Cele mai vechi francize din lume care au stiut sa se adapteze vremurilor

Cele mai vechi francize din lume sunt si cele mai eficiente in gestionarea afacerilor

Nu e usor sa ai o afacere si sa o transformi intr-un business de succes. E cu atat mai greu sa ai o franciza care sa mai si reziste peste ani si sa aduca profit si o cifra de afaceri cu multe zerouri. Desi de-a lungul timpului au tot fost francize care au venit cu idei bune si au fost populare, putine au reusit sa faca fata testului trecerii timpului. Dar cele care au reusit sunt si astazi in toate topurile si reusesc sa se reinventeze fara probleme indiferent cat de greu le este…

Francizele vechi au avut de la inceput o idee foarte buna si o abordare excelenta, raportata mereu la cerintele pietei si la clienti. Rezistenta in timp s-a datorat si puterii brandului, atentiei la imaginea promovata, dar si produselor si serviciilor de cea mai buna calitate, oferite mereu. E foarte complicat sa te mentii pe piata pentru ca exista o concurenta acerba, dar urmatoarele francize rezista inca foarte bine si s-ar putea sa le vedem in topuri si peste inca 20-30 de ani…

A&W Restaurants Inc. Cu o investitie initiala cuprinsa intre 269.000 dolari si 1.213.000 dolari, franciza a fost fondata in 1919, este pe piata de peste 100 de ani si francizeaza de 95 de ani. Este vorba despre un lant de restaurante cu specific fast-food, care vinde burgeri si bere, fiind cel mai vechi lant de restaurante moderne din SUA.

In 1923 a aparut si primul restaurant in Sacramento, California. Initialele numelor vin de la cei doi patroni de la inceput, parteneri in afaceri, Allen and Wright. Restaurantul era celebru in razboi pentru avea cani inghetate, se tineau la frigider si se umpleau cu bere chiar inainte de servirea la mese.

Dairy Queen. Investitia initiala este in acest caz de peste 1 milion dolari si ajunge sa depaseasca 1.8 milioane de dolari. A fost fondata in 1940 aceasta franciza celebra, a inceput francizarea in acelasi an. Dairy Queen este un lant de locatii tip fast-food multinational. Primul Dairy Queen a fost detinut de Sherb Noble, care il si conducea, se ocupa de operatiunile sale-a fost deschis prima data pe 22 iunie 1940, in Joliet, Illinois, SUA. Se remarca, pe langa fast-food, si prin produse lactate inghetate care variaza de la o locatie la alta.

Duraclean. Investitia initiala e mai mica, aproape 80.000 dolari si ajunge si la 130.000 dolari. Afacerea a fost infiintata in 1930 de catre Irl Marshall Sr. si sotia sa, Marjorie, numindu-se The Home Service Co., parintele Duraclean International Inc. Peste 13 ani a inceput si francizarea. Este o companie care se ocupa de restaurari in sistem full service, oferind curatare, restaurare remedierea problemelor cu solutii moderne inca din 1930 si rezista foarte bine pe piata.

InterContinental Hotels & Resorts. Aici e vorba de investitii intiiale de peste 70 milioane dolari si se ajunge lejer si la peste 103 milioane dolari. Afacerea a demarat in 1946, cand a inceput si francizarea. Brandul de lux hotelier britanic a fost creat de Juan Trippe, fondator al Pan Am. Primul hotel functional a aparut in 1949, a avut 85 de camere si s-a numit Grande Hotel, fiind amplasat in Belém, Brazilia.

Al doilea hotel din franciza a fost Hotel Carrera, Santiago, Chile. In urmatorii trei ani compania a mai luat inca trei hoteluri, Hotel del Prado in Barranquila, Columbia, Hotel Reforma, Mexico City si The Princess, Hamilton, Bermude. In 2023 sunt deja 208 hoteluri InterContinental in toata lumea, cu peste 70.287 camere in total.

KFC US LLC. Investitia initiala aici e uriasa, peste 1.45 milioane de dolari si depaseste 2.77 milioane de dolari. Harland Sanders este cel care a fondat Sanders Court & Cafe in Kentucky, intr-o benzinarie in 1930. Francizarea a inceput de abia prin 1952, deci la 22 de ani de la aparitia afacerii. Kentucky Fried Chicken, asta inseamna KFC, este printre cele mai vechi si mai cunoscute lanturi de restaurante tip fast-food din lume. Vinde doar pui, cartofi prajiti, hamburgeri de tot felul, cheeseburgeri, are venituri anuale de peste 3.6 miliarde de lei si peste 750.000 de angajati in toata lumea. Gasim peste 15.000 restaurante in 109 tari, 5.200 doar in SUA.

Colonelul Harland Sanders, creatorul brandului si afacerii nu a avut o viata prea usoara. De la sase ani ramane fara tata, mama lucreaza cat poate ca sa isi intretina familia. Avand grija de fratele si de sora mai mica Sanders trebuia sa si gateasca, asa ca la 7 ani stia sa faca multe mancaruri traditionale. La 40 de ani gateste pentru calatorii infometati care trageau pret de cateva minute la benzinaria din Corbin, Kentucky. In 9 ani si-a perfectionat reteta cu 11 ierburi, mirodenii, dar si tehnica de preparare, tehnica folosita si astazi.

McDonald’s. Toata lumea stie de brandul si de franciza McDonald’s. Investitia initiala este de 1.26 milioane de dolari, se ajunge si la 2.23 milioane de dolari. McDonald’s a fost fondat in 1955, francizarea a inceput fix din acelasi an. In prezent sunt peste 38.108 restaurante fast-food McDonald’s pe tot globul cu milioane de clieni ce trec pragul anual si consuma din bunatatile nu atat de sanatoase servite acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.