Cele mai bune si mai sigure surse de finantare pentru extinderea sau dezvoltarea afacerii

Extinderea afacerii este deosebit de importanta daca iti doresti profitabilitate si sustenabilitate. Un element important pentru a avea o dezvoltare si o extindere a afacerii cat mai rapide ar fi gasirea unei finantari potrivite pentru aceasta faza. Se va tine cont de sanatatea financiara a afacerii, de conditiile din piata, de obiectivele strategice pe termen lung. Alegerea corecta a modalitatilor de finantare pentru extinderea afacerii va asigura nu doar succesul operatiunilor, ci si gestionarea eficienta a indicatorilor financiari importanti.

Extinderea si dezvoltarea afacerii vor cuprinde orice fel de strategie sau initiativa care are drept scop cresterea marimii afacerii, intrarea pe alte piete, lansarea de noi produse si servicii, diversificarea ofertelor, achizitionarea si asocierea cu alte businessuri. Orice afacere are nevoie de dezvoltare si de extindere ca sa ramana competitiva, sa profite din investitii, sa fructifice noile oportunitati ce apar, sa obtina intr-un final succesul dorit. Prin extindere ai acces la noi fluxuri de venituri, atragi mai multi clienti, iti stabilizezi si mentii, consolidezi pozitia pe piata.

Doar o analiza detaliata iti poate spune cand si unde e momentul sa te extinzi si sa iti dezvolti afacerea. Factorii care ar putea influenta decizia de extindere si dezvoltare a afacerii pot fi: cererea de pe piata, progresele tehnologice, presiunea competitiva, obiectivele financiare strategice, cresterea cotei de piata, scaderea datoriilor reale, imbunatatirea reputatiei brandului.

Dezvoltarea si extinderea businessurilor poate imbraca mai multe forme. De exemplu, avem extindere geografica, intri pe piete noi internationale, ajungi in zone geografice noi, deschizi magazinen, locatii de productie, birouri in orase, tari noi, sau extindere pe partea de produse, cand vii cu produse si servicii noi pentru clienti. Doar asa ai sanse mari sa ai fluxuri de venit stabile, sa ai profit mai mare si sa ai cota de piata mai buna.

Se mai discuta si despre integrare verticala, in interiorul aceluiasi lant valori intr-o industrie. Un producator poate sa cumpere furnizorii sau canalele de distributie si asa se ajunge la integrare verticala. Dar putem avea si integrare orizontala, prin cumparari, asocieri si unirea cu diferite afaceri din industrii adiacente sau fara nicio legatura, prin care se obtine un avantaj competitiv important, se consolideaza cota de piata si pozitia pe piata.

Francizarea ar fi o alta varianta pentru extinderea afacerii, devii francizor si ai francizati care pot folosi marca, sistemul de suport, procedurile afacerii care garanteaza succesul. Capitalul investit e minim in acest scenariu, deci profitul e mult mai bun si potential mai mare pe termen lung.

Extinderea businessului via e-commerce este poate cea mai populara varianta astazi, pentru ca ajungi rapid la publicul tinta, gasesti potentiali clienti mai rapid si fara costuri aditionale si poti avea afisate cate produse si servicii vrei, poti sa iti construiesti si site-uri oficiale pentru a avea prezenta in on-line si mai buna. Primesti la pachet flexibilitate, accesibilitate, scalabilitate.

Ce solutii de finantare ai la dispozitie daca vrei sa iti dezvolti sau extinzi afacerea mai rapid? Sunt destul de multe si fiecare vine cu avantaje si dezavantaje. Alegerea unei variante depinde doar de tine si de tipul de afacere detinut.

Credite bancare. Primesti bani de la banca sub forma de imprumuturi cu dobanzi fixe sau variabile. Dobanzile sunt mai mici daca le compari cu cele ale altor instrumente si variante de finantare, platile sunt predictibile, poti planifica financiar pe termen lung fara probleme si ai control asupra costurilor lunare. Dar aprobarea unui credit e foarte dificila astazi, mai ales daca ai afaceri noi sau mici, daca nu ai sustinere puternica din partea unor afaceri, persoane juridice etc.

Imprumuturi girate de stat, guverne (SBA-uri). Sunt pentru afacerile mici ce nu au cum sa se califice pentru creditare bancara. Termenii imprumuturilor sunt excelenti, competitivi, platile sunt mai mici, flexibilitatea e mai mare, uneori nu se cer nici garantii pentru imprumuturi. Si aici aplicarea pentru imprumuturi este greoaie, procesul se intinde pe multe saptamani si documentatia e stufoasa, dai si de birocratie negresit.

Linii de credit pentru afaceri. Ai acces la fonduri pana la o anumita limita, utile cand vrei sa ai la dispozitie niste bani de care ai nevoie periodic si pe care ii poti plati la timp tot periodic. Platesti dobanda pe sumele retrase efectiv si atat, ai flexibilitate foarte mare. E o varianta excelenta daca vrei sa gestionezi fluxul de numerar mai eficient si vrei sa ai bani pentru cheltuieli neprevazute. Dobanzile sunt insa mai mari, ai nevoie si de garantii.

Capital de risc. Primesti bani de la investitori daca ai afacere mica sau la inceput de drum, singura conditie este sa ai dezvoltare pe termen lung, investitorii cred in potentialul de crestere si de extindere. Ai si expertiza la pachet, mentorat, acces la o retea de experti care te va ajuta sa te dezvolti mai usor in directia dorita. Dar vei oferi si o parte din afacere investitorilor care te sustin cu bani, expertiza financiara externa e importanta in acest context si e nevoie de ea in scenarii clar definite.

„Angel Investors” sau Investitori informali. Sunt in general oameni cu multi bani care iti ofera sume generoase la inceput de drum sau cand ai afacere mica, dar cu un pret: o parte din afacerea ta, din capital. Dar primesti experienta, acces la o retea mare de profesionisti. Important este sa mentii controlul afacerii tale si sa nu oferi prea multa putere de decizie pentru investitorii informali.

Crowdfunding. Strangi bani de la un numar mare de oameni, sume mici in general, pe platforme dedicate. Nu te indatorezi, ai control total asurpra afacerii, nu pierzi din actiuni, vizibilitatea afacerii e imbunatatita, devine un instrument de marketing excelent. Nimeni nu garanteaza succesul strangerii de bani, depinde de tine cum te promovezi si cum convingi oamenii. Si aici e nevoie de ajutor din exterior pe partea de promovare si pe partea financiara ca sa nu pierzi timp fara rost.

Finantarea echipamentelor. Faci rost de bani ca sa cumperi echipamentele pentru extinderea afacerii. Echipamentele pot fi garantiile pentru imprumuturi, credite. Daca platile nu sunt achitate la timp, echipamentele se recupereaza.

Finantarea mezanin. Combina elemente de finantare prin datorii si capitaluri proprii, se ofera doar afacerilor are sunt pe drumul extinderii de ceva vreme. Nu e nevoie de garantii, primesti banii rapid. Implica niste costuri mai mari, dar si plata de dobanzi sau capitaluri proprii.

Factoring. Companiile imprumuta bani in baza sumelor datorate de clienti, imbunatatindu-se astfel fluxul de numerar, plata angajatilor si reinvestirea in operatiuni curente. Nu mai astepti dupa clienti sa isi plateasca facturile, ai acces la bani rapid, fluxul de numerar e gestionat mai eficient. Taxele, comisioanele pot fi mari, depinzi de fiabilitatea platilor efectuate de clienti.

Credit comercial. Inchei intelegeri cu furnizorii pentru a cumpara acum si a plati mai tarziu. Cel care iti permite un astfel de sistem de gestionare a cumparaturilor pentru afaceri are incredere in tine. Se amana platile in numerar pentru stocuri si materiale, dar trebuie sa ai grija la relatia cu furnizorii sau la ratingul de credit.

Imprumut garantat cu active. Imprumuturile de tip „angel investing” permit companiilor sa imprumute bani pe baza valorii de lichidare a activelor inscrise in bilant. Rapoartele de lichiditate sunt calculate in baza unor active precum stocurile si creantele. Aceste imprumuturi sunt mai accesibile decat imprumuturile negarantate, in special pentru companiile care nu se califica pentru produsele de creditare traditionale. Dar limitele de imprumut sunt direct legate de valoarea activelor folosite drept garantie, in caz de neplata activele sunt executate imediat.

Finantare bazata pe venit. E vorba despre atragerea de capital de la investitori care primesc un procent din veniturile brute continue ale companiei in schimbul sumei investite. Nu necesita garantii, pierdere de capital propriu, platile sunt ajustate in functie de nivelul veniturilor. Costurile pe termen lung sunt mai mari. Atentie la gestionarea fluxului de numerar, scaderea de venituri afecteaza rambursarea.

Finantarea prin granturi. E vorba de fonduri sau produse nerambursabile acordate de un departament guvernamental, o corporatie, o fundatie sau un trust, unui beneficiar. Nu trebuie sa rambursezi banii, creste si credibilitatea si vizibilitatea afacerii. Exista competitivitate foarte mare, nu e pentru orice fel de industrii, scopurile accesarii sunt specifice. E nevoie si de ajutor financiar extern, procesul de aplicare si aprobare e greoi.

Imprumuturi peer-to-peer. Se imprumuta bani prin platforme on-line care conecteaza direct creditorii cu intreprinderile mici, evitand institutiile financiare traditionale. Ai acces la fonduri rapid, eficient, dobanzile si termenii sunt ceva mai flexibile/flexibili. Ratingul de credit al afacerii va influenta rata dobanzilor.

Imprumuturi convertibile. E un tip de imprumut care poate fi convertit in actiuni, de obicei la discretia creditorului, in anumite conditii prestabilite. La inceput e un imprumut traditional, cu posibilitatea de a fi transformat in capital propriu, reducand astfel presiunea rambursarii imediate. Cand e convertit, proprietarii isi dilueaza participatia. Termenii conversiei sunt esentiali si trebuie negociati atent. Este necesara vanzarea unui instrument financiar, obligatiune convertibila, care se converteste rapid in actiuni ale afacerii, la un pret prestabilit sau la un pret stabilit intr-un anumit interval temporal.

Cea mai buna solutie de finantare depinde de obiectivele afacerii, de stadiul extinderii, dezvoltarii si de toleranta la risc. Evaluarea performantei financiare pe parcurs este esentiala pentru o extindere a afacerii asa cum iti doresti. Inainte de a opta pentru oricare varianta amintita anterior trebuie sa te gandesti la raspunsuri pentru intrebarile:

  • De cat capital ai nevoie?
  • Care e capacitatea reala de rambursare a banilor luati?
  • Care e urgenta finantarii, de ce ai nevoie de bani?
  • Ce planuri de extindere si dezvoltare a afacerii pe termen lung exista?

Doar in acest mod vei putea avea o extindere si dezvoltare rapida, in orice directie doresti, foarte usor de gestionat si bani suficienti ca sa iti pui in aplicare toate planurile si ideile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.