Cum determini mai usor ce fel de franciza este potrivita pentru tine? Intrebari utile la care trebuie sa gasesti raspuns
Ai mai multe modele de franciza, trebuie sa alegi doar unul. Pe care il alegi? E vechea dilema pe care o au toti cei care vor sa faca primii pasi pe acest drum si vor sa aiba si siguranta. Un raspuns rapid nu exista, este o chestiune ce presupune analiza si multa rabdare, documentare. Din fericire sunt cateva intrebari care te vor indruma in incercarea ta de a alege franciza potrivita pentru tine…
Suna bine, e usor de pus in practica, incepi sa castigi la scurt timp dupa ce o deschizi si iti poate aduce venituri foarte mari. E vorba despre franciza sau modelul de franciza, o afacere la cheie pe care multi si-o doresc, dar putini reusesc sa o si puna in practica si sa o faca sa fie eficienta si rentabila pe termen mediu si lung. Cum o depistezi rapid pe cea mai potrivita pentru tine? Iata cativa pasi simpli in continuare.
Ce vrei de la franciza? Oamenii cumpara francize si se avanta in astfel de afaceri poate din pasiune, pentru ca vor un job full time, pentru ca vor sa aiba venituri stabile sau pentru ca vor sa construiasca calitate. Poate vrei sa detii mai multe francize si sa ai de fiecare data din ce sa alegi daca vrei sa te reprofilezi. Raspunsul la aceasta intrebare este esential si te va ghida in alegerea unei francize potrivite pentru tine.
Cat esti dispus sa cheltuiesti? Fa un plan, gandeste-te cat ti-ar trebui ca sa ridici afacerea, chiar daca e franciza, creioneaza un buget impartit in mai multe bugete si etape in asa fel incat sa pornesti cu dreptul. Nu te gandi la sume prea mari, dar nici la unele prea mici, gandeste insa realist si estimeaza singur sau cu ajutorul expertilor de cati bani ai nevoie. Daca sunt sume prea mari poti sa renunti de la inceput ca sa nu investesti fara rost. Daca te incadrezi in buget poti sa pornesti la drum cu franciza dorita.
Care e strategia de iesire? Vrei sa te ocupi de afacere cinci-zece ani, sa o lasi mostenire, sa o dai partenerilor? De multe ori va trebui sa fii pregatit sa te lasi de franciza daca vezi ca nu mai poti sa iti faci treaba si lucrurile nu merg in directia dorita din motive independente de tine. Si atunci ai nevoie de o strategie de iesire pe care sa o fi gandit dinainte si sa fii sigur pe ea in cazul in care apar probleme neprevazute.
Cat esti dispus sa risti? Succesul implica si asumarea unor riscuri chiar si atunci cand ai o franciza si un brand de top in spate. Cu cat riscul e mai mare, cu atat cresc si sansele sa nu ai veniturile dorite, dar si cele de a avea un succes rasunator odata ce treci peste riscurile pe care ti le asumi. Pune pe hartie toate riscurile, cumpaneste, calculeza si incearca sa ai cea mai buna decizie luata doar dupa ce ai analizat totul si ai stiut de la inceput ce presupune fiecare risc in parte pentru afacerea ta tip franciza. Riscurile sunt necesare, nu toata lumea si le asuma, daca sunt prea mari s-ar putea sa nu faci nimic, asa ca fugi cat de repede poti de o afacere care implica riscuri prea mari si prea multe.
Cat de implicat vei fi in afacere? Daca mai ai o franciza pe langa un job full time s-ar putea sa nu faci fata si sa nu fie pentru tine. Daca te ocupi doar de franciza si vrei sa ai mereu cele mai bune servicii si produse, atunci poate ca e o afacere pentru tine. Gandeste-te si la zilele in care vrei sa lucrezi. Vrei sa lucrezi doar miercurea? Ai pierdut din start doua treimi din oportunitatile francizelor. Aloca un timp rezonabil pentru franciza si doar asa vei avea si rezultatele dorite.
La ce te pricepi cel mai bine? Vezi la ce esti bun, ce ai invatat, la ce te pricepi cel mai bine, ce stii sa faci foarte bine. Poti sa gestionezi mai multe situatii deodata, stii sa coordonezi oameni, vrei sa lucrezi alaturi de clienti, cu personal care stie foarte bine ce are de facut ca sa nu apeleze mereu la tine? Toate aceste intrebari te vor ajuta sa iti dai seama daca franciza e potrivita pentru tine sau nu. Expertiza functioala va ramane la francizor, tu te poti reinventa si poti face treaba foarte buna cu franciza.
Cat e importanta e pozitia sociala pentru tine? Vrei sa te lauzi ca ai ridicat ceva de la zero, dar fara sa ai venituri prea mari sau vrei sa fii cunoscut pentru ca esti proprietar de franciza, ai licenta pentru a functiona si faci si ceva bani destul de multi cu ea. Depinde doar de tine daca esti omul pentru care efortul de a construi ceva fara ajutor e important sau omul care vrea totul de-a gata si multi bani pe care sa ii foloseasca ca lauda si doar ca masuratoare pentru eficienta afacerii.