Planul de afaceri pentru o ferma piscicola

Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente si un ingredient excelent pentru orice fel principal sau preparate de lux, obisnuite. Asa ca e firesc ca orice afacere cu peste sa mearga foarte bine si sa fie profitabila, mai ales ca exista o cerere foarte mare de peste in Romania si ca producatorii de calitate sunt apreciati si promovati excelent. O ferma piscicola ar putea fi un tip de business care iti va asigura venituri foarte bune pe termen lung, dar ca sa o poti lansa si sa o dezvolti in directia dorita trebuie sa ai la inceput un plan de afaceri foarte bine redactat si pus la punct ca sa atragi investitorii.
Fermele piscicole pot fi la inceput un tip de business care nu e pentru oricine. Ai mult de munca, pestii au nevoie de ingrijire permanenta, de conditii speciale, vanzarile sunt mai greu de gestionat pentru ca exista cerere mereu. Dar daca esti pasionat si implicat acest tip de afacere se va dovedi rapid un pariu castigat. Vei face profit, vei putea sa iti pui toate planurile in practica si vei beneficia si de foarte multe oferte sau colaborari odata ce ai dovedit ca esti foarte bun in ceea ce faci si ai servicii si produse de calitate.
Planul de afaceri pentru fermele piscicole este baza pentru viitoarea afacere profitabila, asa ca trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita. Daca nu ai experienta in redactarea te poti baza pe o firma specializata in redactarea si documentarea planurilor de afaceri, dar cel mai bine il redactezi tu cu ajutorul echipei tale pentru ca nimeni nu cunoaste afacerea mai bine decat insusi proprietarul ei. Iata ce va contine planul de afaceri pentru o ferma piscicola de succes:
Sumarul executiv. Este prima sectiune din planul de afacere pentru o ferma piscicola, insa de obicei este radactata la final, cand ai o imagine de ansamblu asupra intregului plan de afaceri si toate sectiunile finalizate si cat mai bine „finisate”.
In sumarul executiv vei vorbi despre afacerea ta, vei aminti numele fermei piscicole, localizarea, anul fondarii, tipul de afacere, ce fel de pesti si alte tipuri de produse ai si oferi clientilor tai. Dupa ce prezinti afacerea amintesti pe scurt analiza de piata si datele obtinute, marimea pietei, potentialul de crestere, tendintele din piata, dar si oportunitatile si ce va face afacerea ca sa fie cat mai aproape de clienti
Nu uita sa treci in sumarul executiv si produsele si serviciile puse la dispozitia clientilor, ce te diferentiaza pe piata, daca oferi pesti vii, proaspeti sau inghetati, consultanta, training, echipamente de top etc. Strategiile de vanzari si de marketing trebuie sa fie explicate pe scurt spre finalul sumarului executiv, la fel si planul financiar pe scurt, proiectiile financiare vor fi cele mai importante, la fel si capitalul de care ai nevoie si costurile asociate, veniturile prognozate, profitul asteptat.
Sumarul executiv se incheie mereu cu un CTA, o invitatie pentru investitori sa discutati despre investitia potentiala in afacere. Aceasta sectiune trebuie sa fie clara, concisa, fara prea multe detalii, usor de inteles, fara jargon si cuvinte „mari” folosite.
Prezentarea generala a afacerii. Aici vei detalia totul despre afacerea ta cu ferma piscicola. Numele, locatia, istoricul afacerii, daca esti mai vechi pe piata, obiective si scopul afacerii sunt elemente fundamentale prezente in sectiunea a doua din planul de afaceri. Descrii afacerea, poti sa fii specializat in cresterea si reproducerea pestilor, in cresterea crustaceelor, in piscicultura integrata sau in cresterea pestilor in iazuri in interior, dar si structura legala, ce fel de entitate vei fi, S.A., S.R.L, parteneriat etc.
Explica si unde e afacerea si de ce ai ales acea locatie, listeaza toti detinatorii afacerii, parteneri, fondatori, ce responsabilitati generale au. Misiunea, obiectivele, principiile si valorile afacerii, concise si clare, pe scurt, istoricul afacerii tale, premiile primite, daca sunt unele notabile, vor intra tot in acesta sectiune importanta din planul de afaceri pentru o ferma piscicola. Obiectivele pe termen lung si scurt sunt importante, veniturile asteptate si cota de piata, dezvoltarea afacerii poate si in alte locatii vor fi de notat in prezentarea afacerii tale.
Analiza de piata. Cine sunt competitorii, care e piata tinta, ce oportunitati de dezvoltare exista? Toate aceste intrebari primesc raspuns in sectiunea a treia a planului de afaceri. Incepi prin a descrie piata tinta, clientul ideal, ce tipuri de servicii ar prefera, creezi si un profil al clientului ca sa poti targeta mai bine si sa ai un public tinta precis definit. Publicul tau tinta ar putea fi format din angrosisti, comercianti cu amănuntul, persoane fizice sau restaurante.
Marimea pietei si potentialul de crestere pentru afacere, nisa afacerii tale sunt prezente in analiza de piata. Este crucial sa definesti clar piata tinta si potentialul de crestere, segmentarea sa fie precisa pentru ca piata fermelor piscicole si afacerilor piscicole va avea o valoare de peste 378.000 milioane pana in 2027.
Analizeaza competitia directa si indirecta, vezi ce puncte tari si slabe au, descrie ce te diferentiaza fata de restul competitiei. Competitia ta directa este formata din alte ferme piscicole, afaceri cu acelasi profil, competitia indirecta sunt afacerile de unde ar putea sa cumpere peste clientii tai, magazine, pescarii mici cu furnizori de care poate nu stii si sunt mici si ei, pietele din orase si comerciantii de acolo.
Tendintele din piata, cele legate de tehnologie, de schimbarile in preferinte si comportamente de consum, modul cum te vei raporta la ele si le vei folosi in avantajul tau, toate le vei avea trecute in analiza de piata. Listeaza si legislatia si licentele de care ai nevoie ce vor afecta ferma piscicola si veniturile ei.
Ofera mereu detalii clare, specifice, fa analize de piata detaliate, ilustreaza toate datele cu grafice cat mai interesante ca sa atragi atentia si sa faci informatia mai usor de digerat. Tot timpul te vei gandi la publicul tinta cand redactezi analiza de piata si intregul plan de afaceri.
Produse si servicii. Descrii produsele si serviciile oferite in detaliu, speciile de pesti pe care le ai, subliniezi ideea ca ai o piscicultura care are grija si de mediu si de speciile de pesti. Calitatea lor trebuie sa fie importanta pentru tine si sa iti asiguri clientii ca vor avea doar peste si crustacee, de exemplu, de calitate, sa arati certificate si servicii aditionale care te ajuta sa oferi doar pesti excelenti pentru consum. La servicii aditionale ai putea sa incluzi discutii despre management, despre echipamente de vanzare sau de inchiriat, despre furnizare de pesti si icre pentru cei care vor sa incerce o astfel de afacere la nivel mai mic, dar cat mai departe de tine, sa nu se transforme in concurenti directi, consultanta.
Sectiunea trebuie sa contina informatii utile, precise, axate pe clienti. Doar asa clientii si investitorii pot sa inteleaga adevarata valoare a afacerii tale.
Strategii de vanzare si de marketing. Ce vei face sa atragi clientii si sa iti fidelizezi, despre asta e sectiunea dedicata strategiilor. Vorbesti despre USP-ul tau, ce te individualizeaza pe piata, despre echipamente, pesti, specii de pesti unice si servicii unice. Practicile sustenabile si responsabile vor fi importante si trebuie mentionate aici, la fel si produse si peste local, expertiza avuta in piscicultura de calitate.
Strategia de pret va conta foarte mult, deci o vei include in sectiunea de fata, preturile trebuie sa iti permita sa te mentii pe piata locala, trebuie sa ai campanii sa atragi clientii, reduceri. Strategiile de marketing descrise in planul de afaceri, la sectiunea strategii vanzare si marketing ar putea fi cele legate de promovarea in social media, de marketing via e-mail, de content marketing si print marketing.
Parteneriatele cu alte afaceri, colaboratori, oferte pentru programe referinta, toate ar putea ajuta la strategia de vanzari si trebuie sa le mentionezi aici. Ideea este sa retii clientii pe care ii ai si sa ii fidelizezi cu programe de loialitate, oferte personalizate, reduceri consistente in anumite perioade. In baza rezultatelor si feedbackului de la clienti ar fi bine sa poti adapta strategiile de vanzari si de marketing pentru a avea un profit cat mai bun.
Planul operational. Discuti in sectiunea de fata despre proceduri si procese implicate in operatiunile de zi cu zi ale afacerii cu ferma piscicola. Subliniezi de ce oameni ai nevoie, de cati oameni, calificarile necesare si training necesar, ce vor face fiecare dupa angajare. Procedurile operationale ca sa functioneze ferma piscicola sunt importante si fac parte din planul operational-selectarea locatiei, pregatirea ei, designul fermei, infrastructura, pestii si speciile aduse si costuri, nutritie si hranire pentru pesti si orice altceva ai in ferma ta.
Echipamentele si masinariile pe care le vei utiliza zi de zi si costurile cu ele, cele de pescuit, plase pentru pesti, pentru zonele unde vor trai pestii si se vor reproduce, alte instrumente, echipamente necesare vor fi listate in planul operational, alaturi de detalii despre cum te ajuta sa mentii calitatea si sa imbunatatesti eficienta serviciilor si produselor oferite.
Echipa de management. E nevoie de detalieri cat mai clare despre echipa de manangement, din cine e formata, ce experienta au membrii ei si ce responsabilitati si roluri isi asuma indivizii. Explici cine e fondatorul, cine sunt partenerii, managerii cheie ai afacerii, structura organizationala, studiile si expertiza lor, experienta, salariile, benefiicile primite de fiecare, consultanti, daca ai, ca sa adaugi credibilitate afacerii tale.
Planul financiar. E ultima sectiune din planul de afaceri pentru ferma piscicola, dar si cea mai importanta. Aici finantatorii trebuie sa gaseasca proiectiile financiare pe cativa ani si sa isi dea seama daca merita sau nu sa investeasca in afacerea ta. Vorbesti despre profit, pierderi, venituri estimate, costuri, situatia completa a fluxului de numerar, bilantul contabil, active, datorii, capital propriu, punctul in care vei avea clientul al x-lea sau vei ajunge la venitul y si la profitul z.
Calculeaza calar costurile asociate cu demararea afacerii si cu sustinerea ei pe piata, ca sa fie competitiva, prezinta clar nevoile financiare, adaugand si obiectivele pe termen scurt si lung din punct de vedere financiar. Fii realist cu toate aceste date si proiectii, asigura-te ca oferi relevante mereu si date care sustin toate stimarile tale.