3 octombrie, 2023

Afaceri despre care nu ai stiut ca au si o componenta francizata

Multe afaceri celebre si tipuri de businessuri sunt exemple perfecte de francize.

Toata lumea stie de McDonald’s sau de KFC, doua francize gigant care functioneaza excelent de ani de zile. In lumea afacerilor au aparut intre timp o multime de francize si de francizati pe care s-ar putea sa nu ii iei in considerare cand ai o lista cu francize de care esti interesat sau in care ai vrea sa intri si tu.

Intrarea intr-un sistem tip franciza si trecerea la statutul de francizat vor fi pasi foarte importanti pentru orice om de afacere. Ca sa vezi cum functioneaza o franciza trebuie sa cauti exemple de francize populare, de top, si sa inveti de la ele tot ce poti pana sa intri in lumea francizelor. La o simpla cautare vei descoperi foarte multe francize vechi despre care nu stiai si afaceri francizate pe care le priveai mai degraba ca pe niste afaceri locale sau afaceri simple, fara a avea nimic in comun cu francizarea. Iata doar cateva exemple celebre de afaceri care au avut curaj sa intre in universul francizarii si au castigat.

Coffee Republic. Ai auzit deja de Starbucks si de alte francize asemanatoare, dar cu siguranta nu te-ai gandit ca brandul Coffee Republic este o… franciza. Coffee Republic a fost fondata in 1995, sistemul e oarecum hibrid, discutam si despre francizare, dar si despre companii detinute de un proprietar. Pe langa locatiile de peste mari si tari avem si 18 locatii internationale in locuri precum Romania sau Kuweit, Iordania. Franciza este foarte populara si e cautata mai ales ca ofera o cafea excelenta de fiecare data si aroma de cafea proaspat facuta in locatiile lor nu are cum sa nu te atraga ca un magnet.

Cash Converters. Este o afacere originara din Australia, din Perth, fondata prin 1984. Sunt locatii detinute in sistem corporate, dar si locatii francizate in peste 21 de tari din toata lumea. Doar in Marea Britanie avem peste 200 locatii. Locuitorii din Africa de Sud, Spania, Canada, SUA pot beneficia de serviciile financiare ale francizei fara probleme, locatii exista in toate aceste tari, in zone populate.

Swarovski. Austriecii de la Swarovski, celebrul brand producator de bijuterii de lux, sunt pe piata de peste 110 ani si au inceput procesul de francizare in 1977. Cu peste 26.000 de angajati si produse vandute in peste 170 de tari, franciza Swarovski se lauda cu 2.680 magazine in toata lumea, 1380 sunt operate direct de companie, cele 1300 magazine ramase sunt operate in sistem franciza. Francizarea a functionat foarte bine, cifrele de afaceri anuale doar pe partea de francize au fost de ordinul milioanelor de fiecare data, francizele au rezistat si pe timp de criza si in situatii destul de dificile pentru companie.

Levis. Levi Strauss este cel care a creat primii blugi prin 1873, iar de atunci compania a tot reiventat denimul de-a lungul secolelor ce au urmat. Compania Levis pe care o stim prea bine astazi a aparut prin 1953, dar francizarea a avut ca punct de plecare anul 1965. Din acel punct au tot aparut locatii in toata lumea si magazinele in sistem franciza au fost apreciate si cautate, dovada si cifrele de vanzarea foarte mari pentru o afacere de nisa precum e Levis.

The Body Shop. De foarte multe ori te gandesti la The Body Shop ca la un magazin local. Doar ca The Body Shop are magazine in sistem franciza, peste 1900 de locatii francizate. Francizarea a inceput inca din 1978, la doi ani de la infiintare. Pe langa magazinele in sistem franciza mai exista peste 3.000 de locatii retail in 63 de tari cu peste 30 de milioane de vizite in fiecare an si vanzari de miliarde garantate.

Travelodge. Alta afacere care ar putea fi o mare surpriza pentru tine este Travelodge. Lantul de hoteluri de buget din America a fost fondat in 1939, francizarea efectiva a inceput de abia prin 1966. Sunt peste 478 hoteluri in toata tara, o parte din acestea sunt detinute de francizati.

IKEA. Toata lumea a auzit de IKEA, retailer suedez de mobilier. Doar ca IKEA nu e un simplu magazin cu de toate pentru cei care au rabdare, e si o afacere tip franciza. Cu peste 380 de magazine mari in toata lumea, IKEA se tot extinde ca business, exista peste 783 milioane de clienti care trec pragul magazinelor anual, cu peste 2.1 miliarde de vizite pe site-ul oficial in doar un an.

Hilton. Stiai ca poti deveni membru al celui mai important lant de hoteluri de lux din lume? Multi stim deja de Hilton Hotels, insa putini sunt cei care stiu ca e vorba de o franciza uriasa in spate. De 52 de ani Hilton tot francizeaza, totul a inceput in 1965, in SUA. In prezent exista peste 530 de locatii Hilton Hotel in peste 78 de tari de pe 6 continente. Franciza Hilton are si alte branduri importante sub umbrela sa, inclusiv Conrad Hotels, Doubletree si chiar Hilton Garden Inn.

SPAR. Sunt niste magazinase destul de interesante care sunt imprastiate peste tot. In spatele lor este o franciza uriasa. SPAR a fost fondata in Tarile de Jos in 1932, francizarea a inceput in acelasi an, din 1957 a aparut si in Anglia. Toate magazinele sunt detinute de localnici, asta pentru ca SPAR e centrata pe „servirea” comunitatii locale si nevoilor lor. La ora actuala sunt peste 12.322 magazine in toata lumea, cu peste 2.400 doar in Marea Britanie.

Harry Ramsdens. Magazinele tip fish and chip din toata lumea Harry Ramsdens sunt deja cunoscute si foarte populare peste tot pe unde exista. Insa inceputul a fost foarte greu pentru brand. Povestea a inceput acum 85+ ani in West Yorkshire. Dupa francizare compania a putut sa ofere si afaceri tip „la pachet” in sistem franciza si francizare restaurante. Da, sunt costuri mari si trebuie sa ai bani seriosi sa detii asa ceva, insa investitia initiala o vei amortiza destul de usor ca francizat.

1 thought on “Afaceri despre care nu ai stiut ca au si o componenta francizata

  1. sistem franciza joaca un rol important in sustinerea business-ului Levis, din 2011 s-au deschis inca 224 de magazine, majoritatea fiind francizatii, plus 350 de outlet-uri in magazinele de tip franciza. Franciza Levis aduce anual peste 5 miliarde de doalri la nivel mondial, considerand din nou ca majoritatea veniturilor sunt obtinute prin sistem franciza.

    Felicitari pentru articolul tau interesant despre modularul francizelor! Esti un exemplu foarte bun pentru oricine incearca sa intre in lumea business-ului. Prezentarea informatiilor pana la detalii este foarte profesionala, iar exemplele de succes sunt de-a dreptul inspirationale. Sper ca cei care vor citi acest articol sa ia o decizie bazata pe cunoasterea castigata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.