11 decembrie, 2023

De ce nu putem lua un credit pentru afacerea noastra cand avem nevoie de el?

Creditele se obtin tot mai greu si finantarea afacerilor e o adevarata provocare pentru orice business.

La inceput de drum in afaceri sau cand te afli intr-un moment mai dificil din punct de vedere financiar te vei indrepta spre creditare. Si e un pas firesc mai ales daca nu dispui de suficiente resurse financiare si vrei sa iti dezvolti si sa iti ajuti afacerea cum poti mai bine.

De multe ori aplicarea pentru credite este simpla si le obtii, dar sunt si situatii cand cererile de aplicare iti sunt respinse si nu prea intelegi de ce se intampla acest lucru. Cauzele pot fi multiple si e bine sa le constientizezi rapid si sa gasesti solutii pentru rezolvarea lor.

Creditele sunt mai greu de obtinut astazi decat in trecut. Institutiile de creditare sunt mult mai atente cui ofera creditele, se fac mai multe verificari, aplicantii trebuie sa vina cu mai multe dovezi ca pot achita creditele, dobanzile. Si asta pentru ca riscul de a nu putea plati pentru creditul luat pe ani buni este mare mai ales in actualul context economic, cand nesiguranta si instabilitatea sunt cuvintele de ordine. Care ar fi insa motivele pentru care aplicarea pentru credite esueaza in anumite situatii?

Istoricul de credit este inexistent sau irelevant, cu probleme. Istoricul de credit este folosit de institutiile care ofera credite pentru a determina credibilitatea celui care are nevoie de ele. Daca in istoricul de credit apar multe perioade in care nu ai putut plati la termen creditele, dobanzile nu iti va fi acordat un nou credit. Inainte de a aplica pentru un nou credit e bine sa iti verifici istoricul, scorul de credit pentru a te asigura ca toate informatiile despre tine sunt corecte.

Orice datorie mai exista trebuie achitata inainte de a incerca sa iei un credit nou. Cu cat ai finantele in regula, situatia financiara clara inainte de a accesa un credit, cu atat vei avea si sanse mai mari sa ti se accepte cererea pentru credit. Doar asa ai garantia ca vei avea banii de care ai nevoie la un moment dat si nu te vei lovi de un refuz categoric.

Fluxul de numerar este limitat. Este primul lucru la care se uita institutiile care iti vor oferi un credit. Termenul se refera la banii cash pe care ii ai deja pentru a plati creditul luat. Inainte de a accesa un credit trebuie sa fii sigur ca ai fluxul de numerar necesar pentru platile creditelor accesate. Fluxul de numerar se calculeaza periodic, trimestrial de preferat, ca sa poti imbunatati valoarea sa inainte sa faci orice pas spre creditare. Daca vezi ca cifrele nu sunt in favoarea ta e bine sa iti revizuiesti fluxul de numerar impreuna cu echipa ta sau cu experti in domeniu si sa vezi ce ai de facut ca sa revii la valori excelente pentru a putea obtine un credit.

Lipseste un plan de afaceri solid. Cand nu ai un plan de afaceri coerent, solid nici institutiile de creditare nu se vor grabi sa iti ofere creditele. Daca aplici pentru creditare fara niciun fel de plan de afaceri bine pus la punct nu vei avea nicio sansa sa obtii creditul in timp util. Din planul de afaceri vor conta informatiile financiare si proiectiile, mai ales daca afacerea ta e la inceput de drum si vrei creditul pentru a putea porni cu dreptul in tot ce inseamna business personal. E recomandat sa discuti cu experti si sa vezi cum ar trebui sa arate in plan financiar convingator pentru institutiile de creditare, finantare. Plus ca va fi bine daca vei putea sa explici cum vei folosi creditul pe care il vei lua in avantajul afacerii tale, cum vei plati pentru el, cum vei da banii inapoi si vei achita si dobanzile.

Prea multe aplicari pentru credite. Unii oameni de afaceri cred ca pot sa isi acopere toate nevoile financiare daca aplica in paralel pentru mai multe credite. Da, poti alege din mai multe oferte, ai o oarecare flexibilitate, dar prea multe aplicari deodata pentru creditare ar putea fi un semnal de alarma pentru institutia de creditare.

Sansele sunt foarte mici sa primesti creditul sau creditele daca ai prea multe solicitari. Mai bine un credit si cu motivatii serioase, cu garantia ca il vei plati si vei suporta toate costurile sale decat multe si mai mici. In general institutiile de creditare se uita foarte atent la cei care aplica pentru prea multe credite si intuiesc ca au si probleme financiare, deci resping cererile imediat.

Dezorganizarea. Inainte sa mergi la o institutie de creditare este foarte important sa ai toate actele in regula si foarte bine organizate. Le vei aduna pe toate, le vei verifica si vei intocmi dosarul solicitat alaturi de specialisti, colegi din echipa ta care se ocupa de partea financiara a afacerii. Orice greseli gasesti in actele pentru aplicare trebuie remediate si discutate pe loc, orice act aditional trebuie sa fie si el la dosar, orice hartie ceruta, adeverinta, orice trebuie sa se regaseasca printre actele pentru aplicare.

Daca esti dezorganizat si ai dosarul de aplicare incomplet vei sfarsi prin a nu putea sa iei banii de care ai nevoie pentru o afacere la inceput de drum sau intr-un punct in care creditul e salvarea de la dezastru.

Lipsa unor sfaturi de la specialisti. Institutiile de creditare isi doresc aplicanti care au cerut sfatul unor experti in creditare, de la alti aplicanti care au apelat deja la creditare si au obtinut creditele rapid. Aplicarile vor dovedi institutiei de creditare ca exista o analiza, o documentare, ca intelegi ce inseamna creditare si ce ai de facut, cum trebuie sa arate actele, dosarele pentru aplicare. Dovedeste ca stii foarte bine ce faci si ca ai in spate informatii relevante insusite si experti care au revizuit toate documentele pentru aplicare si vei primi creditul cu siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.