Finantarea afacerilor din e-commerce

In e-commerce trebuie sa ai mereu surse de finantare ca sa sustii o dezvoltare organica si cat mai rapida si sa te mentii pe linia de plutire din punct de vedere financiar. Finantarea afacerilor din e-commerce nu e asa de simpla precum pare la inceput, imaginea roz a unui business on-line este de multe ori doar o iluzie pe care o descoperi de abia cand ai si tu o astfel de afacere. Din fericire exista multe surse de finantarea pentru afacerile e-commerce despre care vei afla in randurile ce urmeaza.
Daca marile companii din e-commerce nu depind de banci si credite pentru a finanta afacerile si pot sa se „joace” cu stocurile, cu parte din capitalul lor, nu acelasi lucru se intampla si in cazul afacerilor mici din e-coomerce. Cand castigurile nu sunt suficient de mari pentru a putea sa te mentii pe linia de plutire si nu iti permiti imprumuturi si rate singura solutie ramane familia, alaturi de prieteni, cunostinte cu bani.
O alta varianta la moda astazi pentru afacerile din e-commerce mai mici sau la inceput de drum e cardul de credit pentru business. Se cumpara marfa de vandut cu aceste carduri de credit business si ai cel putin 30 de zi pentru a vinde bunurile si a avea banii necesari luati pe creditare. Da, cresterea e limitata e puterea de cumparare a cardului de credit, dar macar te descurci cu afacerea si ai speranta ca te vei mentine pe linia de plutire. Cele mai bune sunt cardurile cu subscriptie pe baza de vanzari din sfera comertului. Se pot folosi si capitalurile proprii, venituri viitoare in schimbul finantarii imediate.
De la inceput trebuie sa faci diferenta intre nevoi si dorinte si sa nu le confunzi mai ales cand vine vorba de finantare. Daca afacerea nu merge deloc nu prea ai ce sa faci cu finantarile. Inainte sa cauti finantari si solutii pentru business tine cont de aceste criterii:
- Planificare crestere accelerata-poti sa ai scalare la nivel de piata si de vanzari, deci poti sa ai curajul sa cauti finantari. Mai pierzi din capital, dar macar ai banii pentru dezvoltare viitoare;
- Varful de sezon e apropie-cand ai nevoie de inventar si de produse mai multe pentru ca ai cerere mare poti sa te gandesti la finantarea afacerilor in e-commerce, finantarea ar fi una programatica, linia de creditare de la vreo banca e o idee buna;
- Planificarea extinderii, dezvoltarii afacerii-vrei sa ai noi angajati, sa ai o noua locatie sau mai multe, vrei sa cumperi o locatie, poti sa te gandesti si la finantari. Ipotecarea e o alternativa, finantarile bazate pe venituri ar putea fi alegeri bune acum. Daca tot te extinzi si ai mai multi angajati vei avea si venituri mai mari, cel putin asa se presupune;
- Planifici lansarea unor produse noi-nu prea ai siguranta ca vei vinde produsele, chiar daca sunt noi si bune, chiar daca cercetarea de piata facuta este excelenta si ai rezultate bune. Consumatorii din on-line au comportament de consum greu de prezis, tendintele se schimba mereu, finantarile programatice ar fi o varianta sigura in acest caz.
Pe termen lung un imprumut ar fi o varianta excelenta, ca sa iti rezolvi problemele cu platile, inventarul, personalul. Ar merge bine si investitia in actiuni, nu mai ai plati directe necesare, actiunile acopera „costurile” intelegerilor. Factoring sau cumpararea de ordine, facturi poate fi o solutie iarasi, avansurile in numerar la comercianti merg foarte bine, imprumuti bani care oricum vin la tine, dar ai si o factura atasata.
Nu exclude nici capitalul de risc comercial, compania stie ca are „spatele” asigurat de un individ, investitor, in schimbul unor actiuni-cine investeste in afacere stie si se asteapta sa ai un profit bun si o crestere sustinuta in perioada urmatoare. Dezvoltarea de la inceput de drum a afacerilor on-line va fi sustinuta de acest tip de finantari. Se adauga si influenta importanta pe care o are investitorul in compania careia i-a dat bani, deci nu prea e o varianta buna daca vrei sa detii controlul complet asupra afacerii tale.
Granturile pentru e-commerce sunt excelente daca nu vrei sa dai bani inapoi, pastrezi si controlul total asupra afacerii tale-le accesezi mai greu totusi decat alte variante prezentate anterior, dar esti sigur pe ele. Si cand nu ai granturi e-commerce mergi pe crowdfunding. Ceri bani pentru afacerea ta si o prezinti, iti prezinti ideile pe anumite site-uri de crowdfunding, unde lumea care crede in tine si in ideea ta iti va da bani ca sa ajungi la suma neceara pentru a demara sau a mentine proiectul tau. Plus ca brandul e cunoscut de publicul tinta mai usor si ajungi la potentiali clienti mult mai rapid, fara riscuri asociate.
Acestea ar fi, pe scurt, principalele alternative de finantare pentru afacerile in e-commerce. Poti sa le combini, sa le incerci pe toate de-a lungul dezvoltarii afacerii si sa ramai la cele care te ajuta cu adevarat. Tine minte insa ca fiecare are avantaje si dezvantaje, in functie de specificul afacerii tale si de situatia ta financiara, asa ca e bine sa cantaresti fiecare decizie si sa te gandesti la business si la tine, la oportunitatile din piata cand te decizi asupra unei variante de finantare.