Capcanele finantarilor. Cat de periculoase sunt pentru antreprenori?
La inceput de drum in antreprenoriat te vei lovi de tot felul de obstacole. Unele dintre acestea sunt legate de finantari si de capcanele pe care le ascund la tot pasul. Cu experienta sau nu, e foarte usor sa cazi in capcanele finantarii si sa ajungi sa nu ai rezultatele asteptate in plan economic, financiar. Din fericire pentru antreprenori sunt cateva lucruri simple la care ai putea sa le faci ca sa ai de fiecare data succesul dorit si cele mai bune finantari pentru businessul tau.
Capcanele finantarilor nu sunt la fel pentru toti antreprenorii. Experienta acumulata te va ajuta sa mai “cerni” din ele si sa ai de fiecare data finantarile de care ai nevoie si tu, dar si afacerea ta. Daca ne referim la capcane in cazul finantarilor din antreprenoriat, acestea ar putea veni din foarte multe locuri. Depinde doar de tine, antreprenorul, sa le identifici si sa le gestionezi cat mai bine pentru a nu te afecta pe viitor. Ca sa iti fie mai usor sa le identifici am pregatit o lista de capcane in cazul finantarilor pe care s-ar putea sa nu le fi constientizat pana acum.
Lipsa planului pentru capital. Este vital pentru orice antreprenor sa se gandeasca bine cum vrea sa acumuleze capital si cum il va folosi in viitor pentru afacere. Se va evita gandirea generala, se vor face sedinte peste sedinte si se vor gasi sumele exacte si modul in care capitalul poate fi sustinut si utilizat in cel mai eficient mod posibil.
Banii vor fi impartiti pe departamente, pe obiective concrete, pe scopuri precise pentru a se ajunge la un capital cat se poate de solid. Nu spune nimeni sa pui la punct totul in cel mai mic detaliu, nici nu ai timp de asa ceva, dar trebuie sa stii in orice moment ce faci cu banii si de cati bani ai nevoie pentru un capital solid. Se vor cheltui banii doar pe ceea ce important pentru afacere si se va evita lipsa investitiilor pentru un capital care te va ajuta real sa evoluezi.
Lipsa unei cunoasteri clare a celor care iti ofera capital. Din pacate, cei care ofera capital antreprenorilor nu ofera si transparenta de fiecare data. Mai sunt si intermediari si multi care ofera capital fara sa fie direct implicati, unii incearca sa iti ofere capitalul si finantari in cele mai avantajoase conditii pentru ei. Regula de aur aici este simpla: afla cat de multi poti despre cel care vrea sa te ajute si fereste-te de ofertele prea bune ca sa fie si adevarate. Doar dupa ce esti sigur pe capital si pe faptul ca ai nevoie de el poti sa mergi mai departe si sa il soliciti ca sa iti acoperi nevoile tale curente si viitoare.
Lipsa cunoasterii costurilor asociate. De foarte multe ori orice fel de finantari vin si cu niste castiguri clare pentru cei care le ofera. Nu intotdeauna ai costurile la vedere, taxe, comisioane, asa ca e bine sa discuti cu un cunoscator al finantarilor si cu un consilier care sa iti indice de ce sa te feresti si ce ai de facut daca vrei neaparat sa ai un anumit tip de finantare. E bine sa te feresti de orice fel de finantari care au mult prea multe necunoscute si care pot veni la pachet cu multe costuri care sunt dintre cele mai periculoase pentru antreprenoriat si afaceri. Regula de baza in aceasta situatie ar fi urmatoarea: calculeaza costurile finantarilor si vezi daca vei avea o finantare avantajoasa sau nu, afla toate costurile si de abia dupa incepe sa semnezi hartii, contracte.
Lipsa onestitatii cu tine insuti legat de ce iti poti permite. Optimismul e bun in antreprenoriat, dar nu ar trebui sa vina la pachet cu lipsa onestitatii cu tine insuti. Poti sa ajungi sa ceri capital mult mai mult decat ai nevoie si decat iti permiti si sa ai de fiecare data doar de pierdut. Incearca sa te gandesti putin inainte de a solicita orice fel de finantari, mai mari sau mai mici, sa ai momentul tau de onestitate cu tine si sa te sfatuiesti si cu echipa ta ca sa nu faci un pas gresit inca de la inceputul drumului tau in afaceri. Responsabilitatea deciziilor luate e foarte importanta mai ales in contextul actual, asa ca incepe mai bine cu o onestitate dezarmanta decat sa regreti mai tarziu.
Lipsa luarii in considerare a timpului implicat. Cand se cauta optiuni bune de finantare nu se tine cont mereu de timpul necesar pentru strangerea de capital. Daca nu ai de la inceput un timp stabilit pentru finantari si pentru ce ai de facut ca sa ajungi la capitalul dorit vei pierde energie, timp valoros pentru afacere si dezvoltare, apar provocari financiare care iti vor da peste cap toate planurilor. Regula de aur aici e la fel de simpla: ia in considerare si timpul necesar pentru fiecare sursa de finantare, pentru a ajunge la capitalul dorit.
Lipsa unor optiuni cat mai diverse de finantare. Sa faci rost de capital si de finantari pentru afacere nu e deloc usor. Ia in considerare si bancile, creditarile, cardurile de credit poate, orice fel de imprumuturi si surse de finantare alternative. Mai multe optiuni inseamna si un plan B care sta mereu in picioare si care te va ajuta sa ajungi rapid unde ai sperat cu afacerea si cu situatia financiara.
Regula de aur de respectat in acest caz este: varietate de optiuni de finantare mereu, indiferent de business si verificarea scenariilor in care poti apela la finantari de fiecare data cand vrei sa le accesezi si sa te bucuri de ele. Ai grija ca toate sursele de finantare alese sa fie unele de incredere si sa fie unele pe care sa te bazezi pe termen lung.
financiar ca sa identifici cat mai bine aceste costuri si sa nu fii prins pe contraatac atunci cand iti ofera cei care iti ofera capital.
Felicitari pentru abordarea de succes a finantarilor in antreprenoriat! Acest articol contine sfaturi valoroase despre cum sa navighezi cu siguranta prin capcanele finantarilor si cum sa obtii cele mai bune servicii pentru afacerea ta. Aceste informatii ar putea fi esentiale pentru orice antreprenor. Ai facut o treaba excelenta abordand acest subiect!
Felicitari pentru initiativa ta de a intelege mai bine modul in care poate fi gestionata finantarea in antreprenoriat! Abordeaza cu incredere aceste capcane si vei avea numai rezultate bune!