Cum sa alegi locatia perfecta pentru afacerea ta?

Din momentul in care ai o afacere si ideea de afaceri a prins deja contur ar trebui sa te gandesti si la locatia, sediul afacerii tale. Daca la inceput ti se pare simplu sa alegi o locatie, pe masura ce incerci sa iti faci un plan si sa alegi una potrivita pentru afacere iti vei da seama ca lucrurile nu stau chiar atat de simplu. Locatia perfecta pentru afacerea este foarte dificil de gasit mai ales daca ai si idei foarte multe legate de ea si o afacere mai complexa, cu multi angajati.

Alegerea locatiei perfecte incepe inainte de toate cu o discutie cu toti cei care decid in afacerea ta, cu sefii de departamente si cu angajatii din contabilitate, departamentul economic. Dupa aceasta discutie generala sunt mai multi pasi de urmat daca vrei intr-adevar o locatie potrivita pentru afacerea ta. Nu te vei rezuma doar la niste idei si la discutii intr-un birou. Vei merge si pe teren, vei prospecta cu atentie piata si vei incerca sa gasesti cel mai bun compromis intre calitate, pozitionare si eficienta locatiei respective.

Iata care ar fi criteriile importante de luat in calcul cand alegi locatia afacerii tale si de la care ar trebui sa porneasca procesul de alegere:

Gandeste-te la tipul de locatie potrivit pentru afacerea ta. In functie de afacerea dezvoltata poti sa optezi pentru cel putin cinci tipuri de locatii. De exemplu, daca lucrezi de acasa, dar vrei ceva mai mult spatiu poti sa cauti o locuinta noua sau sa adaugi spatiu celei existente pentru birouri si pentru a desfasura activitati necesare pentru ca afacerea ta sa mearga bine. O afacere in retail inseamna si un spatiu mai departe de cele conventionale, intr-un mall, la strada. Poti sa cauti spatii in aeroporturi, in cladiri de sine statatoare sau in diferite locatii speciale pentru evenimente, unde te-ai putea dezvolta mult mai bine.

Foarte bine poti sa te folosesti de spatiile mobile, de un food truck pe care sa il transformi in cel mai tare spatiu pentru afacerea ta cu mancare, preparate si sa mergi cat mai aproape de clienti. Spatiile comerciale pentru afaceri sunt o oportunitate importanta pentru orice business care isi doreste flexibilitate, dezvoltare rapida, insa sunt potrivite pentru acele afaceri care nu au clienti foarte multi. Zonele industriale sunt doar pentru afacerile care produc diferite bunuri de consum si au nevoie de spatii mari, depozite, de un loc unde sa poata lucra foarte multi angajati si productia sa nu fie afectata.

Fixeaza un buget clar pentru locatie. Te vei gandi la toate costurile cu viitoarea locatie, cu spatiul unde iti vei desfasura activitatea nu doar la chirie sau la banii dati pe spatiul cumparat. Adaugi taxe, renovari, imbunatatiri ale utilitatilor, veniturile cerute de angajati, alte probleme economice ce vor aparea pe parcurs. Inainte sa investesti in locatie trebuie sa te documentezi despre zona unde se afla locatia si despre succesul pe care l-ai avea ca sa vezi daca merita sau nu sa dai foarte multi bani pe o locatie sau nu. Vorbeste cu cei din departamentul economic si vezi care e suma maxima pe care o vei da pe proprietate, dupa care incearca sa te incadrezi cat mai bine in bugetul fixat, avand si o marja in plus in caz ca nu poti gasi o proprietate care sa coste cat iti doresti.

Ia in considerare si brandul afacerii tale. In functie de ce produci, ce vinzi iti alegi locatia. Brandul este important si trebuie sa te gandesti mereu la el daca vrei sa faci alegeri inteligente si inspirate. Mergi in zone unde gasesti clientii care vor cumpara de la tine si care au nevoie de tine, in zone unde oamenii au bani si sunt dispusi sa ii cheltuiasca. Vezi intai ce reprezinta brandul, pentru cine sunt produsele, ce tip de locatie s-ar potrivi cu brandul si valorile lui, cu strategia ta si abia apoi incepe sa iti faci liste cu locatii.

Gandeste-te serios si la vanzatori si furnizori. Ai nevoie de o locatie la care sa aiba acces rapid furnizorii si sa fii in contact mereu cu vanzatorii. Inventarul e cel mai important pentru tine, vrei sa fie gestionat cat mai eficient in locatie, asa ca investeste de la inceput intr-o afacere care permite acces simplu indiferent de conditii si context. Locatia perfecta din acest punct de vedere ar fi cea care are costuri cat mai mici din perspectiva aprovizionarii si vanzarii si este adaptata modului in care functioneaza afacerea ta si aprovizionarea, desfacerea produselor tale.

Alege o locatie sigura. Te gandesti la siguranta afacerii, a angajatilor, a produselor si serviciilor oferite in primul rand. Nu vrei sa ti se fure din ce ai pe inventar sau sa apara incidente nedorite, asa ca vei investi intr-o locatie unde toata lumea e in siguranta si unde afacerea nu va avea niciun fel de problema. E foarte important sa ai sisteme de protectie si de supraveghere, echipe operative care pot sa intervina oricand pentru a rezolva o anumita situatie.

Opteaza pentru o zona in care exista cerere. Nu vrei sa ai prea multa competitie in jur, vei investi in locatii unde se vor cere produsele si serviciile tale si unde poti sa faci profit, unde ai competitie limitata. Important este sa te dezvolti si sa dezvolti locatiile alese si acolo unde alte afaceri ar fi complementare, ca sa poti avea o penetrarea a pietei locale cat mai buna. Ideea e simpla: ai cerere, ai profit, ai profit ai cifra de afaceri excelenta si te poti gandi la extinderea afacerii si la noi locatii.

Nu uita si de procesul de recrutare. Indiferent de afacere si de marimea ei vei avea nevoie de personal in respectiva locatie. Ar fi de preferat o locatie unde viitorii angajati care vin la interviu sa ajunga rapid si unde afacerea sa fie cautata, sa fie mereu in atentia posibililor angajati care si-ar dori sa lucreze la tine. E foarte important sa ai angajati de calitate, profesionisti buni, asa ca vei pozitiona afacerea acolo unde acestia isi desfasoara viata de zi cu zi si unde sansele sa interactioneze cu brandul tau sunt mai mari.

Locurile de parcare in locatia aleasa sunt importante. Verifici daca exista parcari in zona unde va functiona afacerea ta, daca se plateste pentru parcare si te gandesti daca ai tai clienti si angajatii ar plati pentru ea. Tine cont si de preferintele clientilor sau angajatilor cand vine vorba de parcari, de distanta fata de locatie, dar si de existenta unei zone unde ti-ai putea face propria parcare daca e nevoie. Asa toata lumea va fi multumita, masinile vor sta in siguranta si vor fi si supravegheate neaparat si munca va fi mai putin stresanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.