Creditul convertibil, un alt tip de finantare eficienta pentru afacerile la inceput de drum

Creditul convertibil poate fi un tip de finantare excelent pentru multe afaceri

E foarte greu cand esti la inceput de drum in afaceri. Si e si mai greu sa gasesti finantarea potrivita. Dintre toate tipurile de finantare disponibile pentru companii mici si la inceput de drum creditul convertibil pare sa fie cea mai buna varianta, mai ales ca nu esti nevoit sa cheltuiesti bani foarte multi la inceput si gasesti mai usor investitorii de care ai mare nevoie.

Creditul convertibil este un tip de finantare pe care multi patroni de afaceri il evita pentru ca nu reusesc sa il inteleaga foarte bine. In spatele creditelor convertibile se ascund forme de finantare prin care investitorii imprumuta unei companii mai mici, la inceput de drum, o anumita suma de bani cu scadenta exacta si drept atasat de convertire sau schimbare a respectivului imprumut in niste actiuni.

Deci cand ajunge imprumutul la maturitate cel care are calitatea de creditor poate deveni actionar in companie, dar in limita creditarii acordate, dar poate sa incaseze principalul si dobanda.

La finalul rundelor de finantare imprumutul trece prin aceasta transformare, finantarile sunt de tip seed si incepe imediat runda de investitii serie A. Pentru antreprenori creditul convertibil este mult mai avantajos pentru ca imprumutul convertibil inainte de conversie efectiva in actiuni se va comporta fix ca un imprumut standard. Investitorii nu ajung sa aiba drepturile unor actionari, nu decid, nu voteaza.

Spre deosebire de o investitie in actiuni creditarea convertibila se proceseaza mai rapid. Imprumuturile convertibile nu vor necesita plata imediata pentru dobanda, acumulandu-se si transformandu-se in capital propriu.

Dar pana la convertirea in capitaluri proprii investitorul are drept proprietar la data scandetei, solicita active ca sa isi recupereze rapid creditul sau dobanda. Daca esti de acord cu existenta unor drepturi pentru investitor in privinta afacerii tale si cu anumite ingerinte poti sa apelezi fara probleme la creditarea convertibila.

In contractul, intelegerea incheiata la inceput se specifica in mod clar termenii si modalitatea rambursarii creditului pretul „per share” pentru conversie, dobanda platita pana la maturitate sau conversie. Nu se pune presiune pe banii companiei si asta e bine mai ales daca nu ai suficienta experienta pe piata si esti la inceput in afaceri, pe nisa ta.

Companiile ajung sa ia un credit convertibil cand proprietarii lor cred ca actiunile vor avea valoare mai mare in viitorul apropiat. Se va reduce si dilutia capitalului propriu si firmele mici vor putea sa treaca mai usor peste primele luni, ani de activitate continua pe piata. Datoriile raman restante pana la scadenta pana la urma, deci trebuie sa tii cont si de acest lucru. Spre deosebire de capitalul propriu creditele convertibile sunt mai ieftine, mai simplu de obtinut si te poti baza pe ele fara sa stai mereu cu teama.

De ce ai apela la creditele convertibile? Motive sunt multe. Din moment ce creditele convertibile sunt si datorii, dar si capital propriu, au cate o parte din fiecare, investitorii castiga dobanda la suma totala a imprumutului pe durata imprumutului.

Nu va mai exista nici factura lunara de platit pentru companiile mici. Mai exista si garantii si reduceri pentru investitori care sunt si in favoarea patronilor de firme, deci merita sa iei credite convertibile pentru afacere ca sa nu intri in datorii mari de la inceput.

Valoarea companiei va creste cand se iau credite convertibile, dilutia nu se mai intampla, termenii creditarii se negociaza mai lejer, mai usor, nu e asa de mare risc pentru investitori. E o varianta buna si pentru companiile aflate intre „runde de investitii”, investitorii primesc si ei garantii, deci toata lumea e multumita.

Printre avantajele majore ale creditelor convertibile se numara apetitul investitoril pentru afaceri riscante, ai sanse mari sa primesti bani chiar daca afacerea ta nu pare prea stabila la inceput, dar are potential. Se poate adauga rata mica a dobanzilor, asta chiar daca afacerea poate fi una cu un anumit grad de risc-nu ai rata dobanzilor dependenta de riscurile asumate.

Ai control si asupra iesirilor de numerar din companie, nu mai ai treaba cu dividendele, banii sunt folositi exclusiv la dezvoltarea si stabilizarea afacerii, stai mai bine si la capitolul taxe-toti banii platiti sub forma de dobanda pot sa fie trecuti la cheltuieli deductibile.

Nu pierzi controlul asupra votarii, asupra companiei tale chiar daca imprumuti sume mai mari de bani prin creditare convertibila-e important sa fii independent mai ales in faza de dezvoltare, cand esti si la inceput de drum.

La final trebuie sa amintim si cele mai importante dezavantaje ale creditelor convertibile ca sa avem o imagine completa asupra acestui tip de finantare. Trei sunt dezavantajele care vin la pachet cu o creditare convertibila:

diluarea capitalului propriu ca urmare a conversiilor facute, apar mai multi actionari, profitul poate fi impartit intre mai multi investitori pana la final,

riscul mai mare asumat de investitori mai ales daca exista afaceri care au si ele un potential serios de risc,

prioritatea redusa in comparatie cu o creanta obisnuita-investitorii vor avea in continuare o creantă mai mare decat cererea reziduala ce vine de la actionarii de capital.

Planificarea in avans si atentia la alegeresa investitorilor vor fi foarte importante pentru a se evita multe dintre riscurile ce vin impreuna cu un credit convertibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.