o retea vasta de oameni influenti si de specialisti in domeniul in care activezi.

Dezavantajele

  • „Diluarea” proprietatii asupra afacerii tale si a controlului operational. Practic oferi control asupra companiei unor investitori, unor firme straine, controlul operational nu mai e atat de clar, de bine definit. Daca ai companie profitabila in viitor, o parte din profit, castiguri vor merge si la partenerii tai sub forma de dividende;
  • Nu ai protectie in privinta taxelor. Practic adaugi costuri in procesul de finantare prin capital propriu, este mai costisitor sa apelezi la acest tip de finantare pe termen lung. Investitorii risca investind in compania ta, asa ca se asteapta si la castiguri bune cand lucrurile functioneaza mai bine pentru tine si implicit pentru ei;
  • Potentiale conflicte. Vei ajunge probabil la conflicte cu toti cei care te-au ajutat si au ramas langa tine din cauza viziunilor diferite, din cauza unui stil de management diferit, din cauza unor obiective diferite;
  • Profitul se imparte categoric intre toti cei care au actiuni si proprietar. Nu ai cum sa eviti acest lucru, ti-l asumi de la inceput. Tot ce castigi nu e doar al tau, e al vostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.