Cei mai cunoscuti fondatori de francize din toate timpurile
In spatele unui business de succes se afla intotdeauna un om de afaceri care a stiut cum sa dezvolte o afacere mica poate sau cum sa puna in valoare o idee sau un concept. Fondatorii marilor francize recunoscute la nivel national sau mondial au avut ceva in plus: determinare, ambitie, curaj, au fost pasionati de ceea ce au facut si au reusit sa reziste pe o piata foarte complicata si de multe ori plina de provocari…
Nicio franciza care a avut un succes urias nu l-a avut peste noapte. Au trecut saptamani, ani, pana sa apara clientii intr-un numar foarte mare si pana cand fondatorul a gasit o reteta perfecta pentru a pastra franciza pe o linie de plutire. Dar cu putina rabdare si cu multa daruire, cu indarjire si investitii inteligente fondatorii francizelor au reusit de multe ori imposibilul. Pe cativa dintre cei mai faimosi creatori de francize din lume ii vom descoperi in randurile ce urmeaza.
Gary Heavin. Gary Heavin a fondat franciza Curves Fitness Centers. De ce este cunoscuta aceasta franciza? Pentru ca a avut o dezvoltare extrem de rapida, poate cea mai rapida din toate timpurile, potrivit Guinness World Records. Povestea de viata a creatorului francizei de succes nu este una atat de simpla. Mama sa a murit pe cand acesta avea doar 13 ani, la 20 de ani a deschis primul sau centrul de fitness pentru a putea sa isi ajute familia. La 25 de ani Gary avea deja o retea de centre de fitness de succes si castiga foarte bine de pe urma lor. La doar cinci ani diferenta ajunge la faliment, a ajuns si in inchisoare. Dar si-a revenit si franciza are in prezent peste 9.000 de centre de fitness…
Anne Beiler. O alta franciza de succes este si Auntie Ann’s. Anne a mai avut sapte frati, a invatat sa faca paine inca de mica, a ajuns sa fie mamica in viata de adult, dar tragedia a facut parte si din viata sa. Fiica de doar 19 luni a fost ucisa intr-un accident ce a avut loc la firma. Dupa ce si-a revenit si-a dedicat intreaga viata celor care au nevoie de ajutor. A deschis primul magazin al francizei Auntie Ann’s si a ajuns la un adevarat imperiu cu pana la 1.000 de locatii. In 2005 a vandut compania, o franciza care producea zeci de covrigei sarati si aromati pretzel.
Howard Deering Johnson. A fondat Howard Johnson’s, o franciza care a devenit cunoscuta in toata lumea. Dupa ce tatal lui Howard a murit, baiatul a ramas cu o datorie mare de la un magazin de trabucuri care nu a mai functionat. Ca sa plateasca din datorie Howard Johnson a intrat in industria restaurantelor cumparand o reteta de inghetata de la un vanzator. A dublat cantitatea de grasime de unt si pana in 1928 avea deja venituri de peste 200.000 de dolari din vanzarea de inghetata pe plaja. Dupa Marea Criza, Johnson a decis sa creeze prima franciza bazata pe restaurante si a permis francizelor sa foloseasca procesul sau pentru a realiza propriile afaceri sub numele HOJO. Copiii de sase si opt ani ai lui Johnson au fost pusi pe afise exclamand ca iubesc, adora inghetata tatalui lor. Franciza a devenit pe loc una dintre cele mai faimoase din lume.
Conrad Hilton. Daca ai auzit de hotelurile Hilton trebuie sa stii ca fondatorul francizei este Conrad Hilton. A cumparat primul sau hotel in Cisco, Texas in 1919, insa nu si-a dorit dintotdeauna sa fie in industria ospitalitatii. La inceput si-a propus sa fie un magnat al petrolului, dar prima sa incercare de a investi intr-o banca dintr-un oras cu exploatare petroliera a esuat lamentabil. Asa ca s-a indreptat spre imobiliare si a cumparat hoteluri in Texas. Dar a venit criza si a pierdut o parte din hotelurile sale si a ajuns foarte aproape de faliment. Dupa criza economica si-a revenit si a detinut de-a lungul timpului Waldorf Astoria, Plaza Hotel si a primit recunoasterea de la mai multe universitati. Asa se cladeste o afacere de viitor, cu ambitie si cu multa, multa munca si daruire.
Harland „Colonel” Sanders. De cate ori nu ati mers intr-un KFC si ati mancat o portie delicoasa de preparate din pui gatite cu multa placere si deosebit de bune. Fondatorul francizei KFC sau Kentucky Fried Chicken este Harland “Colonel” Sanders. In clasa a VII-a Sanders renunta dintr-odata la scoala si fuge de acasa ca sa scape de tatal vitreg care il tot batea. La 16 ani, Sanders falsifica certificatul de nastere si se inroleaza in armata. La 40 de ani, Colonelul incepe sa gateasca pui pentru localnicii din Corbin, Kentucky. Reteta sa secreta i-a adus si popularitatea uriasa. Dupa ce afacerea nu mai mers din cauza Interstate 75 care ii determina pe clienti sa ii ocoleasca locatia, Colonelul a luat 105 dolari din cecul de securitate sociala si a calatorit in tara ca sa convinga patronii de restaurante sa francizeze sub brandul Kentucky Fried Chicken. Ajutat de un apropiat din restaurantul sau a reusit sa puna pe picioare o franciza care e recunoscuta si apreciata la nivel mondial. La 10 ani dupa acel moment al calatoriei, Colonelul avea 600 de locatii. A purtat mustata si imbracamintea sa tipica vreme de 20 de ani in public realizand foarte simplu un adevarat brand. Pe la mijlocul anilor 1970, Colonelul era deja a doua cea mai recognoscibila celebritate dupa Muhammad Ali. KFC a devenit un fenomen global in doar cativa ani si rezista si astazi in ciuda crizelor si evenimentelor care au avut loc in istorie.
Raymond Albert Kroc. Daca numele nu va spune nimic cu siguranta franciza o cunoasteti si o frecventati mereu. E vorba despre McDonald’s. Ray Kroc a pornit ca un vanzator de milkshake-uri si a preluat un mic lant de restaurante numit McDonald’s, urmand sa transforme totul intr-o franciza ce a devenit un fenomen global. Kroc cumpara compania de la fratii McDonald’s in 1954, frustrat fiind ca afacerea nu se dezvolta asa de repede pe cat si-ar fi dorit. Pornind de la niste concepte imprumutate de la Henry Ford, Kroc a realizat un model de standardizare care a pavat drumul spre alte concepte de francizare de mai tarziu. Pe langa achizitiile de locatii si terenuri si gestionarea excelenta a aspectului imobiliar, Kroc a vrut sa detina pamantul pe care se afla franciza in fiecare loc in care aceasta aparea, dorind sa faca bani si de pe urma celor care se foloseau de pamantul sau. Pana in 1985, McDonald’s a vandut peste 50 de miliarde de burgeri. In total McDonald’s are peste 39.000 de restaurante in toata lumea conform statisticilor prezentate in 2020.