Cum sa te pregatesti de intalnirea cu investitorii cand ai nevoie de finantare pentru afacerea ta?

Intalnirea cu investitorii este cea mai importanta intalnire pe care o ai odata ce ai decis sa lansezi o afacere noua.

Orice afacere are nevoie la inceput de drum de investitii serioase pentru a putea sa se dezvolte in directia dorita. Investitiile pot fi obtinute fie din imprumuturi, fie de la investitorii dorniti sa ajute o idee buna de afaceri. Intalnirile cu investitorii sunt foarte importante pentru cei care isi doresc fonduri cat mai repede pentru afacerea lor. Daca vei convinge de la prima intalnire si vei fi suficient de entuziast in legatura cu ideea ta de afaceri cu siguranta vei avea si castig de cauza si vei primii banii doriti. Pregatirea pentru intalnirea cu investitorii este mai importanta decat orice fel de prezentare la care te gandesti…

Nu poti merge la o intalnire cu investitorii oricum. E nevoie de cateva zile sau saptamani de pregatiri, e nevoie de documentare si de antrenamente ca sa faci fata presiunii uriase pusa pe tine din partea investitorului. Nu vei reusi sa iesi cu bine dintr-o astfel de intalnire decat daca ai si un plan bine pus la punct si stii foarte bine ce ai de facut de fiecare data. Iata etapele pe care le ai de parcurs pentru a avea intotdeauna o intalnire cu investitorii cu rezultatele dorite si cu banii pe masa.

Verifica planul de afaceri cu mare atentie inainte de intalnire. In planul de business vei demonstra cum o idee de afaceri se transforma intr-o afacere profitabila. Incluzi strategii, referinte financiare, detalii despre ce vei face, cum vei face, cat vei avea de cheltuit. Trebuie sa  covingi investitorii ca banii lor vor fi folositi cu un scop precis si ca vei avea o afacere de succes odata ce investitia va veni. Planul de afaceri trebuie sa fie corect redactat, sa ai de fiecare data toate sectiunile bine puse la punct, sa nu scapi niciun detaliu important si sa te asiguri ca e complet.

Pregateste cu atentie discursul pe care il vei avea in fata investitorilor. Detaliaza pe scurt totul despre viziunea ta, despre oportunitatile pe care le vezi pe piata, pe nisa ta, potentialul castig, vorbeste si despre echipa si despre pozitionarea ta. Vei construi un narativ foarte bine ancorat la toate valorile si tipul de afacere pe care o vei lansa, adaugi date relevante si o poveste care sa imbrace tot ce vei prezenta. Poti sa trimiti rezumatul principalelor puncte expuse inainte ca sa ai intrebari de la investitori si intalnirea sa se desfasoare cat mai bine.

Adu in discutie si cifre concrete, statistici, un plan financiar. Investitorii trebuie sa stie cat cheltuiesti in prezent, cat vei cheltui, ce fonduri vei avea nevoie pentru diverse parti ale dezvoltarii afacerii. Incearca sa faci niste estimari financiare pe care sa le prezinti, estimari pe trei sau pe cinci ani, planuri lunare pentru tot ce vrei sa faci in viitorul apropiat. Prezinta clar ce profit ar avea si investitorii, ce beneficii financiare ar putea avea. Vei demonstra cum anume vei beneficia tau si investitorii de pe urma investitiilor, banilor primiti. Va fi nevoie si de al doilea plan financiar daca primul nu va fi suficient de convingator.

Incearca sa intelegi cat mai bine marimea pietei, competitorii, industria in care vei activa. O idee foarte buna poate sa nu fie atat de buna cand e pusa in practica daca ai deja o companie care se bazeaza pe un model de business asemanator. Investitorii se asteapta de la tine sa stii foarte bine cine e competitia ta, trebuie sa stii cum sa le explici cu ce esti tu diferit de competitie si cum vei ajunge la succesul dorit in industrie chiar si cand ai competitori directi. Documenteaza-te bine si incearca sa ai o imagine clara despre piata, nisa, competitori si sa o poti exprima in cuvinte cat mai simple, cat mai clar, investitorii sa stie ca ai inteles bine totul despre piata in care vei activa si tu.

Incearca sa faci o impresie buna de la prima intalnire. Trebuie sa impresionezi investitorii si sa ii convingi. Ai grija la limbajul nonverbal afisat, la ton, la modul in care prezinti planul de afaceri si intentiile tale, fii natural si original, nu incerca sa imiti sau sa pari a fi alt om decat esti. Fii mereu la timp la intalnirea cu investitorii, fii organizat si incearca sa ai o discutie cat mai placuta, lejera, chiar daca tema e una serioasa, sa fii increzator in ideea ta si sa inspiri admiratie, sa fii deschis la idei si la nou.

Gandeste-te la intrebarile ce iti vor fi adresate. Gandeste cat mai multe scenarii, gaseste raspunsuri posibile la intrebari, vezi cum poti raspunde ca sa fii in avantaj si sa demonstrezi ca esti mereu stapan pe situatie. Nu poti sti chiar toate intrebarile, nu ai cum, dar macar cele principale si posibile directii spre care o va lua discutia cu investitorii poti anticipa usor. Testeaza raspunsurile, vezi cum suna, pe ce ton trebuie sa le dai, fa mai multe incercari acasa in functie de intrebari si vezi cum ai suna daca le-ai rosti cu voce tare, ce fel ai fi privit. Poti sa ceri ajutor partenerilor de afaceri sau familiei si asa vei fi pregatit sa vii in fata investitorilor cu raspunsurile potrivite la toate intrebarile posibile.

Ramai deschis la orice fel de critici. Chiar daca investitorii vor mai si critica, nu le vor place anumite abordari, idei, e bine sa nu incepi sa te certi si sa devii anxios, nervos. Fii deschis la orice fel de critici constructive, incearca sa vii cu argumente daca ti se spune ca nu e ceva in regula cu ideile tale si fii mereu gata sa ai alta abordare un pic diferita daca asta iti va aduce si investitia dorita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.