Decizia de finantare. Ce este si ce factori o pot influenta?
Orice afacere are nevoie de finantare si la inceput de drum, dar si dupa ce are deja experienta in piata, pe nisa in care activeaza. Finantarea are la baza mereu o decizie de finantare care poate veni de la patronat sau poate fi o decizie comuna, bazata pe un feedback real de la echipa alaturi de care lucrezi. Dar ce inseamna decizia de finantare si ce o poate influenta direct?
Managementul financiar este foarte important pentru orice fel de firma, afacere. El presupune un management eficient si corect al fondurilor si implica decizii luate ce au legatura cu achizitia si cu aplicarea pentru fonduri pe termen scurt si lung. Deci se va axa pe procurarea de fonduri si pe folosirea finantarilor la care afacerea are deja acces.
Decizia financiara se refera la decizia ce are legatura cu problemele financiare ale unei firme. O firma va fi nevoita sa ia o multime decizii financiare eficiente pentru a maximiza veniturile actionarilor, daca are asa ceva. In general avem trei decizii majore pe care orice fel de management financiar le are de luat, de investitie, financiara, legata de dividende.
Decizia de finantare este poate cea mai importanta dintre toate deciziile luate in cadrul unui management financiar corect si modern. Decizia de finantare este doar despre volumul de bani care trebuie sa fie strans de la surse pe termen lung, se determina sursele de finantare, se au in vedere si se comunica si costurile de finantare per sursa. Sursele de finantare principale pentru o afacere sunt fondurile actionarilor, fondurile imprumutate.
Fondurile de la actionari sau de la cei care detin afacerea, patroni, constau in capital proproiu si profitul reportat, fondurile imprumutate se refera la banii stransi ca obligatiuni si alte forme de datorii existente. Fondurile imprumutate sunt si riscante pentru ca ai de platit niste dobanzi la ele, iti asumi niste raspunderi destul de mari pe termen lung. Fondurile actionarilor, fondatorilor afacerilor au risc scazut, nu ai dividende de platit si inlocuirea sumei de capital.
Deciziile de finantare implica o analiza profunda a riscului si a costurilor asociate cu fiecare sursa de finantare. Fondurile imprumutate sunt cele mai ieftine daca ne gandim la sursele de finantare, dobanzile platite sunt deductibile din cheltuieli cand e vorba de taxare.
Decizia de finantare va avea in vedere de fiecare data cat de mult vei putea strange si pentru ce costuri. Costul capitalului va fi determinat per total bazat pe decizia de finantare, riscul afacerii depinde de decizia de finantare si de modul in care a fost ea gandita inca de la inceput, pana sa o vezi pusa in practica.
Care sunt factorii care pot afecta decizi financiara?
- Costul-costul strangerii de fonduri din diferite surse. E de preferat cea mai ieftina sursa de finantare din punctul de vedere al managementului financiar per afacere;
- Riscul-riscul asociat cu surse de finantare. Decizia de finantare se ia doar dupa ce vor fi fost evaluate toate riscurile ce vin la pachet cu sursele de finantare vizate. Creantele aduc riscuri mari, deci vor fi de evitat si de gestionat cat mai eficient mereu;
- Costul de flotare-costul total platit pentru a oferi publicului titlurile de valoare. La creante avem acest cost foarte inalt si riscul e foarte mare. Afacerile vor prefera valorile mobiliare cu un cost de flotare cat mai scazut;
- Pozitia fluxului de numerar-daca ai pozitie puternica ai si avantaj in privinta creantelor, mai ales daca nu prea ai bani cash;
- Nivelul costurilor fixe operationale-fondurile proprietarilor afacerilor sunt preferate daca ai o firma cu un nivel ridicat al costurilor operationale totale, chirie, salarii, asigurari, dobanzile de platit vor adauga presiune si mai mare la acest tip de costuri. Daca ai costuri operationale fixe moderate sau scazute afacerea poate sa se reorienteze spre fondurile imprumutate;
- Considerarea controlului-daca ai prea multe actiuni de capital s-ar putea ajunge rapid la o dilutie a controlului managementului asupra afacerii. Creantele vor fi preferate de comapniile care se tem de control prea mare. Daca nu exista pericolul controlului total asupra companiei de catre actionari atunci se poate merge lejer pe capitaluri proprii;
- Starea pietei de capital-daca ai piata de capital pe plus, poti sa ai fonduri, finantare bazate pe actiuni, oamenii vor sa investeasca in actiuni; daca ai piata de capital prabusita sau in picaj, atunci afacerile vor avea probleme cu emisiunile actiuni de capital.
Acestia ar fi, pe scurt, factorii de care depinde decizia de finantare intr-o companie. Inainte de a lua orice fel de decizie trebuie facute analize serioase financiare, trebuie estimat corect impactul proiectelor si initiativelor asupra deciziei de finantare, asupra deciziilor financiare din viitor. Plus ca trebuie sa stii ce sa faci cu bugetul, cu banii, toata echipa afacerii trebuie sa fie implicata in luarea deciziilor ca sa ai rezultate cat mai bune, se va urmari mereu imbunatatirea performantei financiare si obtinerea, gasirea de surse de finantare cat mai variate pentru cat mai multe scenarii care ar putea sa apara in viitorul apropiat.