De ce sa eviti folosirea sabloanelor/modelelor in redactarea planului de afaceri?

Evitarea sabloanelor generice in redactarea planului de afaceri iti poate aduce garanta succesul in afaceri.

Inainte de a cere bani investitorilor si a cauta finantari, de a lansa o afacere oarecare ai nevoie de un plan de afaceri. Decat sa stai tu sa il redactezi sau sa externalizezi redactarea lui nu e mai usor si mai comod sa iei un sablon, model generic de pe Internet si sa il modifici putin si ai terminat?

Desi e foarte tentant sa te folosesti de modele de plan de afaceri gasite peste tot si sa pornesti de la ele cand redactezi un asemenea document, specialistii cu experienta recomanda sa te feresti de ele si sa incerci sa redactezi de la zero planul de afaceri, dupa multa cercetare si documentare daca vrei sa ai si finantarile dorite. De ce e de evitat modelul sau sablonul de plan de afaceri si ce dezavantaje iti aduce?

Un plan de afaceri bun este foarte greu de redactat, e adevarat. Are multe sectiuni, la multe etape ale redactarii ai de petrecut ore bune si chiar saptamani ca sa iasa cum trebuie. Patronii de afaceri care nu vor sa se complice prea tare si cei care nu dau importanta prea mare planurilor de afaceri se indreapta spre sabloane, modele de plan de afaceri. Se descarca gratuit sau contra cost de pe Internet, ai in ele cam tot ce iti trebuie la modul general ca sa mergi in fata unui finantator. Insa in realitate ele nu iti ofera mai nimic si iti pot face mai multe probleme in fata finantatorilor. De ce e bine sa te feresti de ele si ce dezavantaje iti aduc la pachet?

Sabloanele/modelele de plan de afaceri nu te ajuta sa ai o strategie mai buna. Daca stii clar care e strategia pentru afacerea ta foarte bine, e excelent. Dar daca nu o stii si vrei sa o discuti cu partenerii tai, poate cu persoanele care vor sa te finanteze, sa te ajute, atunci un sablon generic de plan de afaceri nu te va ajuta prea mult. Nu vei fi tentat sa cauti idei, modalitati de a redacta cat mai bine si mai eficient planul de afaceri, nu vei avea niciodata satisfactia de a avea un plan de afaceri si model de business coerent rezultat in urma unei comunicari reale. Nu ai feedback, nu ai strategie pe care sa te bazezi, deci nu prea ai ce sa faci cu un model, sablon de plan de afaceri.

Nu vei avea acces si nu vei gasi informatii aditionale legate de un model de business perfect, eficient. Daca vei folosi un sablon pentru planul de afaceri nu vei putea sa pui la punct un model de business coerent pentru afacere, un model care sa stea la baza dezvoltarii ei. Modelul de business devine foarte important pentru orice tip de afacere, el se poate contura mai usor cand te implici in redactarea planului de afaceri si ai grija sa treci prin toate sectiunile lui. Lucrand pentru mai multe zile, saptamani la planul de afaceri nu vei face decat sa descoperi cat mai multe informatii si lucruri care te vor ajuta cu modelul de afaceri, oferindu-ti calea cea mai simpla spre un business de succes.

Sabloanele de plan de afaceri nu te pot avertiza in privinta deciziilor periculoase pe care le vei lua. Daca nu vrei sa te complici prea mult si folosesti doar modele generice de plan de afaceri s-ar putea sa nu te poti pazi si tine departe de toate obstacolele si pericolele legate de deciziile tale. Asta inseamna ca un plan de afaceri la care lucrezi, pe care il redactezi cu ajutorul specialistilor si cu multa documentare serioasa iti va „deschide ochii” in privinta unor decizii pripite pe care le-ai fi luat si vei sti cum sa actionezi in diverse scenarii.

Modelele generice de plan de afaceri nu te vor ajuta deloc nici cu partea financiara. Nu ai cum sa ai o imagine clara asupra finantelor tale daca nu redactezi singur un plan de afaceri macar o data. Da, poti externaliza redactarea sa, insa e mai bine sa te implici si sa fii ajuta si de expertii din echipa ta in asa fel incat sa ai la final planuri de afaceri personalizate, adaptate afacerii tale. Lucrand la sectiunea legata de finante din planul de afaceri, la planul financiar, sectiunea cea mai importanta din planul tau, vei intelege foarte bine unde esti si ce ai de facut pentru a fi mereu cu un pas inaintea concurentei tale.

Sablonul de plan de afaceri nu te va ajuta sa iesi in evidenta. Sa obtii finantare e foarte greu astazi, exista competitie acerba pe piata si o concurenta uriasa pentru ajunge cat mai repede la cei care pot oferi finantari. In fata lor ai de prezentat un plan de afaceri si o prognoza financiara care sa convinga si sa fie cat mai bine redactate, personalizate, usor de parcurs si interesante. Un banal model generic de plan de afaceri de pe internet nu te va ajuta sa obtii niciodata banii de care ai nevoie si te va pune intr-o lumina nefavorabila in fata finantatorilor.

Modelele de plan de afaceri nu ofera flexibilitate pentru dezvoltarea afacerii. Sabloanele sunt rigide si nu reusesc sa tina pasul deloc cu schimbarile si cu evolutia strategiilor de care ai nevoie ca sa reusesti in afaceri. Planul de afaceri este un document dinamic, se adapteaza conditiilor din piata, dezvoltarii afacerilor, e mereu in schimbare ori de cate ori e nevoie.

Creativitatea si originalitatea sunt zero daca folosesti sabloane de plan de afaceri. Ca sa iti prezinti afacerea si nevoile, obiectivele in fata finantarilor ai nevoie de planuri de afaceri creative, interesante, originale, atragatoare. Nu demonstrezi nimic cu un sablon de plan de afaceri, nu demonstrezi ca esti implicat in afacere, pasionat de afaceri, dedicat. Si cand un plan de afaceri nu e original si arata exact ca alte zeci de mii de planuri usor de descarcat oricand de pe Internet si trecute deja prin mana finantarilor stii ca nu ai nicio sansa sa obtii banii de care ai mare nevoie.

Intelegere superficiala a afacerii proprii. Cand te bazezi doar pe un model de plan de afaceri generic, un pic modificat pe ici, pe colo, nu vei intelege pe deplin propriul business. Si asta e foarte grav mai ales daca esti la inceput de drum si depinzi de banii investitorilor. Daca vei redacta un plan de afaceri de la zero vei fi obligat sa analizezi modelul de business, piata, proiectiile financiare, sa le ajustezi din mers, sa intelegi foarte bine ce vei avea de facut in viitorul apropiat. Superficialitatea nu e de dorit mai ales cand se pune problema de bani multi si de parteneri de baza pentru afacere.

Informatii eronate, lipsite de acuratete strecurate in modelele de plan de afaceri. Sabloanele de planuri de afaceri s-ar putea sa aiba informatii care nu sunt actualizate deloc, nu sunt racordate la realitatile din prezent, la tendintele din anumite industrii sau domenii. Asa apar greseli in planul de afaceri, iti pierzi credibilitatea in fata finantatorilor si potentialilor parteneri si nu mai ai cum sa accesezi banii de care ai atat de mare nevoie.

Accentul prea mare pe formalitate. Multe sabloane de plan de afaceri vor prioritiza limbajul forma, structura rigida, planul de afaceri final va fi prea rigid si birocratic. In planul de afaceri redactat de la zero se vede foarte usor, transpare vocea autentica a celui din spatele sau, stilul inconfundabil, caracteristici ce reusesc sa defineasca un plan mai atragator si mai persuasiv.

Detasarea fata de planul de afaceri, indiferenta. Continuand sa folosesti sabloane de planuri de afaceri vei parea detasat de afacere, de ceea ce se intampla cu ea, va parea ca vrei doar sa faci rapid, pe genunchi planul, ca sa mai iei niste bani. Daca vei redacta de la zero planul de afaceri vei fi mai responsabil pentru continutul lui, vei parea mai implicat si vei sti cum sa il prezinti si sa atragi mai rapid investitorii si banii pentru business.

Abilitatile de rezolvare a problemelor afacerii se reduc substantial, se estompeaza. Cele cateva modificari pe care le faci la planurile de afaceri luate de pe net, la sabloane, nu te vor incuraja deloc sa gandesti critic, sa faci cercetare, sa gasesti solutii creative si sa le pui in aplicare ori de cate ori apar provocari, obstacole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.