Prelungirea finantarii pentru afacerea ta. Pasi importanti de parcurs ca sa te asiguri ca ai in continuare bani pentru business
Ai trecut de partea cea mai dificila a inceputului in afaceri, gasirea si primirea finantarii. Ai deja banii pentru a te dezvolta in directia dorita, stii ce vei face cu ei. Dupa o perioada insa, cand banii nu vor mai fi suficienti pentru planurile tale va trebui sa ai o noua finantare, mai ales daca vrei sa te mentii pe piata. Prelungirea finantarii se poate dovedi mai complicata decat primirea ei in faza initiala, de aceea ar trebui sa stii ce ai de facut ca sa iti asiguri in continuare o relatie excelenta cu finantatorii.
Prelungirea finantarii vine cu multe asteptari din partea finantatorului. El se asteapta sa aiba profit si mai bun de pe urma banilor investiti, tu trebuie sa demonstrezi constant valoarea si potențialul afacerii tale, sa arati investitorilor ca a ta afacere este o investitie valoroasa. Cheia aici este sa demonstrezi mai mult de atat, sa demonstrezi ca afacerea ta nu e doar viabila, e capabila de crestere, de adaptare la orice provocari din piata.
Ce ai putea face ca sa iti asiguri prelungirea finantarii sau noi finantari pentru businessul tau? Iata ce spun oamenii de afaceri cu experienta si specialistii in business:
Comunicare transparenta, permanenta cu investitorul. E foarte important sa oferi finantatorilor un feedback permanent despre afacerea ta si despre ce ai facut cu banii lor. De la rapoarte financiare si operationale la bilanturi si analize ale performantei, toate vor fi importante daca vrei sa primesti in continuare finantarea de care ai mare nevoie. Subliniaza toate obiectivele atinse, aminteste daca ai lansat produse noi, daca ai deja parteneriate strategice care te vor ajuta sa cresti si sa te dezvolti.
Nu te feri sa discuti si despre provocari si despre modul in care te astepti sa le depasesti pe termen lung. E nevoie de transparenta ca sa ajungi la incredere din partea investitorilor tai.
Dovedeste cu cifre si realizari performanta si cresterea afacerii in baza finantarii deja primite. Fa referire mereu la indicatori cheie de performanta, relevanti pentru afacerea ta, crestere de venituri, rata de retentie clienti, expansiune pe noi piete. Respecta obiectivele financiare asumate si demonstreaza acest lucru, arata cum le poti depasi si indeplini. Nu uita de studiul de impact, asupra pietei, asupra comunitatii, cu evidentierea valorii pe care o oferi.
Mentine relatia profesionala si de incredere cu finantatorii. Nu incalca acorduri si promisiuni facute, fii deschis la intrebari, discutii, apreciaza orice fel de pareri de la investitori, incurajand in acelasi timp un feedback pozitiv si constructiv, orice decizie strategica trebuie sa tina cont de feedback.
Actualizeaza planul de afaceri si adapteaza-l din mers. Evalueaza si actualizeaza mereu planul de afaceri, in functie de schimbari de pe piata, de schimbarile din companie. Vino in fata investitorilor in permanenta cu oportunitati de crestere, dezvoltare, cu modul in care iti vei atinge aceste obiective, identifica si riscurile posibile si prezinta planuri pentru a avea o abordare proactiva in depasirea lor.
Demonstreaza ca ai o rentabilitate excelenta a investitiei si ca o poti maximiza. Incepe cu optimizarea proceselor interne, redu costurile, creste eficienta, diversifica veniturile, mergi spre segmente de piata diferite pentru stabilizare si crestere pe fluxurile de venit. Nu inceta sa inovezi, sa investesti in cercetare si in dezvoltare pentru a mentine un avantaj competitiv real si a veni in intampinarea nevoii de schimbare a clientilor.
Construieste relatii solide cu finantatorii si mentine-le. Organizeaza intalniri cu ei mereu, evenimente unde poti interactiona direct, trimite comunicari regulate, newslettere, actualizari diverse, in care sa arati ce ai mai facut si ce realizari notabile ai avut. Stabileste platforme securizate de comunicare si ofera informatii actualizate despre companie.
Implica finantatorii in orice decizie strategica importanta si arata preciere pentru sprijinul acordat.
Fii pregatit pentru noi finantari, runde de finantare. Evalueaza din timp si corect valoarea companiei, vezi ce performanta ai, ce prespective de crestere sunt. Pregateste documentatia pentru noua finantare de care ai nevoie, planuri financiare detaliate, analize complete de risc. Nu te baza doar pe un investitori, incearca sa cauti alti investitori si sa beneficiezi de pe urma oportunitatilor itive in piata pentru a accesa finantari diverse.
Verifica conformarea legala si financiara a afacerii. Tine cont de toate reglementarile, legile, schimbarile aparute, efectueaza periodic audituri financiare pentru a demonstra investitorilor ca afacerea ta merita sa aiba capital de la acestia. Protejeaza in permanenta drepturile investitorilor si interesele lor, conform tuturor acordurilor incheiate.
Cultura organizationala puternica dezvoltata si mentinuta. Stabileste valori si misiune clara si comunica-le cat mai bine intern si extern, investeste in angajati si in dezvoltarea, specializarea lor, ca sa ai echipe motivate si cu performante notabile. Fii implicat in tot felul de initiative tip CSR, initiative ce vor aduce beneficii comunitatii sau mediului, reputatia companiei va fi consolidata rapid si increderea investitorilor va creste.
Fii cu ochii pe mediul de afaceri si pe concurenta. Monitorizeaza tendintele din piata, ce nevoi au cleintii si ce face competitia directa si indirecta, ajusteaza strategiile in functie de schimbarile din mediul extern, anticipeaza oportunitati si amenintari, cu ajutorul informatiilor colectate.
Mentine o imagine publica impecabila. Cauta sa ai o strategie de PR bine articulata, de marketing, mergi la evenimente din industrie si la conferinte si construieste o prezenta coerenta si puternica si in social media. Doar asa vei putea sa ceri in continuare finantare si sa o primesti fara probleme de la investitorii tai.