Finantarea afacerii tale. 4 surse de finantare la care ar trebui sa te gandesti cand ai o afacere noua

O afacere are nevoie de surse de finantare cat mai variate la inceput de drum.

Orice afacere are nevoie la inceput de finantare. Nu ai cum sa faci nimic in business daca nu gasesti rapid finantari pe care te poti baza pe termen lung. Pana sa ai o afacere care merge singura si produce profit trebuie sa investesti. Si banii nu sunt mereu la indemana ta cand ai nevoie de ei, asa ca apelezi la surse de finantare diverse. De la autofinantare la imprumuturi sau crowdfunding, toate pot fi o solutie daca ai o firma noua si vrei sa o ridici rapid si sa te poti bucura de beneficiile pe care ti le aduce un business.

E dificil sa gasesti de la inceput cea mai buna varianta pentru finantare, dar nu e imposibil. Poti testa mai multe daca vrei sa risti sau poti alege de prima data una singura, care nu implica atat de multe riscuri. Important este sa te documentezi si sa iti asumi si riscurile ce vin cu fiecare sursa de finantare in parte. Daca nu stii ce surse de finantare ai avea la dispozitie cand ai afacere noua iti prezentam noi cateva.

Autofinantarea. Daca ai costuri, cheltuieli care se incadreaza in bugetul pe care il poti aloca pentru finantarea afacerii, atunci, da, poti sa apelezi si la autofinantare. Iei bani din economiile personale, din alte fonduri pe care le mai ai, folosesti carduri de creditare, cei donatii de la familie, prieteni. Sunt multe riscuri pe care ti le asumi, poti sa pierzi toti banii si sa nu obtii ce iti doresti, dar daca nu vrei sa te complici prea tare aceasta e cea mai buna metoda pentru un business mai mic.

Dar poti sa ai control total asupra firmei, sa o detii doar tu, investitiile nu vor fi asa de „efervescente” ca in situatia in care ai ales sa apelezi la alte metode de finantare. Autofinantarea este de luat in considerare doar cand ai pe ce te baza si poti sa ramai independent financiar si sa te descurci cu banii chiar si cand faci astfel de investitii in propria afacere. Daca nu ai siguranta pe bani e mai bine sa te feresti de ea.

Crowdfunding. Ai auzit desigur de o multime de afaceri si companii care au pornit de la zero cu ajutorul celor care au crezut in ideea lor. Cum a fost posibil? Au intrat pe platforme de crowdfunding, au prezentat planurile lor, produse, servicii si au stabilit o suma target pentru a fi stransa cu ajutorul comunitatii de acolo. Uneori nu strangi suma dorita, alteori strangi si de 10-20 de ori suma si poti sa faci tot ce doresti mai departe. Cei care iti dau bani primesc produse gratuite, mostre, coduri de reducere, informari despre ce mai face produsul, cum se mai misca treaba in compania finantata integral de catre o comunitate. Crowdfunding-ul e bun doar pentru companii de tip business-to-consumer, cu produse fizice. Esti in continuare singurul proprietar al afacerii tale. Cel mai bun exemplu de companie care a pornit cu ajutorul acestei finantari este Oculus.

Imprumutul pentru intreprinderile mici, mijlocii. E cea mai sigura si mai buna metoda prin care poti sa iti asiguri capitalul de la inceput de drum in afaceri. Pana la banci si alte institutii financiare creioneaza un plan de afaceri bun, un raport de cheltuieli realist, proiectii financiare realiste pentru urmatorii cinci ani. Cam toate institutiile vor cere combinatii ale acestor documente, deci trebuie sa le ai deja pregatite daca vrei sa nu ai probleme in obtinerea banilor cat mai rapid.

Cauta ofertele cu ratele cele mai mici, fii atent la termini si conditii, pentru ca ei sunt cei care vor dicta succesul sau esecul unei afaceri la inceput de drum. Nu lua prea multi bani, gandeste bine sumele cerute si imprumutate si incearca sa vezi daca le poti plati integral in timpul dat. Daca nu poti sa le achiti si mai rau te indatorezi si ai probleme financiare renunta la aceasta finantare si cauta alta.

Capitalul de risc si investitorii. O afacere de succes are mereu pregatite planuri pentru momentele in care ii va merge bine, dar si pentru cele in care vor aparea probleme mari. Ca sa „acoperi” toate riscurile ai nevoie de investitori din afara companiei tale. Trebuie sa vii cu proiectii financiare clare, cu plan de afaceri, cu motive suficiente pentru investitori sa te sustina chiar si la greu. Investitorii vor vrea sa te cunoasca inainte de a oferi banii pentru afacerea ta, e ca la intalniri. Tot ei vor vrea sa vada cum iti administrezi afacerea inainte sa ia o decizie si trebuie sa le demonstrezi ca esti stapan pe tine si stii foarte bine ce ai de facut.

La inceput poate vei primi sume mici, investitorii vor fi interesati ce faci cu ele si ce obtii la final si doar dupa ce sunt siguri ca folosesti cum trebuie banii iti vor da si sume mai mari. De multe ori investitorii vor vrea si o parte din actiunile companiei ca sa fie parte din afacerea ta, asta ca sa isi vanda partea intr-un viitor apropiat sau indepartat daca afacerea nu mai merge atat de bine.

Rezista tentatiei sa te dezvolti rapid si sa ceri multi bani de peste tot de la inceput. Capitalul obtinut de la investitori ar trebui sa fie a treia sau a doua etapa a finantarii unui business, niciodata prima.

Inainte sa accesezi oricare dintre aceste surse de finantare trebuie sa te gandesti la riscuri si oportunitati si sa te gandesti si la finantele tale, sa prezici corect costuri de tot felul pentru a sti care e cea mai buna sursa de finantare pentru tine pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.