Planul de afaceri pentru un salon de manichiura, pedichiura

Saloanele de manichiura, pedichiura vor fi cautate mereu. Doamnele si domnisoarele, uneori chiar si domnii vor sa arate bine, sa se simta cat mai bine, asa ca vor apela mereu la serviciile unor astfel de saloane care se ocupa de unghiile lor si de intretinere, ingrijire.
O afacere cu un salon de manichiura, pedichiura va fi una profitabila indiferent de orasul in care o vei avea, iar daca ai noroc si te poti extinde pentru a avea un lant de saloane, cu atat mai bine. Succesul afacerii tale cu salonul de manichiura, pedichiura depinde in mare parte de planul de afaceri si de cat de bine l-ai redactat si l-ai conceput.
Un plan de afaceri pentru salonul de manichiura, pedichiura te va ajuta sa prezinti afacerea oricarui investitor si sa ai sanse mari sa primesti finantarile dorite, dar va fi util si cand vrei sa accentuezi si viabilitatea afacerii pe termen lung, lucru esential pentru orice fel de investitor interesat de businessul tau. Chiar daca pare destul de complicat si complex la inceput, cu multe sectiuni si detalii la care trebuie sa fii atent, planul de afaceri pentru salonul de manichiura, pedichiura e chiar foarte simplu de redactat daca iti cunosti bine afacerea si ai ceva experienta in redactare.
Poti oricand sa apelezi si la firmele specializate in redactarea planurilor de afaceri daca nu te pricepi si nu vrei sa risti sa nu gasesti investitorii doriti, asta e adevarat. Dar daca ai timp si ai experienta cu planurile de afaceri si cu documentele de acest tip ar fi pacat sa nu incerci macar la inceput pentru a vedea cat de bine te descurci si la final poti sa il dai pentru evaluare unor specialisti pentru completari si corecturi. Tine minte un lucru: nimeni nu cunoaste mai bine afacerea decat proprietarul ei.
Asadar, iata ce va include planul de afaceri, ce sectiuni, si ce va trebui sa mentionezi in fiecare:
Sumarul Executiv. Este o sectiune foarte importanta a oricarui plan de afaceri. Ea atrage atentia asupra afacerii si ideilor tale, asupra intregului plan de afaceri, trebuie sa fie clara, concisa, sa ii indemne pe investitori si parteneri de afaceri sa citeasca mai departe si sa afle detalii despre planul tau de afaceri pentru salonul de manichiura, pedichiura.
Nu trebuie sa fie detaliat acest sumar executiv, subliniezi doar cele mai importante puncte din plan, de la obiective la valori de baza si viziune coerenta pentru brand la planurile financiare legate de afacere.
Discuta in sumarul executiv despre conceptul salonului, despre factorii ce ar asigura succesul, dar si despre USP-ul afacerii tale, despre oportunitatile de pe piata si expertiza echipei tale, experienta membrilor ei. Strategia financiara si produsele si serviciile oferite trebuie sa fie amintite si ele. La final adaugi un CTA si pentru a avea un sumar executiv perfect. Ca o regula generala de respectat daca vrei un plan de afaceri pentru salonul de manichiura, pedichiura, redactarea sa se va face de obicei la final, dupa ce ai o imagine de ansamblu asupra intregului plan de afaceri.
Prezentarea generala a afacerii tale, a salonului. Amintesti numele salonului, conceptul, structura afacerii si tipul de afacere din punct de vedere legal, locatia, pentru care ai ales o asemenea locatie, partenerii, proprietarul sau proprietarii. Nu ar strica sa vii si cu o nota personala pe aceasta sectiune si sa afirmi pasiunea ta pentru saloanele de ingrijire si sa accentuezi calitatea serviciilor oferite cu raportare permanenta si la misiunea salonului de manichiura, pedichiura.
Discuta despre istoricul salonului, daca esti mai de mult pe piata, despre modul in care opereaza si functioneaza salonul tau. Ce obiective ai pe termen lung? Care e scopul afacerii tale? Ce vrei sa realizezi in perioada urmatoare? Cand vei avea clientul x, cand vei ajunge la venitul x? Cand vei deschide si alte saloane. Toate intrebarile trebuie sa isi gaseasca raspunsul in aceasta sectiune. Nu uita de orice fel de legislatie legata de saloane, care trebuie sa fie respectate, dar si de licentiere, pentru tehnicienii care vor lucra in salon si care iti vor afecta direct afacerea.
Piata si analiza competitiei. Nu te grabi sa redactezi sectiunea. Realizeaza studii de piata, analiza pietei, vezi care e publicul tinta, din cine e format publicul tinta, vezi ce se intampla si pe piata locala. Asa stii care e pozitia ta reala in piata si ce poti face ca sa te dezvolti pe nisa ta. Identifici mai usor tendinte din domeniul saloanelor de unghii, esti la curent cu toate practicile noi, stilurile, produsele folosite in saloane.
Vorbeste despre date demografice, varsta, gen, venituri pentru publicul tau, dar si despre preferintele sale. Tine cont mereu de nevoile pietei si adapteaza serviciile si tacticile de marketing pentru a fi cat mai eficiente.
Intelege si competitia directa si indirecta. Cea directa e formata din celelalte saloane care au servicii asemanatoare, cea indirecta este reprezentata de alte supermarketuri, retaileri de unde clientii pot cumpara produse ca sa isi rezolve problemele si acasa. Vezi ce fel de date demografice are competitia, ce servicii ofera, ce produse au, la ce stau bine si unde gresesc, ce fel de strategii de preturi au, ce puncte slabe si puncte forte au.
Si nu te limita doar la saloanele competitiei. Fa o analiza SWOT si pentru salonul tau pentru a vedea rapid ce puncte forte si slabiciuni ai si ce oportunitati externe si amenintari poti identifica in industria saloanelor de unghii ca sa stii cum sa actionezi mai departe si ce fel sa prezinti informatiile.
Produsele si serviciile salonului de manichiura, pedichiura. Aici e doar despre produsele si serviciile din oferta ta, ce vei oferi clientilor care iti trec pragul salonului. De exemplu, poti aminti serviciile de manichiura, pedichiura, arta pe unghii, unghii artificiale, unghii cu gel etc. Prin prezentarea detaliata a serviciilor si produselor tale vei demonstra expertiza, poti adauga si lista de preturi pentru toate serviciile in asa fel incat clientii sa stie la ce sa se astepte. Tine cont si de ce ai descoperit la analiza pietei locale si despre clientii tai, cat ar fi dispusi sa plateasca pentru astfel de servicii.
Subliniaza calitatea produselor folosite, tipurile unice de produce folosite si modalitatile eficiente de aplicare, folosire a acestora. Aminteste orice fel de parteneriate strategice cu branduri de succes, recunoscute, explica in ce mod serviciile tale si produsele ies in evidenta si vor satisface nevoile pietei si ale clientilor. Nu uita de serviciile specifice, unice pe care clientii le vor gasi in salonul tau, de exemplu epilari cu ceara sau alte metode moderne, aplicarea de gene false.
Strategia de marketing a salonului de manichiura, pedichiura. Planul de marketing si strategia de marketing ar trebui sa combine canale traditionale si on-line pentru diseminarea mesajelor de marketing si pentru a ajunge cat mai rapid la publicul tinta. In cazul acestei sectiuni va fi vorba doar despre ce faci ca sa atragi clienti noi si sa ii retii, fidelizezi pe cei existenti. Te vei referi la platforme de socializare si la modul in care le folosesti, ce fel de postari vei avea, despre ce vor fi, poate cu aspecte din salon, din timpul procedurilor, vei arata cum e atmosfera la tine in salon.
Discuti despre site, despre colaborari, despre promotii si programe de loializare. Website-ul afacerii tale trebuie sa existe si sa fie user-friendly, sa ofere informatii de baza despre servicii, preturi, date de contact, un blog cu postari relevante pentru afacere, infografii, videoclipuri. Colaborarile sunt importante, cu afaceri locale, cu influenceri pentru a atrage noi clienti, la fel si publicitatea off-line, brosuri, anunturi in ziare, evenimente. Nu uita de promotii si programe de loializare clienti, de reduceri speciale, de pachete de servicii cu anumite ocazii, pentru a retine clientii existenti si a atrage si mai multi clienti noi.
Echipa de management a salonului de manichiura, pedichiura. Prezinta structura de management pentru salonul tau, descrie rolurile, functiile personalului si responsabilitatile, abilitatile lor, calificarile, experienta si expertiza. Structura salariala va fi importanta, deci o vei integra in aceasta sectiune, asta ca sa stie investitorii cat din veniturile pe care le preconizezi vor fi alocate salarizarii oamenilor. Poti sa ai si 2-3 mentori pentru afacere, pentru a avea o strategie coerenta si a avea si credibilitate pentru ideea ta de afaceri-discuti despre ei si prezinti abilitatile si expertiza lor tot aici.
Planul operational. Oferi informatii precise despre operatiunile salonului de zi cu zi. Vorbesti despre nevoile si cerintele echipei tale, in functie de numar de clienti si detaliezi abilitatile si experienta lor. Nu uita de personalul care se ocupa de suport clienti, receptionisti, personal curatenie. Toate responsabilitatile lor vor fi schitate in planul operational, la fel si programele de training ca sa fie mereu la curent cu cele mai noi tendinte si nevoi ale clientilor, cu servicii moderne si produse de top folosite in salon.
Defineste si discuta despre atmosfera pe care o vrei in salon, ce fel de protocoale vei implementa legate de igiena si mentenanta salon. Managementul inventarului si aprovizionare sunt iarasi foarte importante si trebuie sa le incluzi si pe ele in plan. Nu ar strica sa ai si un plan detaliat al salonului, o schita, unde sa arati zonele de lucru, zonele de asteptare, alte facilitati.
Lucrezi cu echipamente moderne si multe tehnologii de top, deci le vei descrie cat poti de bine si de detaliat in sectiunea dedicata planului operational, inclusiv softuri CRM si orice fel de mobilier interesant si util in salon.
Clarifica standardele de calitate pentru servicii pentru interactiuni fara probleme cu fiecare clienta in parte si pentru punctualitate, pentru o experienta ideala pentru fiecare client in parte. Solicita si feedback de la clienti si foloseste-l in sectiune pentru a arata cum poti imbunatati serviciile tale din salonul de manichiura, pedichiura.
Planul financiar. Trebuie sa fie realist, clar, coerent, sa reflecte starea de fapt actuala a afacerii tale in prima faza. Descrie clar vanzarile proiectate, bugetul de operatiuni, previziuni legate de venituri, profitabilitatea asteptata, costurile cu pornirea afacerii sau cu dezvoltarea, cu echipamente, personal, licente. Nu uita de declaratia de venit, de venituri si cheltuieli, profit, de costuri, de situatia fluxului de numerar al salonului, de bilantul contabil, de active, datorii si capital propriu.
Foarte important sa ai si prognoze financiare pe cinci ani, estimari lunare sau anuale de venituri si sa amintesti clar cand vei avea profit si vei putea sa te descurci fara sa mai depinzi de costuri si de cheltuieli, cand vei avea cifra de afaceri „alimentata” de profit.