Greseli de care ar trebui sa te feresti atunci cand iti cauti cele mai bune surse de finantare
Sa-ti gasesti o finantare excelenta pentru afacerea ta, indiferent de etapa in care se afla, nu e deloc usor. In goana dupa surse de finantare cat mai bune si cat mai simplu de accesat si de folosit pe viitor esti tentat sa nu dai importanta multor detalii care ar putea face diferenta intre finantarile excelente si cele care nu te vor ajuta deloc si te vor duce usor, usor, spre o zona gri din care nu prea mai ai cum sa iesi… Greselile pe care le faci in timpul cautarii unor finantari te vor costa destul de mult, mai ales daca nu le constientizezi si nu incerci sa faci ceva ca sa le remediezi din mers.
A gresi e omeneste. Da, asa este. Dar cand discutam despre surse de finantare nu iti permiti luxul asta. De ce? Pentru ca e vorba de afacerea ta, de banii tai, de viitorul afacerii tale si de mentinerea sa pe linia de plutire. Greselile din timpul perioadei de cautare a surselor de finantare se pot dovedi fatale in cele mai multe scenarii, asta chiar daca ele par destul de neinsemnate. Care sunt cele mai frecvente si cum te feresti de ele? Vei descoperi in randurile ce urmeaza.
Ai asteptari prea mari si o evaluare a surselor de finantare prea rigida. Drumul spre esec cand iti cauti finantarea pentru afacerea ta incepe cu asteptari mult prea mari si cu evaluari mult prea rigide. Este bine sa fii riguros atunci cand iti alegi investitorii si finantarile, dar nu trebuie sa exagerezi. Incearca sa dai o sansa tuturor tipurilor de finantari si sa cauti mereu sa vezi si dincolo de finantari, sa intelegi oamenii si finantarea pe care ai putea sa o ai pentru afacerea ta. Mai bine pornesti de la asteptari ceva mai mici si le adaptezi pe parcurs, decat sa ai asteptari peste o anumita limita si sa pierzi toate sursele de finantare. Gandeste mereu in perspectiva si nu da cu piciorul niciunei surse de finantare pe care o poti avea la un moment dat.
Supraestimezi castigurile din viitorul apropiat. E foarte tentant sa le spui investitorilor niste sume mult mai mari legate de castiguri ca sa ii atragi si sa obtii banii de care ai mare nevoie. Nu te baza pe cifrele din ultimul trimestru sau de anul trecut. Incearca sa analizezi castigurile in mod obiectiv si prezinta o imagine onesta investitorilor de care ai nevoie in orice etapa a dezvoltarii afacerii tale. Cu cat supraestimezi castigurile, cu atat te vei apropia de esec si vei fi privit cu alti ochi de catre investitori.
Alegi mereu momentul nepotrivit pentru investitii, pentru accesarea surselor de finantare. Nu te astepta sa poti avea bani din investitii si sa gasesti cele mai bune surse de finantare peste noapte. E nevoie de cel putin sase sau opt luni ca sa strangi niste bani veniti din surse de finantare cat mai sigure. Invata din greselile din trecut, daca ai facut unele, sau incearca sa discuti cu alti patroni de afaceri care au deja finantarile gasite si vezi cat de mult timp le-a luat sa le gaseasca, cum au procedat sa le aiba atunci cand aveau nevoie de ele.
Uiti ca ai nevoie de un consultant legal, care cunoaste bine legislatia, cand vrei sa accesezi surse de finantare. Ai nevoie de un avocat, de un consilier cu experienta care stie foarte bine totul despre partea legala a finantarilor si a obtinerii lor, despre clauze si modalitati de a iesi dintr-un contract care se dovedeste pagubos pentru afacere. Trebuie sa iti iei mereu masuri de precautie daca nu vrei sa te trezesti ca nu mai poti iesi dintr-o intelegere fara sa te coste enorm de mult.
Nu ai o a doua varianta de finantare. Cei care ofera finantarile, investitorii, stiu foarte bine sa faca si bani de pe urma afacerii tale. Daca ai doar o singura varianta nu vei putea sa te descurci foarte bine in fata lor. Incearca sa ai mereu doua sau trei variante daca ai de gand sa obtii si finantari bune si sa ai si o pozitie de negociere mai buna, sa nu pierzi foarte multi bani de pe urma finantarilor paguboase.
Nu discuti cu cel care ia decizia finala. Intotdeauna discuta cu o firma, cu un reprezentant care are decizia in mana sa, care poate lua deciziile. Nu discuta cu intermediari, nu te baza pe transmiterea informatiilor. Cauta firmele care pot lua decizii rapide si directe, nemijlocit, daca vrei sa ai si surse de finantare foarte bune mereu.
Nu verifici investitorii si istoricul lor. Cauta informatii despre investitori, vezi daca se ridica la nivelul asteptarilor tale, daca te poti baza pe ei pe termen lung si pe banii lor, pe investitii. Incearca sa te feresti mereu de firmele care nu au un istoric prea clar si care nu pot dovedi multe lucruri. Lucreaza cu firmele care cunosc foarte bine domeniul tau si care dovedesc ca au si fonduri suficiente sa te sustina.
Complici prea mult lucrurile. Te gandesti ca daca tu ai experienta suficienta intr-un domeniu in care activezi si investitorii vor intelege absolut totul, vor fi experti si ei. Prezinta cum anume ideile tale si afacerea pot sa vina cu solutii la probleme reale ale clientilor si sa aduca si profit si explica totul intr-un limbaj deloc complicat, pe intelesul investitorilor.