Surse inedite de finantare pentru afacerea ta, la fel de eficiente precum cele clasice

Sursele de finantare inedite sunt si cele care iti pot aduce cei mai multi bani pentru afacere.

Cand ai nevoie de finantare poti sa apelezi oricand la variantele clasice, imprumuturi, crowdfunding sau autofinantare. Insa ai la dispozitie o multime de alte surse de financare inedite si la fel de bune, de eficiente pe care le poti accesa oricand doresti daca ai deja o companie cu o baza importanta. Marele lor avantaj este ca nu se gandesc prea multi la ele, au si riscuri pe care ti le asumi de la inceput, insa pe termen lung iti aduc doar beneficii si ai surse de finantare mai usor de explorat.

Finantarea poate sa vina din mai multe directii. Depinde doar de tine de unde vrei sa iei bani si sub ce forma. Daca ai o afacere care e deja matura si iti permiti si niste riscuri care nu te vor afecta totusi atat de tare pentru ca ai stabilitate, atunci poti sa incerci oricare dintre variantele de mai jos. Fa o documentare serioasa inainte si ia decizii dupa ce te sfatuiesti cu profesionisti si cu echipa ta ca sa nu gresesti si sa pierzi bani fara rost.

Invoice Factoring. Factorizarea facturii in traducere, aceasta sursa de finantare ciudata e foarte populara astazi. Este doar pentru firmele care au creante lunare mari si au nevoie de cash cat mai rapid. Facturile restante sunt vandute catre o companie care le cumpara cu discount sau contra unor sume de bani si ia banii din factura.

E cea mai simpla modalitatea de a avea bani rapid, cand ai nevoie de ei fara sa mai stai pana cand vei primi plati pentru toate facturile. Sunt multe riscuri implicate in cazul acestei surse de finantare, dar daca vrei neaparat sa ai bani mereu la dispozitie si sa nu mai depinzi deloc de ce se intampla cu facturile invoice factoring-ul e singura solutie pentru tine. Atentie la ce firme apelezi si ce costuri iti sunt aplicate ca sa beneficiezi de servicii de acest tip.

Credite pentru clienti. Poti sa folosesti aceasta sursa de finantare neobisnuita doar daca ai o afacere pe care te bazezi si care functioneaza foarte bine. Trebuie sa ai si o relatie foarte buna cu toti clientii ca sa poti beneficia de pe urma sa. Conceptul nu e nou, vine din industria agricola, cand oamenii aveau credite pentru agricultura.

Clientii imprumutau fermierilor bani pentru plantatii cu promisiunea unui pret mai bun cand se recolta. In prezent, firmele care pot accesa astfel de surse de finantare isi roaga clientii sa imprumute compania pentru imbunatatiri ale produselor, productiei, in schimbul unor bunuri si servicii pe luna sau pe luna pentru un anumit interval temporal, pana se achita integral imprumutul facut. Atentie la cat ceri ca sa nu ajungi sa dai faliment sau sa ramai mereu fara stocuri pentru restul clientilor din bazele tale de date.

Imprumuturile si fondurile speculative. Companiile foarte mari si cele IT au accesat tot mai des acest tip de finantare. Practic primesti impumut daca esti companie mare si daca operezi in sectoare care beneficiaza de pe urma eforturilor comerciale. Daca ideea afacerii tale este buna si atrage poti primi imprumuturi cu valori mari si mult mai usor decat daca ai apela la alte tipuri de finantare.

Si aici sunt riscuri, dar mai mici, pe care ti le vei asuma odata ce ai intrat in acest „joc”. Oricum vei avea de castigat de pe urma acestor imprumuturi si daca esti o companie profitabila si cu o dezvoltare excelenta vei avea cu siguranta atentia celor care se ocupa cu fondurile speculative.

Imprumutul de titluri. Sunt cam scumpe, dar e simplu sa le iei si sa le accesezi cand ai mai mare nevoie de bani pentru afacerea ta. Tot ce detii poate fi pus ca baza pentru titlurile pe care le imprumuti. Primesti 25% din valoarea posesiunii, rata dobanzii poate ajunge la 25% pe luna. E doar o solutie pe termen scurt si nu trebuie sa te aventurezi sa cumperi prea multe si mare atentie la ce fel de titluri alegi sa imprumuti. E doar o solutie de compromis si ar fi bine sa te documentezi atunci cand vrei sa accesezi asa ceva, mai ales daca nu ai un business care functioneaza atat de bine.

Credite convertibile. Sunt doar pentru companii mari si sigure pe ele si pentru cele din industrii unde treaba merge ca pe roate. Creditul convertibil inseamna pe scurt ca investitorul imprumuta bani unei companii mici cu o scandenta exacta si drept atasat de convertire a imprumuturilor in actiuni. Cand imprumutul e la maturitate, creditorul poate fi actionar la companie in limita acelui credit, dar poate si incasa dobanzile si principalul.

E win-win in majoritatea cazurilor pentru ambele parti pana la urma si e o sursa de finantare foarte buna. Obtii cash mai rapid decat in alte cazuri, din altfel de surse de finantare, dar dai acces unor straini propriei companii pana la urma, nu mai esti tu de multe ori singurul actionar daca cei care te imprumuta vor si parte din actiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.