Planul de afaceri pentru un startup tech. Redactarea corecta si ce cuprinde

Planul de afaceri pentru un startup din domeniul tehnologiei este baza pentru succesul sau si pentru dezvoltarea sa din viitor.
Nu e afacere mai profitabila si mai cautata decat cea din domeniul tehnologiei. Cu un startup tech si produse si servicii de calitate aduse pe piata vei reusi sa te mentii pe nisa si sa ai si venituri bune indiferent de vremuri. Un plan de afaceri bun pentru un startup tech iti va asigura banii de care ai nevoie si succesul pe viitor si vei avea siguranta unui business care va fi cautat in permanenta.
Pentru ca nu toata lumea stie ce e un startup tech, multi considera ca e vorba doar despre companiile cu servicii tech it si cam atat. Insa pe masura ce tehnologia devine un factor normal in vietile noastre, esenta unor startupuri tech este mai degraba legata de inovatii, de scalabilitate si de dezvoltare. Daca ai de gand sa iti infiintezi un astfel de startup iata cum va arata, pe scurt, planul tau de afaceri.
Sumarul Executiv. Nu il vei redacta la inceput, ci la finalul planului de business, cand ai terminat deja cu redactarea sa. In sumarul executivi atragi atentia celor care te vor finanta, prezinti pe scurt ce cuprinde planul de afaceri, principalele sectiuni si subiectele importante dezbatute. Precizezi ce este afacerea ta, cu ce se ocupa, piata pe care vei activa, industria in care vei activa, ce servicii si produse vinzi in mod curent. Incluzi niste informatii pe scurt despre istoricul firmei si al tau, biografia membrilor cheie din echipa, avantaje competitive, obiectivele companiei. Nu intra in amanunte prea multe pentru ca ai toate sectiunile ce urmeaza ca sa discuti totul in cele mai mici detalii.
Oportunitatile de piata. De abia acum intri in detalii. Aici discuti despre de ce pana sa aduci in discutie ce-ul legat de compania ta startup tech. Sectiunea de fata va fi baza pentru cele ce vor urma legate de companie si de clientii tai. Aminteste despre tot ce ai incercat sa faci ca sa afli mai multe despre clienti, datele demografice ale pietei tinta, punctele principale ale pietei tinta, valorile si interesele pietei, nevoile si cerintele pietei tinta, publicul tinta.
Competitia. Nu uita si de competitie si de modul cum te poti diferentia in raport cu ea. Cine sunt competitorii directi, dar cei indirecti? Cum vor reusi produsele si serviciile tale sa satisfaca cerintele clientilor mai bine decat competitia ta, alte startupuri tech it? Vor putea produsele si serviciile sa ajunga la audienta care inca nu a fost cucerita de competitie? Cum te diferentiezi de competitie pe piata tinta? Oportunitatea de pe piata trebuie sa fie realiste si usor de atins, de bifat.
Produse si servicii oferite. Vei avea multe produse si servicii daca ai startup tech, fiecare trebuie sa aiba sectiunea sa in aceasta partea a planului de afaceri. Sa existe descriere functionala si tehnica, cea functionala e despre ce sunt serviciile si produsele, ce fac produsele sau serviciile, cum vor fi folosite. Cea tehnica se refera la tehnologiile din spatele produsele, ce vor oferi, ce s-a dezvoltat special pentru noua afacere. Detaliaza cat poti de mult aici ca sa castigi increderea investitorilor tai. Nu ar strica sa te gandesti si la ce beneficii au clientii daca apeleaza la tine si la produsele si serviciile tale si cum ii ajuta in mod practic, in functie de nevoile identificate.
Strategia de marketing si de vanzari. Descrii pe scurt piata tinta, obiectivele de vanzari si de marketing, strategiile si tacticile ce vor fi folosite ca sa iti atingi obiectivele dorite, principalii factori observati si monitorizati, parametrii monitorizati, ca sa vezi ce progres ai. Nu uita de bugetul alocat pentru marketing pentru startup tech si activitatile de vanzari. Te vei gandi ce vrei sa obtii cu ajutorul vanzarilor si marketingului pe termen lung si scurt. Fiecare obiectiv de marketing si de vanzari se va alinia cu obiectivele firmei tale, fii realist si sincer, nu supraestima nimic. De la tactici, instrumente de marketing, canale de marketing folosite la promovare, existenta echipei de vanzari sau doar a unui om de vanzari, despre toate aceste aspecte vei discuta aici.
La nivel de parametri monitorizati e suficient sa ii enumeri si sa demonstrezi cum te vor ajuta sa vezi daca te descurci bine sau nu in privinta marketingului si vanzarilor. Include tot aici si bugetul pentru marketing si vanzari, in functie de tactici si de canale.
Echipa si structura de management. Aici e doar despre structura organizationala si de management din startup tech. Ofera reprezentari grafice usor de parcurs, detalii despre membrii pe care te bazezi si pregatirea lor, abilitatile si competentele lor, relevanta experientei detinute. Nu uita sa vorbesti despre rolul lor si responsabilitatile in organizatie, dar si despre planul de angajari si extindere a echipei cand lucrurile merg bine, salarii, strategii de recrutare.
La finalul sectiunii adaugi o trecere in revista a valorilor firmei startup tech. E important de subliniat cum lucreaza echipa ca sa indeplineasca un anumit obiectiv important al companiei, startup tech.
Ce ai reusit sa obtii pana acum, ce vei obtine in viitor. Ai nevoie si de proiectii legate de ce vei obtine in viitor, dar si despre un rezumat la ce ai reusit pana acum in materie de business. Cand a fost fondata afacerea? Cand se va lansa afacerea? Cand va fi profitabila? Cand va obtine afacerea fondurile dorite, cand vor fi dezvoltate complet proiectele sale, cand vor fi atinse obiectivele de marketing, cand se vor mai face angajari suplimentare, ce produse se vor mai scoate si cand? Rapsunzi pe scurt la toate intrebarile si faci si un grafic si ai terminat cu sectiunea aceasta. Nu uita sa incluzi si date despre numarul de angajati, despre venituri, proiectii pentru viitor, clienti cheie si contracte. Demonstrezi asa ca te poti dezvolta si ca vei putea trece de la o idee la o afacere stabila.
Planul financiar. Cum va fi finantata afacerea, cum a fost deja finantata? Astea sunt intrebarile cheie din ultima sectiune a planului de afaceri pentru un startup. Discuti despre venituri, costuri, cheltuieli, vanzari, cash flow, situatii financiar-contabile si tot ce e nevoie pentru a demonstra situatia financiara din prezent si din viitor. Nu uita de o discutie despre structura de capital a afacerii tale, datorii, finantari prin capital propriu. Colaboreaza cu departamentul financiar-contabil ca sa vii cu cat mai multe date si detalii si proiectii realiste, fii obiectiv si informeaza potentialul finantator sau partener de afaceri in legatura cu toate detaliile financiare pe care ar trebui sa le cunoasca.