Cand e mai bine sa eviti finantarea pentru afacerea ta?

De multe ori finantarea afacerilor aduce o multime de probleme, asa ca ar fi bine sa o eviti in anumite scenarii

Finantarea este un instrument valoros pentru cresterea si dezvoltarea afacerii tale. Gasesti investitori si oameni care sunt dornici sa te ajute, institutii care acorda credite poate, si in cateva zile, saptamani ai rezolvat si problema banilor. Doar ca in anumite situatii e mai bine sa eviti finantarea ca sa nu ajungi sa ai dificultati si mai mari din punct de vedere financiar.

Fara finantare nu prea poti sa faci nimic la inceput de drum. Asa isi spun toti antreprenorii. Finantarea o poti solicita sau accesa doar atunci cand ai si o afacere stabila, care promite sa functioneze si sa creasca, cand esti stabil din punct de vedere material. Desi pare usor sa iei finantare sunt foarte multe situatii in care mai bine te gandesti de doua ori si mai astepti un moment mai bun ca sa ai banii doriti. Care ar fi scenariile in care finantarea afacerii nu e de dorit?

Model de business neclar. La baza oricarui business se afla un model de business si un plan de afaceri. Daca modelul de business nu e bine definit si nu se intrevede profitul, drumul spre profitabilitate obtinerea unei finantari s-ar putea sa nu fie cea mai buna solutie. Chiar daca ai un model de business conturat, dar pe care nu te poti baza, accesarea unor fonduri si cautarea unor investitori vor fi sortite esecului pentru ca nimeni nu isi va dori sa ofere bani unei afaceri care nu poate prezenta siguranta. Inainte sa ceri finantare fii sigur ca ai un plan de afaceri solid si foarte bine construit, clar, un model de business bine definit de prima data. In loc sa cauti finantari si sa nu primesti, sa pierzi timp, mai bine apelezi la specialisti si ai si un model de business clar si o sansa in plus sa primesti finantari foarte bune.

Afaceri in industrii speculative, cu un grad scazut de predictibilitate in privinta veniturilor. Nu te vei gandi la finantari si la investitori daca afacerea ta e intr-un domeniu cu un puternic caracter speculativ. Costul capitalului e prea mare, finantarile vor veni foarte greu si s-ar putea sa fie sub asteptari, riscurile asumate prea mari vor indeparta investitorii si banii de care ai nevoie in afacere. Poti sa regandesti afacerea si sa te repozitionezi daca vrei neaparat finantare sau poti sa cauti doar investitorii si partenerii care sunt atrasi de industriile in care volatilitatea financiara e ceva mai mare. Daca nu esti sigur pe investitie si pe banii pe care va trebui sa ii mai si platesti la un moment dat mai bine renunti la investitii pentru inceput si regandesti planul de afaceri si modelul de business.

Instabilitate financiara pe plan personal. Inainte sa vrei finantari pentru afacerea ta trebuie sa te asiguri ca nu ai probleme financiare pe plan personal. Orice fel de investitie si credit pe care il vei lua nu va face altceva decat sa puna presiune pe tine si pe bugetul tau care e si asa foarte firav. Rezolva orice fel de probleme legate de bani, incearca sa fii stabil financiar si sa ai o baza finaciara solida si de abia dupa incepe sa cauti investitori si sa vrei investitii pentru afacerea ta. Renunta la finantari de orice fel daca esti la inceput de drum si instabilitatea financiara pe plan personal este destul de mare.

Cercetare de piata insuficienta. Nu poti sa te gandesti la finantari si investitori daca nu ai o imagine clara despre piata, despre targetarea audientei tale, despre competitori sau potentialele provocari. Niciun investitor nu te va ajuta cu bani si nicio institutie nu isi va asuma riscul sa iti dea bani daca nu dovedesti ca intelegi foarte bine piata pe care vei opera si ce ai de facut pentru a avea si profitabilitatea dorita si o cifra de afaceri foarte buna. Inainte de finantari si de cautari fa o cercetare de piata serioasa, investeste timp si bani in ea si de abia cand stii foarte bine ce e cu piata pe care vei „evolua” si tu te poti apuca si de cautarea unor finantari bune pentru business.

Lipsa unei echipe de management a afacerii cu experienta, bine pregatita. Daca nu ai o echipa de management, de coordonare cu experienta vasta si competenta nu vei putea obtine finantari pentru afacere niciodata. Investitorii si cei care iti vor da bani se uita si la echipa ta si la modul in care e condusa afacerea, la oamenii din spatele businessului si de abia dupa accepta sa bata palma cu tine si sa ofere fonduri. Cand nu te bazezi pe oamenii tai finantarea ar trebui exclusa din ecuatie pentru ca investitorii discuta intre ei si s-ar putea ca pe viitor, chiar daca ai o echipa de management buna, sa nu mai reusesti sa ii atragi deloc.

Proiectii nerealiste. Proiectiile prea optimiste legate de afaceri si de partea financiara vor eroda increderea investitorilor in afacerea ta. Proiectiile financiare trebuie sa fie realiste, sa ai in spate date si analize ca sa eviti dezamagirile si probleme financiare. Inainte sa vrei investitii incearca sa ai proiectii realiste si sa le realizezi alaturi de profesionisti cu experienta financiara. Daca nu iti e clar ce sa faci cu aceste proiectii mai bine mai amani finantarea si cauti alte surse pentru a avea bani ca sa rezisti pe piata.

Garantie limitata. Finantarile nu au cum sa vina daca nu prezinti garantii si nu ai active destul de solide in spatele afacerii. Ai nevoie de active tangibile, pe care sa le poti oferi ca sa iei imprumuturi, sa ai investitori dispusi sa te ajute. Nu trebuie sa iei finantari daca nu ai cum sa iti securizezi bugetul in asa fel incat sa poti face la orice fel de scenarii.

Conditii economice nefavorabile. Cand exista instabilitate economica investitorii devin mai conservatori, finantarile nu vor mai veni asa de usor. Inainte de a te aventura sa accesezi finantari si sa cauti bani pentru afacere analizeaza climatul economic si impactul asupra businessului detinut si asupra bugetului tau, viitorului afacerii. Mai bine mai astepti decat sa risti si sa pierzi si echilibrul economic pe care il aveai.

Lipsa scalabilitatii. Daca afacerea nu e capabila sa se dezvolte rapid nu ai cum sa te gandesti la finantari. Inainte sa te apuci de cautarea unor fonduri, investitori pentru sustinerea afacerilor fii sigur ca afacerea se va dezvolta in directia dorita si in ritmul dorit. Scalabilitatea e foarte importanta si pentru investitorii care vor fi alaturi de tine cu bani cand vei avea mai mare nevoie. Ei vor investi doar daca demonstrezi de la inceput ca afacerea ta va merge bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.