Refinantarile sau prelungirea finantarilor afacerilor. Cum te asiguri ca iei cea mai buna decizie pentru businessul tau?

Inainte de a lansa o afacere sau cand te afli in punctul in care constati ca ai nevoie de bani in plus ca sa te dezvolti in directia dorita si sa iti extinzi afacerea vei avea nevoie de finantari. Finantarile initiale pot sa te ajute sa pornesti cu dreptul in business, dar de cele mai multe ori se vor dovedi insuficiente pe masura ce ai tot mai multe idei si cheltuieli, pe masura ce lucrurile merg din ce in ce mai bine pentru tine.

Refinantarile si prelungirea finantarilor pentru business, indiferent de etapa in care te afli cu el, poate sa te mentina pe linia de plutire sau sa te ajute sa mergi mai departe, sa iti pui in practica mai usor toate ideile. Ce ai de facut ca sa te asiguri ca iei cea mai buna decizie si una cat mai rapida?

Prelungirea finantarii afacerilor este o solutie fireasca, naturala, e o decizie importanta pentru tine, asa ca necesita o analiza foarte atenta a mai multor factori si a realitatii economice a respectivului business in acel moment. Daca ai deja finantatori care cred in afacerea ta si pe care i-ai cucerit de la inceput, care sunt dispusi sa te ajute, cu siguranta ca vei avea sanse mai mari sa primesti sumele dorite.

Inainte de a face pasul prelungirii finantarii si de a incepe discutiile cu finantatorii vechi sau cu unii noi e bine sa te gandesti la urmatoarele:

  1. Nevoile tale si ale afacerii tale-ce finantezi, de ce ai nevoie de bani? Vrei echipamente noi, ai nevoie de campanii de marketing cu buget mai mare, vrei sa te muti in locatie noua? E bine sa stii de la inceput care sunt nevoile reale, sa le nu le supraestimezi, sa stabilesti sume clare pentru finantari si sa revezi sursele de finantare, sa le gasesti pe cele care iti sunt de folos la modul real si care nu te impovareaza prea tare;
  2. Finantarea datoriilor/imprumuturi si finantari prin capital propriu-in primul caz ai dobanda, in al doilea caz vinzi si actiuni ca sa faci rost de bani, ai acces la sume mai mari de bani. Cantareste si vezi care e cea mai avantajoasa abordare inainte sa faci orice pas spre prelungirea finantarilor, refinantari;
  3. Cat mai multe variante de finantare-de la granturi, creditare, factoring, finantarea activelor, crowdfunding, orice varianta din cele enumerate ar putea sa fie excelenta pentru prelungirea finantarii. Pot sa schimbi finantarea daca cea de la inceput nu a dat rezultatele dorite, a fost mai greu de obtinut si banii nu au fost chiar asa de multi precum te-ai fi asteptat;
  4. Evalurea sanatatii afacerii-scor de credit, situatii financiare, venituri si cheltuieli, profit, toate trebuie analizate impreuna cu echipa ta si experti contabili ca sa iti dai seama de sanatatea afacerii. Orice probleme trebuie sa fie rezolvate rapid pana la prelungirea finantarii sau pana la refinantari. Daca afacerea nu e „sanatoasa” mai bine amani o alta finantare si solicitarea la finantatori;
  5. Analiza riscurilor-nu exista finantare fara risc. Un imprumut bancar, oricat de bine ar suna la nivel de termeni pe hartie, poate sa implice dobanzi mari, cerinte stricte de garantii. La investitori ai cota parte din afacere ceruta, cerinte legate de directia afacerii. Obiectivele si planurile de afaceri vor trebui puse pe primul plan si comparate cu riscurile presupuse in cazul fiecarei variante de finantare;
  6. Planificarea financiara pe termen lung-te gandesti la deciziile tale din prezent si la efectele lor asupra afacerii pe un termen cat mai lung. Rambursezi imprumuturi, ai deja un plan, cum se incadreaza finantarile suplimentare in strategiile de cresterea a businessului? Planifica si incearca sa fii cat mai precis in fiecare detaliu fixat pe hartie, cantareste bine deciziile si nu te grabi;
  7. Monitorizarea performantelor si ajustarile necesare-se ajusteaza strategiile, se monitorizeaza performantele afacerilor la prelungirea finantarilor si la refinantari. Daca nu se ating obiectivele prevazute, stabilite poti sa revezi etapele anterioare si sa schimbi din mers si finantarea, finantatorii.

Dupa cum observi nu exista solutii universale ca sa te asiguri ca ai refinantari si prelungiri ale finantarii fara probleme. Ce ai tu de facut in linii mari este sa analizezi situatia specifica a afacerii si sa bifezi toate aspectele enumerate anterior in asa fel incat decizia luata in privinta refinantarilor si prelungirii finantarii sa fie una avantajoasa pentru tine si pentru businessul tau, sa te ajute la modul real.

Si tine minte: nu e despre viteza sau despre cat de multi bani poti sa iei, ci despre cat de bine stii sa gestionezi refinantarile si prelungirea finantarilor in functie de ce are nevoie afacerea ta si cum vezi tu lucrurile in viitorul apropiat. Cu cat esti mai calm si analizezi totul la rece, cu atat vei avea sanse mai mari sa ai si bani suficienti pentru tot ce vrei sa faci cu businessul si finantatori, parteneri care vor fi dispusi sa te ajute neconditionat, cat mai rapid, fix cand ai mai mare nevoie.

1 thought on “Refinantarile sau prelungirea finantarilor afacerilor. Cum te asiguri ca iei cea mai buna decizie pentru businessul tau?

  1. Este esential sa ai finantari solide pentru a-ti extinde afacerea si pentru a pune in practica toate ideile tale. De aceea, prelungirea finantarilor sau refinantarea sunt optiuni viabile, indiferent de stadiul in care te afli. Inainte de a lua o decizie, trebuie sa analizezi cu atentie mai multi factori, precum nevoile reale ale afacerii tale, sursele de finantare potrivite si evaluarea sanatatii acesteia. De asemenea, este important sa nu subestimezi eventualele riscuri si sa alegi finantarea care iti ofera cele mai bune conditii pentru a putea sa o rambursezi cu succes. Asigura-te ca faci o analiza amanuntita si ca iei cea mai buna decizie pentru dezvoltarea si succesul afacerii tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.