Planul de afaceri pentru un service reparatii dispozitive mobile. Redactarea corecta si simpla

Planul de afaceri pentru un service de reparatii gsm, telefoane, tablete este mai usor de pus la punct decat iti inchipui si iti asigura succesul in afaceri.
In ziua de astazi toata lumea are in mana un telefon smart, are acasa sau la birou si tablete si alte dispozitive mobile. Le folosim mereu, depindem de ele, sunt bune si pentru distractie, dar si pentru munca de zi cu zi.
Insa oricat de bune ar fi ele la un moment dat se vor defecta si, daca vrem sa le mai utilizam si sa nu cumparam altele noi, vom avea nevoie si de un service reparatii dispozitive mobile moderne. Un sevice e un afacere buna si profitabila in orice perioada, mai ales cand e criza si utilizatorul de dispozitive smart nu prea isi mai permite altele. Ca sa pornesti cu dreptul in business ai nevoie mai intai de un plan de afaceri bine pus la punct.
Planul de afaceri pentru service reparatii telefoane smart, tablete si alte dispozitive mobile nu ar trebui sa te sperie chiar daca nu ai experienta prea mare si esti de abia la inceput de drum. El se poate redacta usor cu ajutorul specialistilor sau il poti lasa in grija lor. Daca totusi vrei sa fii tu cel care il redacteaza iata ce etape ai de urmat ca sa ai la final un plan de afaceri complet si fara erori:
Sumarul Executiv. E un fel de introducere, dar nu foarte detaliata, despre tot ce iti propui in planul respectiv. Se scrie la final si cuprinde un rezumat al tuturor sectiunilor din planul tau de afaceri pentru service-ul reparatii telefoane mobile, tablete si alte dispozitive mobile. Ideea sumarului executiv e sa atraga atentia, sa explice tipul de servicii oferite, ce fel de service ai, ce status are service-ul tau. De exemplu, poti sa vorbesti despre faptul ca ai un startup sau ca vrei sa te dezvolti dupa ce ai avut deja o afacere care a mers bine, dar si despre lansarea pe piete multiple.
Nu uita sa incluzi in planul de afaceri si toate sectiunile principale si continutul lor pe scurt. Aminteste despre industria in care activezi, despre competitia directa, despre publicul tinta, despre planul de marketing sau despre membrii importanti ai echipei tale, ofera o privire de ansamblu asupra planului financiar.
Analiza afacerii, companiei. Ce fel de afacere ai, ce tip de companie detii, despre asta vei vorbi in aceasta sectiune. Primesti telefoane de la clienti via curierat rapid si le repari, dupa care le retrimiti inapoi, ai sediu fizic unde vin clientii si te cauta cand au probleme. Se va adauga un background al afacerii tale, cand ai inceput, ce ai reusit sa faci pana in momentul prezentarii planului de afaceri, cati clienti ai, ce servicii ai, ce review-uri ai, cate dispozitive ai reusit sa repari si cum te-a ajutat tehnologia moderna achizitionata.
Include si date despre structura legala a afacerii, ce tip de business esti, SRL, S.A., alte tipuri de structuri.
Analiza industriei in care activezi. Discuti despre industria reparatiilor de dispozitive mobile. Intelegi si mai bine piata pe care vei activa sau activezi deja de o perioada, iti imbunatatesti si strategia in acelasi timp, vezi tendintele de pe piata. Plus ca demonstrezi celor care parcurg planul de afaceri, parteneri, investitori, ca esti expert in domeniu. Ce se intampla pe piata?, E un declin, piata se dezvolta in directia dorita?, Ce competitie directa ai, cine vor fi furnizorii tai, ce trenduri afecteaza industria?, Cm va creste industria in urmatorii 5-10 ani, ce marime are piata? Iata care ar fi alte intrebari la care vei raspunde in aceasta sectiune a planului de afaceri pentru un service de reparatii dispozitivel mobile moderne.
Analiza clientilor. Vei detalia aici despre publicul tau tinta, clientii pe care ii vei deservi si cei pe care ii ai deja. Poti avea clienti magazine electronice, utilizatori care prefera dispozitive mobile si le folosesc zi de zi, utilizatori de telefoane care au nevoie de reparatii ca sa mai mearga dispozitivele in continuare. Segmentarea publicului va fi realizata cu atentie si prezentata in interiorul sectiunii, in functie de date demografice, profiluri psihografice, in functie de varsta, sex, localizaare, nivel venituri, de nevoile si cerintele celor din publicul tinta definit. Cu cat iti intelegi mai bine clientii, cu atat vei putea reactiona la nevoile lor cu servicii si produse de calitate si ii vei pastra, ii vei fideliza rapid.
Analiza competitiei. Indentifici si prezinti competitorii directi si indirecti ai afacerii tale cu service reparatii dispozitive mobile moderne. Competitia directa este formata din chiar firmele concurente care repara telefoane, tablete, alte dispozitive din zona ta. Competitia indirecta este formata din alte optiuni pe care le au clientii, vanzatorii de asigurari de dispozitive moderne, magazine cu dispozitive mobile la preturi mici, producatorii de dispozitive, magazinele cu electronice.
La competitorii directi amintesti pe scurt despre afacere si ce puncte tari si slabe exista, ce clienti, servicii au, ce fac bine, ce preturi au, ce au gresit pana in momentul redactarii planului. Tot timpul analizezi competitorii din perspectiva clientului si vezi ce poti face si tu ca sa nu mai ajunga sa apeleze la ei cand au nevoie de servicii asemanatoare cu ce oferi tu zi de zi.
Ultima parte a analizei competitiei va fi dedicata avantajelor competitive, preturi mai bune, servicii mai bune, in plus, suport clienti mai bun, oferte, reduceri excelente, ce faci ca sa depasesti competitia-documenteaza si detaliaza pe scurt tot ce ai in minte pe viitor si in prezent.
Planul de marketing. Stii deja daca mai ai cunostinte de marketing ca te vei referi aici la celebrii 4P: Produs, Pret, Plasare, Promovare. Daca te referi la afacerea ta cu service reparatii dispozitive mobile produsul va fi tipul de afacere detinut, de care ai vorbit la analiza afacerii, companiei, detaliezi ce produse specifice, servicii oferi.
Pretul in cazul tau va fi o subsectiune ce va cuprinde lista de preturi pentru servicii, oferte, reduceri acordate, dar si comparatia cu tot ce tine de competitia directa. Plasarea se refera la locatia companiei tale, afacerii, cum iti va aduce ea mai multi clienti si succesul, cum va fi ea ideala pentru clientii tai.
La promovare e simplu, vorbesti despre cum ajungi la clienti, ce faci sa te faci cunoscut: ai reclame peste tot, in mass-media, in social media, on-line, ai si anumite campanii deosebite pe care le vei incerca sa sa iti dezvolti rapid baza de client?
Planul operational. Prezinti cat poti de bine cum iti atingi toate obiectivele mentionate anterior. In general avem doua sectiuni aici: tot ce tine de procesele de zi cu zi ca sa rezisti pe piata, sa mearga afacerea, dar si o sectiune pentru obiective pe termen lung, ce vrei sa obtii in viitor, cand vei repara telefonul nr. 1000, cand vei avea clientul nr. Y, cand vei ajunge la venitul X, cand te vei extinde cu afacerea si in alte orase.
Echipa de management. Ca sa demonstrezi succesul afacerii ai nevoie de o echipa foarte buna de oameni bine pregatiti, cu experienta, care sa se ocupe de comenzi si reparatii. E nevoie de oameni care sa fi lucrat in domeniu, dar si de consultanti care sa ofere informatii si expertiza ori de cate ori e nevoie. Vei sublinia abilitatile celor mai importanti membri ai echipei, ce fac pentru companie si eventual cum vrei sa ii tii la tine, ce oameni vrei sa mai angajezi cand te vei extinde.
Planul financiar. E ultima partea planului de afaceri, ai proiectii pe cinci ani impartite in proiectii lunare, trimestriale pentru primul an, restul vor fi anuale pentru restul anilor. Situatia financiara clara va include venituri, bilant contabil, situatiile fluxurilor de numerar. Amintesti de pierderi si profit, dar si de active si pasive, de fluxul real de numerar la care te astepti, ca sa stie investitorii de cati bani ai mare nevoie. Nu uita de toate costurile cu locatie, cu echipamentele, cu salariile, cu taxele si impozitele, cu asigurarile, cu tot ce tine de cheluielile legale, licente etc.