Idei de afaceri pentru muzicieni

Si muzicienii ar putea sa aiba afaceri profitabile in afara de cea bazata pe muzica si cantat.
Din muzica se castiga foarte bine daca ai experienta si daca esti un artist care munceste mult, scoate mereu piese, vine cu noutati pentru publicul sau si invata din mers cum sa se strecoare printre toate obstacolele intalnite in industria muzicala locala sa internationala. Jobul de muzician iti ocupa cam tot timpul, e adevarat. Stai la studio, incerci sa fii cat mai creativ, te gandesti la concepte si la albume. Dar dincolo de aceasta munca si de stres ai nevoie si de alte surse de venit cand lucrurile nu mai merg atat de bine sau cand iti doresti si altceva in afara de muzica ta…
E foarte usor sa gasesti o idee si sa o pui in practica, nu? Doar ai idei mereu. Doar ca, in calitate de muzician cu state vechi, stii prea bine ca orice idee vine si cu o raspundere si inseamna curaj, ambitie si multa munca. Nu e greu sa iti gasesti insa un nou job paralel cu cel de muzician si sa ai, poate, si o noua afacere. Te gandesti ce ai vrea sa faci, cat timp ai la dispozitie, la ce te pricepi bine si poti face din placere. Dupa care poti alege oricare dintre ideile propuse in randurile ce urmeaza.
Regizor de videoclipuri muzicale. Orice piesa buna are nevoie si de un videoclip bun ca sa ajunga la public mai usor. Videoclipurile muzicale sunt destul de greu de realizat, asa ca vei avea nevoie de un regizor cu experienta in videoclipuri muzicale si in muzica. Ajuti artistii sa isi puna ideile in aplicare, vii si cu experienta ta de muzician si poti oferi indrumari creative, sfaturi excelente pentru videoclipuri care atrag atentia si reusesc sa cucereasca, sa inspire.
Daca iti place ceea ce faci si esti in industria muzicala de ceva ani iti va fi foarte usor sa devii regizor de videoclipuri si vei fi cautat cu siguranta. Poti face aceasta „meserie” in timpul liber sau ca un al doilea job daca doresti, depinde doar de tine. Important este sa iti gasesti rapid clienti si sa dovedesti cat de bun esti de fiecare data.
Producator muzical. Muzicienii cu experienta, care au deja o cariera in spate si stiu foarte bine ce inseamna productia de muzica buna pot castiga in plus ca producatori muzicali. Ajuti artistii sa isi construiasca o melodie de la inceput pana la final, te ocupi de versuri si de negativ, gasesti cele mai bune solutii pentru ca piesele sa fie cat mai aproape de ce isi doreste publicul artistului.
Ai nevoie de un studio si de echipamente, e o investitie importanta, insa vei recupera banii rapid odata ce ai inceput sa ai clienti si te afli si esti parte a industriei muzicale de ceva ani, esti cunoscut si esti foarte bun. Producatorul muzical va face mai mult decat sa realizeze muzica buna alaturi de artist, se va implica si in promovare, daca are cunostinte si va ajuta artistii sa fie mereu in topul preferintelor publicului lor.
Scoala de muzica. E o moda printre artistii cu state vechi in industria muzicala si e un pas inainte catre formarea viitoarelor generatii de muzicieni si artisti foarte buni. Scoala de muzica se poate adresa copiilor, tinerilor, poti preda teorie muzicala, teorie despre instrumente si parte practica, lectii de canto, poti transmite si altora tot ce stii si ai invatat din experienta practica.
O scoala de muzica va fi o investitie importanta mai ales daca ai deja in minte niste idei dragute si ai si copii sau tineri care ar fi interesati de ce oferi. Cu cat esti mai bun si mai cunoscut in industria muzicala, cu atat vei avea mai multi clienti si mai mult succes. Iti aduni in jurul tau o echipa de muzicieni, te folosesti de membrii trupei tale, daca ai una, si lucrurile vor merge din bine in mai bine.
Proprietar de studio de inregistrare. Chiar daca te gandesti ca nu vei avea prea mare succes cu un studio de inregistrare vei fi surprins sa vezi cati artisti te vor cauta, mai ales cei la inceput de drum. Toata lumea are nevoie de un studio bun pentru a inregistra piese, albume, asa ca daca ai tot ce iti trebuie si mai vii si cu niste sfaturi pentru artisti ca sa mearga treaba bine si piesa sa se auda bine, sa fie moderna, ai castigat din start.
La inceput ai nevoie de promovare, dar odata ce ai deja clienti iti va fi din ce in ce mai usor sa castigi cu studioul de inregistrare. Plus ca il poti pune la dispozitie pentru podcast, pentru alte tipuri de inregistrari speciale, asa ca nu vei ramane niciodata fara clienti. Investitia se va amortiza rapid si vei putea sa te ocupi mai departe de toate proiectele tale indraznete.
Terapie muzicala. E din ce in ce mai cautata, o cauta si copiii, dar si adultii si vei avea mereu clienti, asta e sigur. Se stie deja ca muzica are si efecte terapeutice, relaxante, poate ajuta diverse tipuri de pacienti, dar cu o astfel de afacere poti trece la nivelul urmator. Scrii texte pentru melodii impreuna cu oamenii care au nevoie de terapie muzicala, ii inveti sa cante si sa descopere instrumente muzicale, ce inseamna productia muzicala etc. Important de retintut ca din momentul in care iti asumi munca de terapeut muzical trebuie sa te implici total si sa ai si un background destul de solid, pe langa cel muzical, sa te documentezi bine si sa stii ce ai de facut.
Profesor de muzica. E o idee de afacere pentru muzicieni care iti va veni in mod automat. Daca tot ai experienta si te pricepi bine la muzica de ce sa nu ii inveti si pe altii. De la lectii de canto la invatarea unui instrument muzical, pe toate le poti oferi cursantilor tai fie intr-o anumita locatie, fie acasa, daca ai timp de deplasari. Si vei fi uimit cati copii, tineri, chiar si adulti cauta un profesor bun de muzica pentru a fi cu un pas mai aproape de visul lor si de o cariera in industria muzicala, in muzica in general.
Antrenor de voci (vocal coach). Sunt multi artisti care au nevoie de un antrenor de voci pentru anumite evenimente, proiecte sau pentru momentele in care au probleme cu vocea, vor sa devina poate mai buni. Este foarte important pentru orice muzician profesionist sa aiba un antrenor de voci bun. Daca ai experienta si ai deja suficiente cunostinte ca sa poti forma o voce si sa o cizelezi esti persoana potrivita pentru acest job.
Inveti doritorii tehnici vocale corecte, formezi si cizelezi mai tarziu stilul vocal in functie de particularitatile vocii si de personalitatile artistilor. Si la final vezi rezultatele si esti mandru de tot ce ai obtinut cu artistul, dar si de veniturile pe are le vei avea.