Mai multe afaceri sub aceeasi companie. E posibil?

Mai multe afaceri sub aceeasi companie, un vis al antreprenorilor care poate deveni realitate.

In calitate de proprietar de afaceri te intrebi, poate, daca ai putea avea mai multe businessuri sub aceeasi companie si daca ai putea sa ai nume diferite folosite in relatia cu toti clientii sau cu partenerii de afaceri, furnizorii. Desi, la inceput, ai putea crede ca ai doar avantaje, cu o astfel de miscare vin si dezavantaje. Trebuie sa te gandesti bine ce ai de facut si daca mai multe afaceri sub aceeasi companie e o varianta buna pentru tine si tipul tau de afacere.

O companie va functiona mult mai bine daca ai avea mai multe afaceri grupate sub acelasi nume de companie. Dar poti avea o astfel de structura indiferent de companie? Raspunsul scurt este da, poti sa ai mai multe afaceri sub aceeasi companie. Personalitatea corporativa este un concept important ce are legatura cu modul in care compania este vazuta ca entitate separata din punct de vedere legal de directori, proprietari si alti asociati ai companiei.

O companie inregistrata poate sa faca urmatoarele operatiuni de vreme ce e tratata ca o persoana: poate avea datorii, poate vinde si cumpara proprietati, poate da in judecata si poate fi data in judecata, poate raspunde penal, poate incheia contracte, poate fi trasa la raspundere. Toate acestea sunt asociate doar cu o companie si nu cu directorii sau cu proprietarii.

Daca doreste, o companie poate inregistra mai multe nume de afaceri. Care ar fi avantajele?

 • Se limiteaza raspunderea personala-compania devine entitate legala separata, deci dispare legatura cu angajatii, proprietarii, actionarii;
 • Economii considerabile-inregistrezi o singura companie si ai mai multe afaceri sub ea, nu mai platesti pentru fiecare companie noua;
 • Ai costuri contabile, cheltuieli reduse-ai o companie si mai multe afaceri, deci e mai simplu sa gestionezi din punct de vedere contabil afacerea;
 • Nu mai platesti taxe de reinnoire pentru mai multe companii;
 • Fuziunea afacerilor aflate sub aceeasi companie este mai simpla daca sunt in industrii si domenii similare;
 • Managementul e mai simplu si mai usor cand ai mai multe afaceri sub aceeasi companie;
 • Numele inregistrat al companiei va ramane la fel;
 • Numerele si datele de indentificare ale companiei se vor pastra;
 • Finantele afacerii sunt mai usor de gestionat daca ai mai multe afaceri sub aceeasi companie;
 • Angajatii companiei lucreaza mai usor intre afaceri si ii poti aloca in functie de nevoi.

Dar dezavantajele?

 • Raspunderea asociata unei nume de afaceri se extinde si la celelalte afaceri din companie;
 • Datoriile si pierderile pot avea impact negativ asupra altor businessuri din companie;
 • Apare confuzia intre numele afacerilor ce opereaza sub aceeasi companie;
 • Taxele aplicate nu vor fi mereu in favoarea ta, depinzand de structura afacerii;
 • Se depun mai multe declaratii fiscale, se inregistreaza mai multe marci;
 • Apare confuzia in randul clientilor legata de denumiri, daca sunt mai multe si mai dificil de retinut, de diferentiat;
 • Apar nemultumiri in randul actionarilor daca ai afaceri cu risc mare sub umbrela companiei, daca succesul nu e prioritar.

Mai multe afaceri pot sa functioneze si sub o companie tip holding. O companie holding este o companie parinte care are suficiente actiuni si incredere din partea celor care conduc compania in asa fel incat sa aiba influenta in alta companie ca sa controleze mai bine managementul si politicile celei din urma. O companie mare detine companii mai mici.

Compania holding detine actiuni in alte afaceri de asemenea, companiile care sunt detinute de companii uriase au numele comerciale proprii, marci proprii. Un exemplu de astfel de companie tip holding este Google LLC, organizatia parinte este Alphabet Inc.

Numele comercial este un termen pentru o afacere, businessul nu va opera sub denumirea inregistrata in acte, cea legala. Tot ce tine de acte si de partea legala are legatura cu denumirea inregistrata, tot ce tine de comert si de relatii cu diferiti clienti are legatura cu numele comercial.

Detinatorii de afaceri au voie sa foloseasca mai multe nume comerciale pentru mai multe afaceri sub o companie individuala limitata, distinctia fiind clara in documentatia companiei. Afacerile care opereaza sub o singura companie au management independent pentru a inregistra venituri si cheltuieli asociate fiecarui usiness.

Obtinerea de scutiri fiscale pentru eventuale pierderi e mai complicate daca ai mai multe afaceri sub aceeasi companie, nu se va putea reduce nivelul profitabilitatii raportat la numarul de pierderi avute. Reducerea pierderilor va fi mai eficienta pentru o companie cu mai multe afaceri aflate sub aceeasi denumire.

Asadar, a avea o companie cu mai multe afaceri sub cupola sa nu este chiar o alegere atat de buna daca stai si analizezi ce se intampla si ce ai de facut ca sa mentii o astfel de structura. Cel mai bine este sa te consulti cu oameni care au experienta in astfel de afaceri si sa vezi daca poti sau nu sa iti asumi o astfel de afacere complexa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.