Finantarea pentru companiile/afacerile noi, o provocare mai usor de depasit daca apelezi la bootstrapping
Cand ai lansat o afacere sau vrei sa o lansezi cat de curand si nu ai finantare te gandesti la toate variantele. Bootstrapping-ul este sursa de finantare pe care te poti baza ca antreprenor care vrea sa nu depinda de finantarile externe si de investitori. Asa poti lansa cand doresti o afacere, nu e nevoie sa ai experienta mare si te poti gandi la atragerea de investitori in perioada urmatoare. Bootstrapping-ul te va ajuta enorm daca nu vrei sa te complici cu planuri de afaceri stufoase de la inceput, daca nu stii cum se face o promovare ca la carte, nu ai cu ce sa o faci, daca nu vrei sa iti dicteze si sa iti controleze toate miscarile investitorii in afacerea ta.
Bootstrapping-ul este printre cele mai simple metode de finantare a unei afaceri noi. Practic apelezi la finantare interna cu ajutorul profiturilor din investitiile proprii sau de la fondatori. Nu ai contributii externe, nu te folosesti de finante externe. Termenul vine din tehnologia informatiei, acolo unde il intalnim sub forma „boot”. Stim deja ca exista o secventa de boot la orice fel de calculator, in care se incarca softul dupa restartare sau pornire, fara nicio interventie din exterior, fara sa intervii tu, utilizatorul, asupra proceselor ce au loc in faza de boot.
Costurile sunt gestionate mai bine pe termen lung, nu ai influente externe de la n investitori, esti concentrat doar pe relatia cu un client, cu un furnizor. E adevarat, capitalul extern poate fi uneori unul minim, dar fara sa influenteze aproape deloc dezvoltarea afacerii. Acest tip de finantare este adoptata adesea de IMM-uri sau de afaceri mici, la inceput de drum.
Din start, daca o afacere foloseste bootstrapping-ul ca baza pentru finantare, afacerea respectiva este dependenta de resursele interne, card de credit, ipoteca. E o sursa de finantare cu multe limitari, dar te poti baza pe ea cel putin la inceput de drum. Ca sa ai o afacere care se dezvolta rapid ai nevoie de strategii de dezvoltare bine implementate pe langa finantari si de fonduri mereu la dispozitie, alocate catre segmentele vitale ale modelului de business.
Si de ce ar apela cineva la o sursa de finantare limitata, de ce ar baza un model de business pe bootstrapping? Lipsa de experienta in formularea unor planuri de afaceri realiste, lipsa promovarii produselor si lipsa unor relatii bune cu furnizorii, toate pot duce la accesul la aceasta sursa de finantare.
Din momentul in care te-ai decis sa apelezi la bootstrapping vei trece prin mai multe faze pana sa ajungi sa te bazezi pe finantarea la care te-ai gandit. E o faza de inceput, in care folosesti banii economisiti sau imprumutati, investiti, luati de la prieteni. Lucrezi intr-un loc, dar iti incepi si propria afacere. Mai tarziu iei bani de la clienti ca sa finantezi afacerea, sa o ai operationala si sa asiguri dezvoltarea sa in directia dorita.
Si ajungi si la o faza de creditare, cand finantezi anumite activitati, angajarile, upgrade de echipamente, iei credite doar pentru aa ceva si incerci sa obtii cumva si un capital de risc.
Bootstrapping-ul are avantaje si dezavantaje. Antreprenorii capata experienta si isi risca doar banii lor. Daca afacerea ajunge pe muchie de cutit nu vei avea de platit credite, nu te vei indatori foarte multe. Daca ai succesul sperat salvezi capital si atragi investitori.
Ca antreprenor, daca tot nu ai fonduri de la investitori, vei incerca sa rezolvi problemele pe care le ai intr-o maniera creativa, vii cu oferte noi pe piata, incerci sa vii cu noutati mereu. Nu tii cont de parerile unor investitori, nu faci ce spun ei doar pentru ca ai bani de la ei. Iei decizii independent, nu mai stai sa cauti surse de finantare externe, nu mai esti stresat, nu mai pierzi timp fara rost. Te concentrezi doar pe ce e important pentru afacere si atat.
Gasesti investitori mai usor pe viitor din moment ce dovedesti ca ai deja finantare si stabilitate si ca poti avea o afacere stabila si fara a avea nevoie mereu doar de investitori si de banii lor, te descurci si fara ei in anumite situatii, nu ai dependenta de ei 100%.
Si daca pana acum am amintit doar de avantaje, de partea plina a paharului, haideti sa discutam si despre dezavantaje. Cand cererea e prea mare e greu sa te dezvolti cand depinzi doar de bootstrapping. Ca antreprenor iti asumi absolut toate riscurile financiare in loc sa le imparti si cu investitorii, cu altii. Capitalul e limitat, lipsa de investitii e la ordinea zilei, e greu sa implementezi ideile pe care le ai fara sa detii mereu bani foarte multi din surse externe. Plus ca ai mereu probleme cu stresul, apar mereu obstacole la care nici nu te astepti, pe care nu ai cum sa le anticipezi.
Ce poti face ca sa eviti problemele? Reinvesteste profitul net, fa un plan de business clar si refa-l ori de cate ori e nevoie, gandeste-te la idei cat mai bune pentru afacerea ta si incearca sa le gasesti cele mai bune implementari. Cauta mentori, persoane cu experienta in domeniul tau de activitate pentru sfaturi cand ai nevoie de ele, incearca sa ai relatii cat mai multe cu specialisti, oameni pe care te poti baza in momentele dificile prin care vei trece.