Riscul financiar si impactul sau asupra finantarii unui business
Daca esti om de afaceri sau te-ai hotarat sa iti infiintezi o afacere, un startup te-ai lovit cu siguranta si de un capitol destul de spinos: riscul financiar. Prin risc financiar intelegem orice fel de risc asociat cu finantarea, tranzactii financiare, imprumuturi catre companii in risc de neplata etc.
Nu toate riscurile financiare pot fi controlate, asa ca volatilitatea afacerii tale si obstacolele ce pot sa apara oricand pot alimenta o nesiguranta destul de mare mai ales daca e vorba despre o prima afacere pe care vrei sa o incerci.
Probleme in piata, schimbarea ratelor, problemele cu moneda si stabilitatea ei, toate sunt riscuri financiare pe care ti le asumi la un moment dat si nu ai cum sa prevezi toate efectele pe care le vor avea asupra afacerii tale. Cand ai planuri pe termen lung managementul riscului e foarte important, asta daca vrei sa poti continua afacerea si sa nu ajungi la insolventa si la faliment.
Cu niste cunostinte solide legate de business si consultanta de specialitate poti anticipa cele mai comune riscuri financiare pentru o afacere si poti pregati strategii ca sa faci faca evenimentelor ce vor urma odata cu instalarea lor.
Care ar fi tipuril de riscuri de finantare de care se poate lovi afacerea ta?
- Riscul de credit-imprumuti bani, faci imprumuturi la banci pentru ca ai nevoie de lichiditate la inceput de drum sau cand te afli intr-un moment nu tocmai bun al afacerii tale. Trebuie sa te asiguri ca poti da inapoi banii si dobanda pentru ca altfel ai si penalitati foarte mari si risti sa nu mai poti continua cu afacerea. Dar si clientii pot sa nu plateasca pentru bunuri si servicii. Unde sunt investitori si parteneri de afaceri ai si risc de credit, costurile colectarii datoriilor vor exacerba efectele acestui risc. Cardurile preplatite se vor folosi in loc de cele de creditare ca sa eviti un pericol real pentru afacerea ta;
- Riscul de piata-sunt fluctuatii de preturi in piata apare si riscul de piata. De exemplu, tot mai multi clienti se indreapt spre on-line, asa ca magazinele fizice au doar de pierdut si incasarile sunt dintr-odata mai mici. Este afectata direct profitabilitatea, dar si stabilitatea financiara, economica a afacerii tale. Vorbim despre un risc sistematic, riscul afecteaza intrega piata, nu doar o afacere sau o industrie;
- Riscul operational-apare in timpul managementului de zi cu zi al afacerii. Sunt probleme in HR, management ineficient, costuri prea mari cu managamentul, mai cedeaza un echipament scump de care te foloseai mereu. Sunt doua tipuri de risc operational-de model si de frauda. Primul acopera tot ce tine de planificare pentru crestere si marketing, piata, al doilea se refera la frauda si la efectele sale asupra companiei, dar si la incompetenta ce naste frauda;
- Riscul de lichiditate-evitarea riscului de lichiditate e posibila printr-un management excelent al banilor, intrarilor si iesirilor. Activele companiei trebuie sa se transforme cat mai eficient in bani cash. Daca nu ai cum sa platesti angajatii sau sursele de unde iei materie prima ai probleme serioase. Poti sa nu ai suficient de multi vanzatori, cumparatori, activele pot sa aiba valoare redusa sau sa nu aiba deloc valoare;
- Riscul legal, juridic-orice pierderi rezultate in urma procedurilor legale se incadreaza in acest risc, dar si consecintele imposibilitatii adaptarii la legislatia in vigoare;
- Riscul de echitate-acest risc se aplica doar companiilor care tranzactioneaza pe bursa. Daca apare volatilitatea pe piata e imposibil sa mai gestionezi finantele care depindeau de bursa.
Si acum cea mai importanta intrebare: care e impactul riscurilor financiare asumate pana la urma asupra finantarilor pe care vrei sa le iei sau pe care le-ai luat deja? Aici lucrurile sunt destul de complicate. Depinde mult ce riscuri financiare, ce tipuri sunt implicate, in ce moment apar riscurile, cat de bine e pregatita afacerea sa reziste si sa isi asume riscurile, daca exista sau nu un plan financiar si o strategie foarte bine pusa la punct.
O prima consecinta a riscurilor financiare asupra finantarilor comune poate tine de gradul de siguranta asociat cu respectiva finantare. Cand ai riscuri financiare care se tot aduna si pe care nu le-ai anticipat deloc la inceput sursele de finantare nu iti vor mai oferi un grad mare de siguranta si vei fi tentat sa jonglezi cu ele sau sa renunti treptat la unele si sa incerci altele mai putin riscante.
Riscurile financiare pot sa previna creativitatea in afaceri si sa stopeze orice fel de incercare de dezvoltare intr-o directie noua. Afacerile s-ar putea sa stagneze, sa nu fie in stare sa iasa din niste tipare tocmai pentru ca riscurile pandesc la orice fel de pas.
Impactul riscurilor financiare asupra finantarii unei afaceri ar putea fi legat si de sumele pe care esti dispus sa ti le asumi in urma finantarilor de la investitori sau de la parteneri de afaceri. Asta inseamna ca finantarea va fi mai „subtire” si ca te astepti mereu sa mai apara un risc caruia sa nu ii faci fata asa de usor, nu reusesti sa iti duci afacerea in punctul dorit inca de la inceput.
Cu riscurile financiare mereu deasupra capului si finantarilor esti stresat, iei decizii proaste in privinta afacerii si in privinta finantarii si nu vei reusi sa progresezi, sa nu mai depinzi de un anumit tip de finantare.