Franciza de produse sau franciza numelui comercial. Ce este si ce avantaje si dezavantaje are?

Francizele pot fi de mai multe tipuri, pot imbraca diferite forme. Pe langa franciza clasica despre care am discutat deja in alte articole mai exista si francize specifice, de exemplu francize de produse. Franciza de produse se deosebeste de franciza sub forma de afacere, pe care o cunoastem cu totii si o putem vedea peste tot in zilele astea. Este ea insa mai profitabila si mai simplu de gestionat? Si ce avantaje are pentru francizat si francizor?

Franciza de produs, de marca comerciala sau franciza numelui comercial, este cea mai simpla forma de francizare. Francizorul detine dreptul asupra numelui, marcii si vinde acest drept catre francizat. Practic francizorul ofera produse sau familii de produse francizatului care poate folosi si numele brandului.

Francizorul nu controleaza procesele afacerilor, training si alte metode ce vor apartine francizatului. Distribuitorul e liber sa vand si sa afiseze produsele competitiei daca exista o intelegere clara in acest sens. Retailerul poate sa mentina si sa afiseze propriul, brand alaturi de identitatea de brand a francizorului si alte elemente afisate.

Daca e vorba de un model de francizare pentru format business, retailerul, dealerul nu are branding, vizibilitate pentru propriul nume, brandingul si identitatea este a francizorului.

Succesul francizei de produs depinde mult de profitabilitatea operatiunilor francizatului, care va castiga din numele brandului ce atrage clientji si din procesele operationale ce ofera asigurari de calitate si eficienta temporala. Capitalul marcii comerciale a francizorului creste daca francizatul are performante bune si francizorul are castiguri bune raportat la marja de profitabilitate primita de francizat.

Ca sa intelegeti mai bine ce e cu aceasta forma de franciza e nevoie de un exemplu clar. Sa spunem ca un anumit magazin din retail vinde toate produsele unei marci cunoscute de suc si afiseaza numele brandului si identitatea. Da, proprietarul detine toate brandurile firmei producatoare de sucuri, insa asta nu il impiedica sa vanda si branduri concurente.

Retailerul poate sa afiseze la raft si sa vand in mod traditional, face ce doreste in magazinul lui, firma producatoare de bauturi care are marca nu are control deloc asupra afacerii si asupra procesului de vanzare a bauturilor sale, e interesata doar de profit si de veniturile facute la final de luna.

Alt exemplu: magazinele cu articole sportive vand produse multiple, de la n marci, dar pot avea doar o intelegere exclusiva cu un brand major din industrie si afiseaza brandul si identitatea in mod deosebit ca sa atraga clienti.

Spre deosebire de aceasta practica, McDonals, Dominos, KFC au un format tip business pentru magazinele lor si foarte multe locatii in toata lumea care arata la fel si vand aceleasi produse, oferind o experienta identica indiferent de unde vei cumpara produsele lor. Francizatii urmaresc exact procesele afacerii, metodologia, controlul e la branduri, nu ai voie sa vinzi produse de la competitie.

La franciza de produs, franciza numelui comercial, francizatul vinde cum vrea el si are propriul sistem de afaceri, propriile metode. Nu are nevoie de training, de nimic, doar se familiarizeaza cu produsele care se vand sub marca respectiva. Nu ai nici suport din partea francizorului, nu platesti taxe catre brand de niciun fel pentru ca vinzi un produs de la x marca.

Franciza de produs a evoluat mult, plecandu-se de la furnizori si producatori care realizau contracte de vanzari cu dealeri pentru a cumpara ori vinde produse si linii de produse. Acum francizatul cere de la francizor marca, numele de produs, brand, identitatea, produsul. Francizatul se identifica cu furnizorul prin intermediul liniei de produs. De multe ori vedem astfel de abordari in industria auto, industria camioanelor, bauturilor „soft” si cauciucurilor, benzinariilor, echipamentelor industriale, combustibililor.

Deci in esenta primesti dreptul sa vinzi produse sub marca comerciala si numele comercial al francizorului, accentul cazand doar pe vanzarea simpla a produselor specifice ale francizorilor. Relatiile intre francizor si francizat sunt cele tipice intre furnizori si distribuitori.

Francizorul are un control redus asupra operatiunilor zilnice ale francizatului intr-un final, dar mentine controlul asupra modului de distributie pentru produse si asupra reprezentarii marcii sale.

Ce avantaje ai daca adopti aceasta forma de franciza, franciza de produs sau franciza numelui comercial? Pentru francizat sunt cele mai mari avantaje: ai marca si produse recunoscute usor, ai marca deja cunoscuta, respectata pe piata, eforturile de marketing sunt reduse, la fel si costurile cu tot ce tine de campaniile de marketing, clientii vin mai usor si cumpara de la tine, ai produse testate, reputatie buna pe piata, produse testate deja pe piata, care se vor vinde, suportul francizorului se va concentra doar pe produs, tehnici vanzare si aspecte operationale punctuale legate de distributie.

In plus, ai relatii cu furnizorii deja stabilite, lant de aprovizionare la discretie, asiguri flux constant de produse, costurile de marketing sunt reduse pentru marca si promovarea ei, riscurile asumate sunt reduse pentru ca ai model de afaceri si produse care functioneaza perfect in piata.

Pentru francizor sunt avantaje notabile fara dubii. Francizorul isi extinde rapid reteaua de distributie pentru produse, acopera o arie geografica mai larga, nu se investeste in capitalul necesar pentru deschiderea de alte afaceri. Creste si cota de piata, ajungi la mai multi clienti mai usor, intelegi mai bine piata locala prin intermediul francizatilor, care sunt de obicei afaceri locale, sarcinile operationale sunt reduse-francizatii vor gestiona operatiuni de distributie, vanzare de produse, francizorul se concentreaza pe dezvoltarea de produse, marketing general, suport pentru francizati, doar cand e nevoie de el.

Marca va avea o consistenta solida, constanta, francizorul mentine in permanenta un nivel de control asupra modului de distribuire si reprezentare pe piata pentru produse. Se obtin si venituri din vanzari de produse catre reteaua de franciza extinsa si uneori si din taxe de franciza.

Am vazut avantajele francizei de produse, dar care ar fi dezavantajele sale? In primul rand o oarecare dependenta fata de produsele francizorilor, depinde mult de calitate au produsele si ce popularitate au ele, daca scade cererea e afectat imediat si francizatul, performanta afacerii scade. Se adauga restrictiile privind sursele de aprovizionare, adaptarea la preferintele locale, tendinte e mai rigida, dificila, marjele de profit mici, preturile de cumparare ridicate impuse de francizori sau taxele de licenta reduc profitul pentru francizat.

Orice problema la brand se reflecta direct asupra francizatilor si vanzarilor, suportul e limitat, implicarea francizorului e minima, poate putin in management, contabilitate si cam atat. Orice fel de probleme cu lantul de aprovizionare si aprovizionarea de la furnizori vor perturba grav activitatea comerciala a francizatilor. Si mai grav, apare competitia interna si saturatia pe piata, pe nisa, daca francizorul nu poate sau nu stie cum sa reglementeze zonele de exclusivitate, se ajunge la situatia in care francizatii concureaza intre ei pentru aceiasi clienti unici.

2 thoughts on “Franciza de produse sau franciza numelui comercial. Ce este si ce avantaje si dezavantaje are?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.