Cum eviti falimentul cand detii o franciza?

Falimentul la nivel de franciza este mai delicat decat in cazul unei afaceri normale...

Francizarea este o modalitate excelenta de a extinde o afacere de succes. Francizatii vin cu un capital solid, preiau controlul operational al unitatilor folosind modelul de business care merge foarte bine. Strategia de dezvoltare e fara riscuri in acest scenariu, investitorii au oportunitati de business pe care nu au cum sa le rateze, impreuna cu ei veti lupta pentru un scop comun: binele francizei. Insa vor exista si momente mai complicate, cand franciza ar putea fi in pragul falimentului. Cum le previi?

Falimentul unei francize este mai dificil de gestionat decat falimentul unei afaceri simple. Pentru ca e o afacere mult mai complexa, falimentul unei francize are efecte devastatoare asupra unitatilor detinute si asupra ta, francizorul. Pierderile sunt mai mari, la fel si impactul pe care il are falimentul asupra afacerii initiale, de la care a pornit franciza. Sunt insa cateva lucruri pe care le poti face ca sa eviti astfel de situatii.

Dezvolta un proces de recrutare cat mai robust. Astazi cei interesati de o franciza pot sa afle informatii despre ea din varii surse. Site-ul francizei este cel mai bun loc de unde toti cei care vor sa investeasca in afaceri tip franciza pot sa isi ia toate informatiile necesare. Ca sa ai siguranta ca vei avea francizati care sunt seriosi si care te vor ajuta sa te dezvolti in directia dorita procesul de recrutare trebuie sa fie foarte bine pus la punct. Trebuie sa ai o aplicare cat mai simpla si practica, sa ai raspunsuri la intrebari care te vor ajuta sa iei decizia corecta cand vine vorba de un nou investitor, doritor de franciza. Intalnirile directe cu francizorii sunt importante, asa poti tria rapid si poti ajunge la final doar cu unul sau doi canditati ideali pentru franciza. Cei care isi doresc franciza trebuie sa aiba si un buget suficient la dispozitie, asa ca e bine sa soliciti acte doveditoare de toate tipurile pana sa iei o decizie in privinta lor.

Incurajeaza mereu un update al planurilor de afaceri. Observa cu atentie planurile de afaceri ale francizatilor inca din timpul procesului de recrutare. Incurajeaza actualizarile planurilor de afaceri, adaptarea lor la realitatile dintr-un anumit moment si la mersul afacerilor. Niciodata un plan de afaceri initial nu va ramane la fel de relevant odata cu trecerea timpului. Cu cat actualizeaza mai des francizatii planurile de afaceri, cu atat mai bine pentru franciza.

Vizite cat mai dese. In calitate de francizor, e cam greu sa vizitezi toate unitatile detinute. Dar pe cat posibil e recomandat sa vizitezi unitatile cu regularitate oricand ai ocazia. Asa vezi cum se descurca francizatii, daca au nevoie sau nu de training, daca se pot adapta la tot ce au de facut si de respectat cand au deja o franciza pe mana. Vizitele in unitati sunt obligatorii daca doresti sa pastrezi standardele ridicate pentru brand, produse, servicii. Atrage atentia cat poti de direct si de bine daca vezi ca e ceva in neregula, ia atitudine si indeamna la modificarea oricarei abordari pentru a avea din nou standardele dorite peste tot, in unitatile francizei.

Militeaza pentru transparenta financiara. De la inceput, francizatul trebuie sa stie ca e nevoie de transparenta financiara mereu si ca sunt asteptari mari in aceasta privinta. E recomandat sa ai acces mereu al informatiile financiare ale francizatului daca vrei sa nu apara probleme legate de transparenta. Nu trebuie sa pui presiune prea mare pe francizat, in calitate de francizor, dar e bine sa inteleaga ca e un instrument foarte util atunci cand vrei performante uniforme in reteaua de unitati a francizei. Rezultatelor analizelor periodice ale partii financiare vor fi folosite doar pentru imbunatatirea afacerii.

Gandeste un sistem de suport pentru francizati. De la inceput e extrem de important ca fiecare francizat sa stie ca are aproape francizorul si o retea de suport excelente indiferent ce se intampla. Mereu trebuie sa existe intalniri, formale, informale, nu conteaza, nu conteaza nici macar formatul lor. Important este sa participe toti francizatii si sa discutati despre imbunatatirea afacerilor si despre ce merge sau nu merge bine. Doar asa ai francizati care se descurca bine si stiu cand e cazul sa discute cu tine, francizorul, ai francizati care au incredere in tine si in ei si pot sa primeasca ajutorul de care au mare nevoie oricand.

Intelege ce nu functioneaza si rezolva orice pe loc. Acest pas este important daca nu vrei sa ai esec pe linie pentru toti francizatii si sa iti fie afectata reteaua de unitati detinute. Fa-ti timp si treci prin toata documentatia legata de falimentul francizei, rapoarte, scrisori, e-mail-uri, telefoane importante. Stabileste ce e de facut si cum poti sa rezolvi totul rapid. Vezi si ce puteai imbunatati, face ca sa nu fi ajuns la faliment, intr-un scenariu care e probabil mai ales in aceste vremuri tulburi. Vino cu solutii si cu implementari foarte rapide, obiective, organizeaza training pentru francizati, invata-i ce au de facut ca sa evite orice fel de probleme de functionare si de stabilitate a francizei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.