Alegerea celor mai bune surse de finantare pentru afacerea ta. Sfaturile specialistilor
Sursele de finantare pentru un startup sau un alt tip de afacere sunt cele mai dificil de ales. Nu e atat de usor sa gasesti finantarea potrivita si echilibrul dintre avantaje si dezavantaje, costuri sau control. Plus ca vei lua in considerare si ce va merge mai bine pentru afacere pe termen lung. Alegerea surselor de finantare pentru business nu e asa de dificila, totusi, daca ai cateva criterii clare la care sa te raportezi.
Orice afacere aflata la inceput are nevoie de finantare fie pentru a se dezvolta in directia dorita, fie pentru a fi lansata pe piata. Finantarea poate veni de la persoane fizice, juridice, diverse institutii financiare specializate pe finantari si poate imbraca o multime de forme. Pentru ca sunt foarte multe surse de finantare iti va fi dificil sa te opresti la una sigura. Asa ca am pregatit cateva criterii relevante pentru a simplifica alegerea surselor de finantare cat se poate de mult. Inainte de a lua o decizie legata de finantare aloca zile, ore si treci prin toate criteriile enumerate mai jos, compara fiecare sursa de finantare la care te gandesti si la final ia cea mai buna decizie obiectiva fara teama.
Riscul asumat. E poate cel mai important lucru la care trebuie sa te gandesti cand vrei sa accesezi anumite surse de finantare pentru afacerea ta. Specialistii recomanda sa ne gandim foarte bine ce s-ar intampla daca nu vom putea respecta conditiile financiare impuse de o anumita sursa de finantare, daca nu vom avea cum sa asiguram fluxul de bani necesar unei intelegeri cat mai stabile cu un investitor, de exemplu. Indiferent de sursele de finantare alese trebuie sa avem grija mereu sa evitam cat mai eficient si mai simplu orice risc inutil. Riscul ar fi bine sa fie minim mereu.
Poti imprumuta bani de la banci, insa daca ai un risc mult prea mare sa nu poti da inapoi banii si evaluarea e una corecta nu vei putea accesa la fel de usor si alte credite de care vei avea nevoie. Investitorii sau bancile, institutiile financare se vor uita mereu la performanta industriei in care activezi, vor fi analizate obiceiuri de consum, de cumparare, cheltuielile clientilor pentru a se determina nivelul de risc. Cu cat nivelul de risc e mai mare, cu atat vei avea nevoie si de o baza mai solida din punct de vedere financiar. Cel mai bine este sa nu iti asumi niciun fel de risc si sa gasesti surse de finantare care nu presupun prea multe costuri, cheltuieli din partea ta pe termen lung.
Costurile. Si daca tot am amintit de costuri ele sunt foarte importante atunci cand cauti finantari cat mai eficiente pentru afacerea ta. Costul finantarilor si efectele sale asupra veniturilor vor sta la baza deciziilor de accesare a unor surse de finantare. Ideea este sa minimizezi costurile finantarilor si sa maximizezi veniturile tale. Intotdeauna e recomandat sa te gandesti la toate urmarile alegerii unei surse de finantare in detrimentul alteia. Dupa cum stii deja daca te-ai documentat despre sursele de finantare pentru afacerea ta, toate au avantaje si dezavantaje. E bine sa le cantaresti si sa vezi si ce costuri asociate exista inainte de a lua o decizie finala si a accesa o sursa de finantare pe care o consideri potrivita pentru afacerea ta.
Controlul. Alegerea surselor de finantare va depinde si de control. Niciun patron de firma, afacere nu isi doreste sa piarda din controlul asupra businessului. In functie de fiecare sursa de finantare si de implicatiile sale poti sa ai controlul afacerii impartit cu investitori, deciziile nu le mai iei doar tu, ele vor depinde si de ce gandesc investitorii, partenerii de afaceri si de ce viziune au. Independenta managementului afacerilor, deciziile luate in totalitate doar de catre patronat, dar si libertatea totala de gandire si de management, pe toate trebuie sa le evaluezi inainte de a accesa o sursa de finantare, inainte de a bate palma. Daca pentru tine controlul asupra afacerii nu e asa de important si te impaci cu ideea de a lua decizii impreuna cu altii atunci poti sa accesezi linistit surse de finantare si sa cauti investitori care vor face parte alaturi de tine din tot ce inseamna conducere.
Finantarile pe termen scurt si pe termen lung. De fiecare data cand accesam surse de finantare sau cand vrem sa avem parteneri de afaceri, investitori, ne gandim si la impactul pe termen lung, scurt pentru imprumuturi sau parteneriate deja incheiate.
De exemplu, daca vrem un echipament performant de care ne vom folosi mereu si vom obtine cu ele produsele de care avem nevoie finantarile vor fi pe termen lung. Va dura ceva pana vom da banii inapoi, dar avem siguranta ca vom lucra exact asa cum ne asteptam. Pe de alta parte, daca vrem sa accesam surse de finantare eficiente pentru acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, atunci sursele de finantare pot fi si pe termen scurt, mai usor de gestionat. Riscurile la surse de finantare pe termen scurt sunt reduse.
Flexibilitatea este importanta si ea cand alegi sursele de finantare pentru afacerea ta. Daca ai rate mari, dar care vor scadea pe viitor, finantarea pe termen scurt e cea mai buna. Dar si la finantarile pe termen scurt apar probleme, riscuri, asa ca, uneori, sursele de finantare pe termen lung pot fi cea mai buna alegere. Depinde mult si de afacere, si de ce vrei sa faci cu banii din finantari si de perspectivele afacerii tale.