2 octombrie, 2023

Idei de afaceri care vor fi profitabile si peste 10 ani

Afacerile viitorului implica in cele mai multe cazuri tehnologia moderna.

Orice antreprenor se gandeste sa aiba o idee de afacere care va merge bine si in viitor si care va ramane profitabila indiferent ce se va intampla in jur. Sa gasesti astfel de idei este greu, mai ales cand exista atat de multe afaceri pe piata si idei de afaceri care se dovedesc a fi destul de greu de mentinut pe linia de plutire odata ce le-ai pus in practica. Insa cu putina rabdare si documentare, creativitate si o analiza atenta a pietei vei descoperi idei de afaceri profitabile si in urmatorii 10 ani si mult timp dupa aceasta perioada.

Profitabilitatea unei afaceri depinde in mare masura de ideea pe care o ai inca de la inceput si pe modul in care o implementezi si o sustii prin actiunile tale de dupa lansarea afacerii. Sunt putine afaceri despre care poti spune linistit ca vor fi la fel de profitabile si peste 10 ani, in contextul in care multe afaceri ajung la faliment dupa 5-6 ani, desi la inceput pareau extrem de bune si stabile. Unele dintre cele mai interesante si mai bune pentru antreprenorii care vor profitabilit bun pe termen lung sunt listate mai jos.

Afaceri in industria IoT, Internet of Things. Internet of Things este si va fi un concept din ce in ce mai important. Toate lucrurile pe care le avem pe langa noi, dispozitive diverse, vor fi interconectate prin intermediul unei conexiuni la Internet si vor face schimb de date in permanenta. Potentialul industriei IoT este urias. Deja pana in 2025-2030 industria poate genera peste 11-12 trilioane de dolari, asa ca e poate cel mai bun tip de afacere in care ai putea investi pentru urmatorii 10 ani si care va ramane la fel de cautata. Si cu cat vom depinde mai mult de Internet si de gadgeturi, de tehnologii „la purtator”, cu atat aceasta industrie IoT va fi mai interesanta si se va dezvolta. Poti sa fii programator si sa gandesti aplicatii care ar putea ajuta clientul in viata de zi cu zi si s-ar putea folosi de IoT pentru a simplifica viata. Sau poti fi inginer si poti gandi diverse aplicatii pentru un IoT dus la alt nivel.

Afaceri legate de printarea 3D. Profitabilitatea afacerilor bazate pe printarea 3D este din ce i ce mai mare si are un potential de crestere urias in urmatorii zece ani. Se poate fabrica aproape orice cu ajutorul imprimantelor 3D moderne, investitia initiala de 2.000-15.000 dolari, cat costa o imprimanta moderna 3D de top, se amortizeaza rapid pe masura ce vor veni comenzile. Clientii sunt dornici sa descopere tot ce poate face o imprimanta 3D si sa plateasca pentru fel e fel de lucruri facute, printate la o astfel de imprimanta. E important de notat aici ca imprimantele 3D sunt din ce in ce mai puternice si mai complexe, asa ca pe viitor vei putea face si mai multe lucruri cu ele, deci investitia in afaceri cu printarea 3D e una de viitor, cu siguranta.

Afaceri cu spatii/imobiliare „colaborative”. In prezent, costa foarte mult sa ai un spatiu inchiriat, cu birouri separate, mai ales daca ai buget limitat si ai o afacere mica. La moda astazi si in viitor va fi spatiul „colaborativ”. Ai chirii mai mici, poti sa inveti de la cei care sunt cu tine in acelasi spatiu, toata lumea are de castigat. E nevoie doar de un spatiu liber pe care sa il inchiriezi ca spatiu colaborativ celor care nu isi permit sa aiba birouri separate si spatii mai mari pentru a se „desfasura” in voie.

Afaceri cu surse de energie regenerabila „verde”. In multe tari energia este o mare problema, mai ales pe pietele emergente. Multe tari inca mai folosesc la generarea energiei puterea apei, energia nucleara, puterea data de combustibilii solizi, carbuni. Daca vii pe piata cu afaceri care propun si ofera surse de energie regenerabila atunci vei avea de castigat si tu, si cei care au mare nevoie de energie. De la afaceri cu turbine eoliene, panouri fotovoltaice sau alte solutii „verzi” de producere si inmagazinare a energiei, de transport, toate iti vor oferi o afacere profitabila pentru urmatorii 10 ani si mult timp dupa acesti 10 ani.

Afaceri bazate pe tehnologia VR. Realitatea Virtuala este un sector de afaceri urias. In viitor, Realitatea Virtuala a ajuta profesori, producatori, turisti, ingineri, muncitori si va fi foarte cautata. Va fi utila in vizualizarea unor constructii, proiecte, pentru orice fel de simulari. Si daca ne gandim ca piata din jurul Realitatii Virtuale a depasit inainte de pandemia de COVID-19 10 miliarde de dolari ne vom da seama lesne ca viitorul chiar este al Realitatii Virtuale. Cresterea anticipata in urmatorii 10 ani va fi de peste 21% raportat la piata din prezent.

Afaceri bazate pe fabricarea de „parti” artificiale pentru corpul uman. Biologia isi da mana cu ingineria in incercarea de a oferi celor cu probleme o viata mai buna. De la proteze si organe artificiale functionale, la fabricarea de parti ale corpului de dimensiuni mai mici sau mai mari, industria din jurul fabricarii acestora va fi una infloritoare in anii ce vor veni. Sunt foarte multi oameni care au suferit si sufera accidente, multe defecte congenitale care ar trebui corectate, asa ca vei avea ce face mereu si vei avea clienti in permanenta.

Afaceri bazate pe ferme verticale. Populatia umana are un ritm de crestere extrem de rapid. Si e nevoie de mancare din ce in ce mai multa pentru supravietuire. Dezechilibrul dintre productie si consum trebuie sa fie rezolvat rapid ca sa supravietuim ca rasa umana. Fermele verticale sunt solutia la aceasta problema. Se folosesc tehnologii speciale specifice fermelor doar ca straturile de sol sunt aranjate pe verticala intr-un mediu alterat din punct de vedere agricol. E un business mai profitabil decat agricultura de sera si asta pentru ca vom avea o densitate mai mare a produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.