Finantarea pe termen scurt, mediu si lung. Care e mai avantajoasa si mai sigura?

Finantarea pe termen scurt si lung vine la pachet cu o multime de riscuri, dar si cu avantaje multiple.

Nicio afacere nu ar putea functiona in lipsa finantarii si a surselor de finantare. Daca discutam despre surse de finantare avem trei categorii generale, pe termen scurt, mediu si lung. Fiecare tip de afacere va accesa un anumit tip de finantare in functie de capitalul detinut, de cifra de afaceri si de siguranta afacerii, bugetului pe care se bazeaza inainte de finantari.

Finantarile pe termen scurt se refera la fondurile pe care le vei plati in decurs de un an, cele pe termen mediu fac referire la fonduri pe care le vei plati in 1-5 ani, iar cele pe termen lung sunt cele care vor avea ca termen de rambursare, de plata a sumei luate in 5 sau mai multi ani, depinde de intelegerile existente. Practic finantarile pe termen scurt iti permit sa iei sume mai mici in general, pe care le vei da inapoi in cel mult un an, in vreme ce la finantarile pe termen lung iei acum sume mai mari si le platesti pe intervale mai mari de timp.

Daca o companie are mai multe active decat pasive, atunci putem spune despre ea ca se afla intr-o forma foarte buna, dar daca se inverseaza raportul ar putea aparea probleme financiare in viitorul apropiat. In situatia in care ai o companie „sanatoasa” si cu o dezvoltare previzibila poti sa accesezi finantari pe termen lung, dar daca stii ca ai deja probleme finantarile pe termen scurt sunt de obicei cele mai bune si mai sigure.

E mai usor sa dai sume mai mici pe mai multi ani, dar efortul financiar va fi mai mare la finantarile pe termen lung. O finantare pe termen scurt va fi mult mai avantajoasa daca ai nevoie urgent de sume mai mici de bani pentru echipamente, personal, dezvoltarea unor parti din afacere.

La finantarea pe termen scurt poti accesa credite bancare cu dobanzi avantajoase pe perioada scurta, credite comerciale, care vin de la furnizori-platesti dupa ce ai si vanzari-, dar te poti baza si pe economiile personale, practic iei bani de la tine, din economiile tale si ii aloci businessului.

Finantarea pe termen mediu ar putea include un credit bancar pe termen mediu, dar si finantarea de la fonduri de capital de risc-de multe ori nu e necesar sa dai si banii inapoi. Se reintorc banii cu ajutorul profitabilitatii dovedite de afacerea in care se investeste-in 2-5 ani se urmareste rambursarea banilor din profit.

Finantarile pe termen lung iau forma unor credite bancare mai riscante, unor obligatiuni, care se vor transforma la finalul perioadei stabilite in actiuni in afacere-afacerile nu platesc ce a mai ramas din angajamentele luate in raport cu obligatiunile. Si vanzarea de actiuni poate fi o modalitate de a face rost de bani pe termen lung.

Cu un istoric financiar care ofera incredere investitorilor si celor care te vor imprumuta cu bani, care iti vor da bani pentru afacere ai putea sa ai sume foarte mari de bani si sa te incadrezi la finantarile pe termen lung. Prin finantarile pe termen lung capitalul pe care ii ai la dispozitie e mai mare, poti sa investesti cat vrei in campanii de marketing, dezvoltarea de produse complexe, pentru extinderea afacerii in plan international sau national. Pe termen lung poti sa controlezi tot ce tine de rambursare si de finantele afacerii tale.

Cerintele financiare pentru a obtine finantari pe termen lung sunt stricte, nu ai foarte multe variante, flexibilitatea nu e asa de mare, e nevoie si de garantii, presiunea asupra afacerii e mult mai mare.

Sursele de finantare pe termen scurt sunt foarte populare printre afacerile mici si medii care au nevoie de capital cat mai rapid. Procesul de aplicare si de gasire a banilor de care ai nevoie e scurt, finantarea e mai rapida, nu ai nevoie de asa de multa documentatie ca la finantarile pe termen lung.

Plus ca rambursezi rapid banii luati si nu ai nici surprize pe parcurs, de obicei ai rate fixe si predictibile pe un an. Nu ai garantii cerute, aprobarile pentru bani vin imediat.

Prin accesarea de surse de finantare pe termen scurt nu prea poti avea bani foarte multi pentru tot ce ai nevoie si ai de asteptat pana sa ajungi la capitalul total pe care il ai in vedere, ratele pot fi uneori mai mari la rambursare tocmai pentru ca nu ti se cer si garantii.

Daca ar fi sa tragem o concluzie la finalul materialului nostru aceasta ar fi urmatoarea: e mai bine sa accesezi finantari pe termen scurt pentru viteza, flexibilitate mai mari si comoditate, siguranta. Nu e vreo reteta minune care te ajuta indiferent de afacere daca te gandesti la surse de finantare, insa finantarile pe termen scurt sau chiar mediu ar putea fi un raspuns la problemele financiare pe care vrei sa le rezolvi cat mai rapid pentru o dezvoltare rapida a afacerii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.