Afacerile cu riscuri asumate. Surse de finantare si cum se deosebesc de un startup

Finantarea pentru afacerile cu un anumit grad de risc este dificila

Orice afacere are si aduce riscuri pe care ti le asumi inca de la inceput, cand intri pe piata cu respectivul business. Doar ca unele afaceri au riscuri destul de mari asumate de la inceput si vor fi si mai greu de finantat din aceasta perspectiva. Cunoscute si ca afaceri “mici”, afacerile cu un grad mare de risc, dar si venituri asteptate mai mari, pot fi finantate destul de usor daca le intelegi si stii spre ce surse de finantare sa te indrepti.

De multe ori antreprenorii sau institutiile lanseaza afaceri noi cu un randament bun estimat, dar care implica si riscuri mari. Antreprenorul isi asuma aceste riscuri pentru a multumi anumiti clienti si a avea venituri excelente, recuperarea investitiei. E nevoie de o structura pentru astfel de afaceri pe masura ce te extinzi si investitii aditionale, pe masura ce apare si profitul.

E pana la urma o chestiune de risc si de castig, asta daca lucrurile merg bine. Iti sacrifici timp, bani, parte din ceea ce castigi ca sa poti obtine mai mult. Acest tip de afaceri riscante, in care capitalul nu e deloc ceva sigur vor fi mereu tentante pentru antreprenori si institutii.

O idee buna de afaceri si un plan de afaceri foarte bine scris vor reduce din riscurile asociate. Daca pleci de la o idee de afaceri testata si bine documentata, aplicata cu siguranta ca vei avea si castiguri bune. La fel, daca ai un plan de afaceri foarte bine realizat si cu toate sectiunile puse la punct vei sti cum sa te feresti de riscuri prea mari si vei avea de fiecare data cele mai bune rezultate. De regula, afacerile care implica un risc destul de mare au mai multi proprietari sau un proprietari si asociati, parteneri in asa fel incat riscul sa se diminueze. E mai usor sa te descurci cu o astfel de afacere cand ai pe cineva langa tine si ai mai multe idei in caz de probleme.

Nu conteaza ce industrie sau ce domeniu vizezi, afacerile riscante despre care discutam functioneaza fara probleme. De la sectorul medical, industrie, pana la educatie, oriunde poti intalni astfel de afaceri. Si domeniile noi pot fi tentate daca vrei neaparat sa ai afaceri in care iti asumi riscuri si vrei venituri mari pe parcurs.

Practic antreprenorii creeaza, organizeaza si se ocupa de managementul companiilor. Se cauta oportunitati de dezvoltare, posibilitati de aplicare a strategiilor de marketing pentru a promova si aduce produsul si serviciile pe piata tinta. Orice fel de afacere riscanta incepe de la o idee relativ simpla si investitiile sunt minime la inceput. Si de multe ori ai si investitori ce sustin, cel putin la inceput, businessul.

Cand exista in piata o nevoie atunci e o oportunitate fantastica sa lansezi astfel de afaceri riscante. Tine minte insa ca va trebui sa oferi si valoare clientilor si produse si servicii de calitate ca sa te poti baza pe afacere si in lunile, anii ce vin. Si ce e interesant si foarte important de notat este ca afacerile riscante pornite de antreprenori implica si inovatia, pentru ca altfel nu au cum sa reziste pe o piata moderna. Inovatia se va reflecta la nivel de dezvoltare produse, strategii de marketing, modele de business. Doar asa poti ajunge la succesul dorit si la veniturile dorite.

Dar inainte de toate ai de facut cercetare de piata, ca sa intelegi nevoile clientilor, peisajul competitiv si tendintele din piata tinta. Planul de afaceri, despre care am amintit deja, va ghida si el dezvoltarea si cresterea afacerii in domeniul vizat. Profitabilitatea nu e mereu un obiectiv, inclinatia spre partea sociala este una dintre caracteristicile esentiale ale noilor tipuri de afaceri cu un risc destul de mare asumat de la inceput.

In acest punct al discutiei noastre trebuie sa facem distinctia clara intre startup si afaceri cu un anumit grad de risc tipice mediului antreprenorial. Afacerile „mici”, cum mai sunt numite afacerile riscante, de la care se asteapta si venituri bune, implica unul sau doi oameni care isi asuma riscurile asociate cu generarea de venituri plecand de la o idee sau de la un produs. Investitia initiala e mica, scopul este simplu, vrei venituri constante, stabile, care sa iti sustina afacerea. De cealalta parte, un startup are o echipa de oameni in spate, investitia initiala e mai consistenta.

Obiectul oricarui startup este de a veni cu ceva nou pe piata, unic care aduce rapid profituri mari. Un startup se concentreaza pe crestere si nu pe stabilitate, tehnologia e folosita mereu pentru a atinge scopurile fixate. Riscurile asumate sunt mult mai mari in cazul unui startup, dar rezultatele pot fi mult mai bune in acest caz. Afacerile cu un anumit grad de risc se vor baza pe tactici deja folosite si sigure, direct e-mail, publicitate in print, referinte, in vreme ce un startup foloseste la greu marketingul digital, SEO, social media marketing, marketing de continut.

Care ar fi sursele de finantare potrivite pentru afacerile cu un anumit grad de risc asumat?

  • Carduri de credit pentru afaceri-ai o limita de imprumut mai mare, poti sa te bazezi pe banii luati asa si sa te dezvolti rapid. Dobanda e 0% la multe carduri de credit din aceasta clasa, scorul de credit va fi influentat in bine daca accesezi carduri de credit business;
  • Capital de risc-ai bani de la investitori, institutii financiare care cauta sa investeasca in startup sau in afaceri cu risc asumat, mici de obicei, dar care au potential de crestere serios pe termen lung. Ai nevoie de un plan de afaceri excelent ca sa atragi banii asa, insa trebuie sa stii ca investitorii se pot implica in deciziile legate de companie si de tot ce faci la nivelul ei;
  • Crowdfunding-oamenii doneaza daca vor crede in ideea ta. Nu sunt sume mari, dar se strang banii repede. Trebuie sa fii pregatit si pentru esec daca sumele de bani nu se strang atat de repede sau nu ajung la nivelul dorit;
  • Granturi si imprumuturi pentru afaceri mici-sunt ceva mai sigure, dar trebuie sa te asiguri ca poti da banii inapoi si ca ai suficienta stabilitate sa te bazezi pe asa ceva. Nu lua mai mult decat iti permiti sa cheltuiesti ca sa nu te afunzi prea tare in datorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.