Cele mai bune variante de franciza cand vrei sa ai propriul business inceput de la zero
Francizarea ramane cea mai simpla si mai comoda modalitate de a incepe un business. Este si cel mai profitabil format de business pentru antreprenori, din care poti castiga bine daca te tii de treaba si stii cum sa iti gestionezi investitia initiala si timpul, serviciile si produsele.
Prin francizare ai acces nelimitat la numeroase formate de franciza si tipuri de afaceri care iti pot aduce veniturile dorite. Modelele de francizare au tot fost folosite in toata lumea si pentru multiple tipuri de business. Daca vrei sa incepi o afacere proprie cu dreptul trebuie sa alegi corect formatul francizei de la inceput pentru a avea garantia ca afacerea initiata chiar va functiona pe termen mediu si lung…
Ca francizat va trebui sa investesti la inceput in echipamente, training, alte taxe de platit ca sa ai franciza. Dar odata ce ai trecut peste investitiile initiale si te-ai calificat pentru a detine o franciza, de a fi francizat ai deja o afacere la cheie pe care o poti folosi ca sa obtii venituri substantiale pe termen lung. Nu incepi de la zero, francizorul te va ajuta mereu, vei avea cele mai bune locatii alese, cele mai bune tipuri de administrare. Dar succesul depinde de munca depusa si de tipul formatului ales inca dinainte de a discuta cu un francizor si a pune la punct toate detaliile.
Nu e greu sa ai o franciza, dar e foarte greu sa reusesti sa gestionezi toate lucrurile implicate si toate operatiunile, sa respecti si un set de reguli stricte impuse si sa ai produse si servicii care se ridica mereu la nivelul asteptarilor clientilor si francizorilor. Va trece ceva pana vei vedea si primele rezultate notabile, asa ca va fi nevoie de rabdare, de putin curaj si de intuitie foarte buna, de experienta in afaceri ca sa te descurci cu o franciza.
Care ar fi cele mai bune optiuni de franciza pentru a incepe un business nou?
Franciza de afaceri. Este cel mai popular tip de franciza, la el se gandeste orice om de afaceri care vrea sa porneasca o afacere pe cont propriu. Acest format permite celui care detine franciza sa foloseasca denumirea comerciala, marcile comerciale, sistemul si procesele necesare pentru operarea afacerii. Toate planurile detaliate implicate in aspectele viitoarei afaceri vor fi licentiate fancizatului. Se va oferi si suport permanent in marketing, pentru produse si servicii. Cele mai multe restaurante tip franciza si branduri de retail, afaceri mici bazate pe franciza se folosesc de acest format. Practic ajungi sa ai o afacere pornita de la zero, dar cu suportul si ghidarea francizorului. Trebuie sa te tii de toate regulile impuse si sa incerci sa fii foarte bun ca sa ajungi la succesul dorit, sa respecti intocmai toate lucrurile care sunt asteptate de la tine si de la franciza.
Franciza de investitie. Nu esti doar o franciza, esti investitor major intr-o companie sau intr-un brand. Tinta ta ca investitor este sa atingi ROI-ul propus cu o participare cat mai mica din partea personalului angajat din partea ta. Va exista o echipa de management care se va ocupa de proiect si de afacere. Tu doar vii cu banii in franciza si astepti sa creasca. Hotelurile si alte afaceri asemanatoare sunt cele care se vor indrepta spre acest format de franciza. Costurile cu investitiile pot fi destul de mari spre deosebire de alte formate de franciza.
Franciza de conversie. Este un hibrid intre afacerea traditionala, formatul traditional, si francizare. Ai o afacere independenta, esti pe cont propriu, insa francizorul, un brand ce opereaza in acelasi sector de activitate ca tine, te va aborda si va incerca sa converteasca afacerea ta in unitate de franciza. Vei avea instant licenta ca sa oferi produse si servicii care sunt recunoscute pe scara larga. Companiile care se ocupa cu imobiliare, serviciile profesioniste oferite de catre firme de electricieni, floriesti pot sa prefere acest format de franciza.
Franciza de distributie de produse. Francizorul si francizatul au o intelegere de tip furnizor-comerciant. Francizorul ofera produsele, francizatul le va vinde. Poti sa folosesti denumiri comerciale si tot ce tine de marca produselor de la francizor, francizorul iti va oferi suport si training de specialitate in relatie cu produsele ce urmeaza sa le vinzi. Nu vei avea intreg sistemul francizei ca sa vinzi produsele. Producatorii de bauturi, producatorii de masini, vor prefera acest format. Se semneaza o intelegere prin care nu se vor oferi spre vanzare produse care nu sunt realizate si acreditate de catre francizor.
Franciza de servicii, loc de munca. Ai propria afacere home-based. Investitiile sunt mici, echipamentele si inventarul initial sunt reduse, se vor oferi si vehicule pentru a putea oferi produse si servicii clientilor. Tot ce tine de afacerile cu instalatii, cu livrari, cu diverse tipuri de curatare vor putea sa functioneze in baza acestui format. E un format din ce in ce mai cautat mai ales cand nu ai bani si timp de afaceri pornite de la zero si nici bugete pe care sa te bazezi pe termen mediu si lung.