Finantari corporate potrivite pentru afacerea ta
Sursele de finantare pentru afaceri sunt destul de complicat de gasit mai ales cand ai epuizat deja multe variante. Finantarea corporate ar putea fi salvarea de care ai nevoie atunci cand vrei sa ai baza pe o finantare solida si sa ai la dispozitie si mai multe variante de finantare pentru businessul tau.
Finantarea corporate are legatura cu tot finantari tipice corporatiilor, cu sursele de finantare si cu structura de capital intalnita in corporatii. Scopul principal al finantarilor corporate este cresterea sau maximizarea valorii actionariatului. Dintre activitatile incluse in finantarea corporate putem aminti: bugetarea capitalului, luarea de decizii despre modul in care se vor aloca fondurile pentru investitii pe termen lung, structura de capital, determinarea unui mix de datorii si capital folosite pentru finantarea operatiunilor, managementul capitalului de lucru, manangementul fluxului de numerar de zi cu zi, de care are mare nevoie compania, stabilirea politicii coerente a dividendelor, determinarea partilor din profit platite actionariatelor sub forma de dividende.
Se adauga pe lista si managementul riscului, identificarea si gestionarea riscurilor pe care le are compania de-a lungul activitatii sale.
Sursele finantarii corporate sunt multiple si diferite. Dintre acestea cele mai importante sunt cu siguranta:
- Datoriile-imprumuturi, obligatiuni, alte tipuri de titluri de creanta;
- Capitaluri proprii-actiuni vandute catre investitori in schimbul detinerii companiei;
- Titluri hibride-o combinatie intre datorii si capitaluri proprii, de exemplu obligatiunile convertibile.
Alegerea surselor de finantare depinde de multi factori, printre care si nevoile financiare ale companiei, toleranta la risc, disponibilitatea finantarilor. Ca sa intelegem mai bine finantarea corporate, care e de altfel un concept complex si intr-o continua schimbare, va trebui sa dam si cateva exemple de finantari corporate.
O companie ia un imprumut de la o banca pentru a finanta lansarea unui produs, alta companie emite obligatiuni pentru a strange capital pentru o fuziune sau o achizitie. O companie poate vinde actiuni catre public intr-o oferta publica initiala sau o companie ajunge sa isi rascumpere propriile actiuni pe piata libera.
Pentru a avea o finantarea corporate de succes e nevoie sa iti dai seama in ce stadiu se afla afacerea care are nevoie de o asemenea finantare, cati bani proprii poti investi in afacere, daca sunt banii din companie disponibili pentru finantari, daca e nevoie si de capital din exterior, poti sa iti permiti sa ai si un partener care sa te ajute cu investitiile.
Pana la urma, tipul de finantare corporate depinde de sursa de capital si de forma in care apare aceasta finantare mai deosebita. Ce alte tipuri sau surse de finantari corporate sunt posibile? Autofinantare-poate fi interna sau externa. Cea interna este cand profiturile companiei vin din vanzaril de active, cea externa este atunc cand se primeste capital din surse externe, investitori. Avem si finantare deschisa si tacuta, profiturile fie sunt lasate in companie, fie sunt lansate rezerve ascunse. Discutam si despre realocari sau deprecieri de active.
Bootstrapping, infiintarea si conducerea unei companii folosind finantele personale sau veniturile din exploatare-ramai independent, ai succesul dorit, faci ce vrei, dar si capitalul de risc oferit de investitori, primesc in schimb actiuni, acceleratoarea sau incubatoare, primire suport in forma de capital si relatii, know-how ca sa te dezvolti.
Crowdfunding si crowdinvesting sunt importante in finantarea corporate, totul e sa ai oameni si investitori care sa doreasca sa contribuie cu bani la ideea ta fara sa primeasca nimic inapoi.
Programe de finantare guvernamentala-poti sa iei imprumuturi avantajoase de la stat pe termen lung si sa iti finantezi afacerea fara probleme, fara sa iti mai fie frica de banci.
Factoringul ce se bazeaza pe procesul de achizitie a creantelor rezultate din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, este o optiune buna de finantare corporate in caz de urgente, se vand facturi la preturi bune si mai departe cine le cumpara le va folosi ca sa ia banii pe ele. Asa cresti pe termen scurt lichiditatile in companie.
Finantarea corporate buna si eficienta este mai mult despre determinarea capitalului necesar in fiecare etapa a afacerii tale. In faza de startup trebuie sa vezi toate investitiile si platile, la care se adauga costuri pentru a merge afacerea si costurile private ale fondatorilor. La inceput vor fi ceva cheltuieli mai mari, dar e de asteptat sa se intample asa. Pe masura ce ai profit lunar poti sa te misti mai usor si sa ai finantari corporate mult mai usor de gestionat si mai eficiente.