Franciza vs. afacere independenta. Care e cea mai buna alegere si ce avantaje ai?

Afacerea independenta poate fi o varianta alternativa la franciza daca esti dispus sa risti

O afacere e pentru multi o varianta extrem de buna si profitabila daca nu mai vrei sa fii angajat si sa depinzi de altii. Doua sunt variantele cele mai populare astazi pentru antreprenorii dornici sa se aventureze in business, dar nu orice business, unul de succes: afacerile independente si francizele.

Alegerea uneia dintre cele doua variante depinde de doar ce ceea ce urmaresti in afaceri si de personalitatea ta, de tipul tau de viitor om de afaceri. Desi afacerea independenta pare sa fie alegerea evidenta, daca esti la inceput de drum s-ar putea sa te convinga mai degraba franciza si tot ce implica. Care ar fi totusi cea mai buna alegere pentru tine? Ramane sa descoperi in randurile ce urmeaza.

Afacerile independente sunt detinute de un individ sau de un grup de oameni. Intr-o astfel de afaceri proprietarul devine si manager si el conduce tot businessul, ai control total asupra lucrurilor ce se intampla cu afacerea.

Pe de alta parte o franciza are la baza un contract intre francizor si francizat, francizorul se ocupa de afacere, francizatul opereaza si preia, organizeaza locatii parte din franciza. Franciza ofera suport permanent pentru francizati, spre deosebire de afacerile independente, unde te descurci singur, dar ai flexibilitate mai mare.

Riscurile sunt mai mari pentru afacerile independente, ti le asumi de la inceput, e mai greu sa faci fata competitiei decat in cazul francizelor. Puterea de cumparare a francizelor e mai mare, planurile de marketing sunt mai bine articulate. Dar in cazul afacerilor independente ai libertate mare in materie de branding, marketing, tu decizi cum va arata afacerea-la francize respecti ce iti dicteaza manualul si francizorul.

Franciza implica si experienta mai mare in domeniu din partea francizorului, nu e nevoie de prea mare experienta ca sa intri in franciza, succesul ca francizat e mult mai mare si ai sanse sa reusesti din prima cu afacerea. Ai deja reputatie, imagine, un brand puternic in spate, ai training si ajutor, acces la materiale de marketing care chiar functioneaza mereu, ai sustinere permanenta din partea francizorului.

E si o parte mai putin placuta a brandului si reputatiei, imaginii ce vin la pachet cu franciza. Daca se intampla ceva si franciza are de suferit la capitolul imagine toti francizatii vor suferi, la fel si afacerile detinute, aflate sub umbrela francizelor.

La afacerile independente poti sa vinzi ce produse si servicii doresti, sa schimbi ce doresti in strategii, sa pui ce preturi doresti. Nu platesti taxe catre francizori, franciza. Nu esti insa sigur pe cum vor fi primite produsele tale, e nevoie de investitii in cercetari de piata, in studii de marketing ca sa iti dai seama daca vor merge produsele si serviciile tale.

Investesti mult in afacerile independente la inceput, dar poti sa te dezvolti cum vrei, fara sa fii limitat. Da, dezvoltarea apare mai tarziu sau poate e limitata, dar controlul e in continuare doar al tau.

Afacerea independenta ar putea fi rentabila si din perspectiva flexibilitatii financiare. Tu retii profitul facut lunar, anual, iei decizii legate de banii obtinuti, nu imparti banii cu nimeni, nu ai de achitat multe alte comisioane si taxe. Asa strangi mai usor bani si ai o multime de variante la dispozitie ca sa ii cheltuiesti cu rost. Satisfactia personala e mai mare in cazul afacerilor independente, tu construiesti si dezvolti afacerea si iti pui in aplicare propria viziune despre business si evolutia lui.

Accesul la finantari e mai simplu in cazul francizelor, ai model de afaceri care functioneaza, investitorii sunt dispusi sa te ajute, insa proprietarii afacerilor indepente, chiar daca nu ajung asa de usor la investitori si investitii mai mari afacerile independente au avantajul pot sa decida mai simplu pe cine accepta si ce fel de investitii doresc pentru business.

Adaptabilitatea la nevoile pietei locale este un alt mare avantaj al afacerilor individuale. Se ajusteaza din mers oferte, preturi, strategii de marketing in functie de schimbarile ce apar local, zonal, regional in sectorul de activitate. Cand ai o afacere independenta e loc si de inovatie si de originalitate, ai o viziune unica, experimentezi cum vrei, aduci pe piata cele mai interesante idei fara sa te temi de ce sa spune un francizor. Muncesti mai mult intr-o afacere independenta, dar la final ai si satisfactii mai mari si poate rezultate mai bune per total.

Si pana la urma ce alegi intre afaceri independente si francize? Daca iti place sa detii controlul si sa fii responsabil de luarea deciziilor grele in afacere, de alte activitati, atunci nu te vei indrepta spre franciza si vei alege afacerea independenta. Dar daca vrei securitate, stabilitate, beneficii din participare la activitatea unei organizatii, companii mai mari, atunci franciza si locatii care fac parte din francize ar putea fi o optiune mai buna pentru tine si afacerile independente ar putea fi puse pe un plan secund.

Asadar, alegerea e una subiectiva mereu, dar ar trebui sa iei in considerare si criterii obiective si toate avantajele si dezavantajele prezentate in articolul de fata. Gandeste-te mereu pe termen lung si incearca sa ai o privire de ansamblu asupra afacerii tale si asupra parcursului ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.