O altfel de finantare: capitalul Mezzanin

Capitalul Mezzanin iti ofera doar avantaje daca stii cum sa il folosesti corect, in favoarea afacerii tale.

Finantarea pentru afaceri este complicata mai ales daca esti la inceput de drum sau ai deja o afacere, dar lucrurile nu merg atat de bine precum ai crezut la inceput. Dintre toate sursele de finantare mai putin cunoscute una iese in evidenta cu siguranta: capitalul Mezzanin.

Capitalul Mezzanin reprezinta orice fel de datorie subordonata sau instrument de capitaluri proprii, reprezentand o creanta asupra activelor unei companii, superioara mereu celei actiunilor comune.

Daca discutam despre finantarile la mezanin ele pot fi structurate ca datorii, dar si ca actiuni preferentiale. De multe ori vei avea o combinatie de avantaje ale finantarii prin capitaluri proprii si prin datorii. Capitalul datoriei ofera institutiei creditoare dreptul de a converti imprumutul in dobanda capitalului propriu, asta daca nu ai cum sa iti platesti tot imprumutul sau nu il platesti la timp.

De ce ai folosi capitalul mezzanin ca sursa de finantare pentru afacere? Daca ai o companie noua care va avea o dezvoltare buna pe viitor si deja cunoaste succesul, capitalul mezzanin te va ajuta mult, iei imprumut mai usor de la banca chiar daca nu ai ani suficienti de experienta pe piata. In bilantul contabil al companiei capitalul mezzanin va aparea ca un capital propriu, deci compania va fi mai atractiva catre viitorii finantatori, nu apare la datorii capitalul.

Riscurile sunt destul de mari, dar capitalul mezzanin este o solutie, poate unica, daca vrei sa ai o rampa de lansare cat mai buna in afaceri si sa ai finantari bune. De multe ori finantarile via capital mezzanin sunt asociate cu achizitii si cumparari.

Investitorii prefera si ei capitalul mezzanin pentru ca au castiguri bune la investitiile in companii, dobanzile sunt mai mari, deci e vorba despre o datorie „scumpa”. Deci afacerea dispune de mai mult capital si isi mareste randamentul capitalului propriu.

De regula o afacere se indreapta spre aceasta finantare cand vrea sa dezvolte anumite proiecte de viitor sau cand vrea sa cumpere ceva pe termen scurt sau mediu. Nu mai esti obligat sa platesti datoriile ca la banci cand ai capital mezzanin, daca e vorba de imprumuturi in sistem capital mezzanin se platesc doar dobanzile pana la maturitatea imprumutului luat.

Maturizarea unei finantari mezzanin se intampla in cinci ani sau mai multi ani. Aceasta maturizare depinde si de maturizarea datoriilor avute.Rambursarea este de obicei exercitata pentru a profita de ratele mai mici ale pietei, pentru a apela si a reemite datorii si acțiuni la rate mai mici. Creditorul finantarilor mezzanin are dreptul sa tranfere imprumutul. Daca imprumutul presupune si distributii viitoare, avansuri, atunci debitorul poate negocia un stardard de transfer.

Creste si ROR-ul, cei care ofera finantari mezzanin vor primi prin contract dobanzi programatae lunare, trimestriale, anuale. Debitorii prefera creantele mezzanin pentru ca dobanad e deductibila la nivel de taxe, cheltuieli ale companiei, costul datoriei scade.

Si tot debitorii pot sa mute dobanda in imprumut. Daca nu se pot face platile dorite o parte sau toata dobanda poate fi amanata. Se pot restructura imprumuturile in sistem mezzanin, dobanzile scad, deci e mai usor de gestionat afacerea din punct de vedere financiar.

In ce situatii este bine sa apelam la finantarea mezzanin? Cand avem nevoie de recapitalizarea afacerilor existente, cand trebuie sa facem cumparaturi ca sa oferim finantarea cumparatorilor, in achizitii de management va fi utila acest tip de finantare, dar si cand e nevoie de crestere de capital pentru noi constructii pentru business. Se adauga finantarea achizitiilor, refinantarea unor datorii ca sa scapi de ele, restructurarea balantei contabile ca sa ai timp sa te achiti de rambursarile obligatorii.

Va fi utila finantarea tip mezzanin in orice etapa a dezvoltarii afacerii, pentru dezvoltarea de produse noi, extinderea productiei, expansiunea afacerilor. Pe termen scurt ai acces la lichiditati, impactul asupra datoriilor deja existente e mic, controlul asupra companiei e mai bun.

De unde poti obtine capital mezzanin si finantare? De la anumite fonduri care se ocupa cu asa ceva, din crowdinvesting, firmele cu capital privat pot sa ofere si ele foarte bine finantarile mezzanin. Capitalul de mezzanin nu are niciun rol in piata traditionala bancara.

Alte beneficii ale finantarilor mezzanin:

Pentru emitent-cresterea capitalului total, reducerea costurilor cu, capitalul, cresterea randamentului capitalului propriu.

Pentru investitor-investitie atractiva si sugura, optiuni multiple de garantare,

Limitarile finantarii mezzanin:

Pentru emitent-probabilitate mare de esec, pierdere potentiala a controlului si a libertatii in afaceri.

Pentru investitor-risc foarte mare, perioada mai lunga pentru a vedea si rentabilitatea investitiei facute, de aceea dobanda incepe sa se perceapa dupa o perioada x si nu imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.