Investitorii-inger, sursa de finantare pentru afacerea ta la care nu te-ai gandit pana acum
La inceput de drum afacerile, indiferent de marimea lor si de cat de bine arata planul de afaceri pe hartie, au nevoie de finantare. Sursele de finantare sunt foarte multe astazi, dar cu fiecare sursa vin si riscuri si multe obstacole de depasit pana ajungi sa ai si banii in conturi. Investitorii-inger sunt o sursa de finantare excelenta pentru orice start-up, cu mai putine riscuri asumate si investitii initiale mai usor de primit, fonduri mai usor de accesat daca esti suficient de convingator.
Investitorii-inger au aparut in momentul in care investitori cu influenta si suficient capital s-au decis sa ofere firmelor bani, mai ales firmelor aflate la inceput de drum. Investitorii riscau practic sa piarda tot ce investeau, dar de cele mai multe ori aveau castig de cauza si isi mareau capitalul detinut de pe urma profitabilitatii businessurilor pe care le ajutau.
Termenul „inger” vine de la teatrul de pe Broadway, unde indivizi bogati ofereau bani pentru a ajuta productia teatrala. Prima data cand s-a folosit termenul de „investitor-inger” a fost la Universitatea New Hampshire, de catre un anume William Wetzel, fondatorul Centrului pentru Cercetarea de Riscuri. Wetzel finalizase un studiu despre cum anume reuseau antreprenorii sa straga capital.
De obicei, investitorii-ingeri moderni sunt indivizii care au castigat statutul de investitori acreditati, insa nu e o conditie de fiecare data. Un investitor acreditat este acela care are avere de 1 milion de dolari cel putin in active reale sau care a castigat peste 200.000 dolari in ultimii doi ani ori are un venit combinat de peste 300.000 dolari daca e vorba de un cuplu. Sinonimia intre investitor acreditat si investitor-inger nu e posibila. Un start-up care are mare nevoie de bani va beneficia de pe urma investitorilor-inger.
Banii se dau afacerilor care au nevoie de ele, dar investitorii-inger vor dori la schimb capitaluri proprii sau datorii convertibile. Multi investitori-inger din prezent se mai folosesc si de crowdfunding si de alte modalitati de a strange capital si de a putea ajuta mai departe afaceri, de a oferi si consultanta in calitate de investitor-inger.
Un investitor-inger va ajuta orice antreprenor sa creioneze corect modelul de business pentru afacere, planuri de business, sa gaseasca resursele potrivite pentru a putea controla si operationaliza afacerea ce urmeaza sa fie lansata sau s-a lansat de curand. Multi investitori-inger sunt antreprenori care au cunoscut succesul si care si-au dedicat mare parte din viata ajutand tinerii antreprenori sa reuseasca si ei in business.
Investitorii-inger vor fi de gasit in crowdfunding, in domeniul legal, medical, in sectorul financiar, la nivel de lidership, in afacerile mici detinute deja si care au succesul dorit, s-a ajuns la un anumit nivel de prosperitate. Se investeste doar in afaceri-start-up cu potential, nimeni nu isi doreste sa piarda niste sume mari de bani de dragul unui business care suna bine pe hartie.
Cum se implica efectiv investitorii-inger in afacerea pe care vor sa o ajute? Sunt acolo inca din faza de strangere de fonduri, atunci e rolul lor important in viitoarea afacere de succes in care cred. Chiar daca e doar o idee pe hartie sau ai afacerea deja lansata si e la inceput de drum te vei putea baza pe investitorii-inger. Intai vei avea finantarea din surse proprii, din cele alese de tine si de abia dupa vor interveni si investitorii-inger cu banii alocati afacerii tale. Inainte de o investitie masiva in afaceri isi fac aparitia investitorii-inger, chiar cand te afli intr-un punct critic, dar ai inca afacerea pe picioare, nu mergi spre faliment.
Iei contact cu investitori-inger potentiali la seminarii, la sedinte, pe internet, la evenimente regionale, prin recomandari. Daca afacerea ta e interesanta va urma discutia cu fondatorul businessului in care se vor investi bani de la investitorii-inger si se vor verifica actele afacerii. In baza unui contract clar, cu termeni clari se vor aloca si banii necesari pentru afacere si rolul de investitor-inger devine foarte important pentru businessul respectiv. Se pot aloca la inceput peste 150.000 de dolari sau chiar 1 milion de dolari, depinde de puterea financiara a investitorilor-inger. Un investitor-inger nu va detine ulterior mai mult de 25% din companie.
Investitiile nu se reduc doar la niste bani directionati spre afaceri, vor fi afectate in mod pozitiv operatiunile si directia in care se indreapta afacerea. E important sa le oferi investitorilor-inger si mana libera in sectoare precum angajare personal, parteneri, finantare afacere.
Si pana la urma cand e momentul potrivit ca sa ceri ajutor de la investitorii-inger? Raspunsul e unul complex si complicat. Depinde mult de mai multi factori, suma de bani de care ai nevoie, la ce stadiu se afla afacerea ta, contextul e iarasi foarte important. Pentru ca se investeste in afacerea ta inca de la inceput e bine sa securizezi fondurile primite si sa oferi mereu garantii investitorilor-inger.
Ceri ajutorul unui investitor-inger cand ideile tale de business sunt clare, cand ai un plan de afaceri si cand ai chiar si un produs sau servicii pe care le poti arata. E bine sa te asiguri ca ai si suficienta experienta si ca ti-ai facut bine documentarea, ca stii cam cati bani ai nevoie pentru toate planurile tale cu afacerea pe care urmeaza sa o lansezi in curand.
Investitorii-inger sunt mereu cea mai buna solutie daca nu vrei sa te imprumuti de la banci sau de la rute pentru ca investesc in antreprenorii care lanseaza o afacere si nu in viabilitatea unui business. Ei se concentreaza pe a ajuta un antreprenor sa faca primii pasi in afacere si nu se gandesc mereu doar la profitul pe care il vor obtine din afacerea ajutata.
De multe ori investitorii-inger mai sunt numiti si investitori informali, investitori privati, business angels. Investitiile initiale de la investitorii-inger sunt perfecte pentru antreprenorii care inca au probleme financiare chiar si dupa ce au totul pe hartie si sunt cu un pas mai aproape de lansarea unei afaceri de succes sau doar ce au lansat-o. Multe start-up-uri din prezent apeleaza in prima faza direct la investitori-inger.