Cum sa treci mai usor si sa eviti fenomenul de burnout in afaceri?

Burnout-ul in afaceri este o realitate pe care nu trebuie sa o ignori si trebuie sa ii faci fata.

Burnout-ul poate sa apara oricand in viata noastra. E o stare de epuizare totala si de oboseala, din care nu poti iesi, te incarci de negativism si de cinism, eficienta si randamentul scad dramatic. Si ce e mai grav e ca acest fenomen apare si in business, mai ales la antreprenori sau la oameni de afaceri care au mai multe firme pe care vor sa le conduca cu o mana de fier. Din fericire poti sa ii faci fata sau sa il previi foarte usor punand in practica cele mai bune sfaturi oferite de specialisti si oameni de afaceri gasite in acest articol.

Indiferent de marimea afacerii vei ajunge sa traiesti fenomenul de burnout la un moment dat. Fie vrei sa faci prea multe si ajungi la epuizare rapid, fie ai prea multe obiective pe care inca nu le-ai indeplinit, indiferent de scenariul in care te afli burnout-ul e o realitate pe care o vei intalni cu siguranta. Si cand te vei confrunta cu el nu vei sti ce sa faci. Asta e o alta certitudine. Ca sa il eviti usor si sa stii ce ai de facut cand simti ca te-a “cuprins” burnout-ul iti punem la dispozitie cateva sfaturi testate venite de la specialisti si de la oameni de afaceri care au experimentat deja acest fenomen.

Ia o pauza de la munca. Fenomenul de burnout in afaceri se manifesta si printr-o oboseala cronica. Cand vezi ca nu mai poti si vrei sa te relaxezi o perioada nu strica sa iti planifici o vacanta de cateva zile si sa uiti de tot ce se intampla la locul de munca. Asta inseamna ca te vei detasa complet de munca si de business si vei uita si de telefon, e-mail. Doar asa poti sa te refaci aproape complet si sa revii cu forte proaspete la birou. Doar urgentele te vor deranja, in rest ai timp doar de tine si de familia ta, de prieteni. E nevoie de astfel de pauze de la tot ce implica un business mai ales daca esti patron, proprietar. Trebuie sa delegi toate sarcinile importante din afacere unor persoane de incredere din business si astfel vei fi si mai relaxat cat stai departe de afacerea ta.

Identifica toate sursele de stres. Stresul e foarte periculos in business si poate duce foarte usor si rapid la burnout. Cand reusesti sa te relaxezi si ai suficienta claritate poti sa intocmesti o lista cu surse de stres si sa vezi ce ai fi putut face pentru a indeplini obiectivele si altfel, fara sa te mai stresezi atat de tare. Stabileste niste limite pentru tot ce inseamna comunicare si rezolvare de probleme, niste perioade din zi cand poti si cand nu poti sa fii deranjat. Poti sa te bazezi pe outsourcing sau pe externalizarea unor sarcini, pe delegarea unor sarcini. Important este sa ajungi la un echilibru daca vrei sa ai suficient de mult timp si pentru tine si sa iti fie usor sa ai grija de un business al tau, sa nu te mai stresezi atat de mult.

Fa ce iti place mai mult. O modalitate simpla de a preveni burnout-ul si de a scapa de el daca s-a instalat deja este sa faci ce iti place mai mult in timpul liber sau chiar la birou. Poti scapa mai repede de burnout sau il poti evita in totalitate daca inveti sa faci de fiecare data ce iti place si sa transformi totul intr-o mica aventura din care toata lumea are de castigat. Vezi ce iti place, ce iti face placere sa faci si implica-te in activitati din care ai si ce invata si din care vei iesi mult mai relaxat. Poti sa meditezi sau poate vrei sa mergi la un concert, la echitatie sau la un golf. Nu iti refuza aceste mici placeri. Petrece timp de fiecare data facand doar ce iti place si vei reusi sa ai o eficienta mai mare la munca si un randament de zece ori mai bun.

Invata cand sa spui nu. De foarte multe ori e cea mai grea lectie pe care o vei invata in business. Iti va fi foarte greu sa spui nu si sa refuzi mai ales la inceput. Dar cu timpul iti vei da seama care sunt lucrurile pe care le poti refuza si cum poti refuza politicos orice. Nu te stresa, nu incerca sa faci mai mult decat iti permite timpul si organismul si cel mai important invata cand sa spui nu. Un Nu spus la timpul lui inseamna si un pas inainte pentru tine si pentru afacerea ta. Asa mai scapi de sarcini si de tot ce ai de facut intr-o zi si te concentrezi doar pe ce e mai important pentru tine. Nu spune Nu la tot, asta nu e o modalitate sa iti faci timp si pentru altceva mai important pentru business. Fii foarte selectiv si spune Nu doar cand crezi ca acest Nu te poate ajuta sa atingi un obiectiv important pentru business si pentru tine.

Stabileste prioritati clare si obiective precise. Vrei sa faci de toate mai ales daca ai propria firma si asta te va epuiza la un moment dat. Trebuie sa stabilesti prioritati si sa ai de fiecare data in minte afacerea ta si persoana ta, ce iti e tie bine si ce e bine pentru business. Renunta la sarcini care nu iti aduc nimic si la toate persoanele, partenerii care nu te ajuta sa iti indeplinesti prioritatile cele mai importante. La fel faci si cu obiectivele, ele trebuie sa fie precise si cat mai bine definite, creionate. Fereste-te de obiective vagi sau pe termene prea lungi, prea ambitioase si vei avea doar de castigat. Cu cat esti mai concret in formularea lor, cu atat le vei intelege mai bine si le vei vedea puse si in practica mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.