Mituri legate de francize pe care e bine sa nu le crezi
Franciza e un tip de afacere destul de complicat, care implica multa atentie si multa implicare din partea ambelor parti care vor semna un contract. Si pentru ca teoria din spatele francizei e cam complicata au aparut de-a lungul timpului o multime de mituri care nu fac altceva decat sa ii incurce pe cei care isi doresc o franciza.
Cele mai multe mituri despre francize se refera la venituri, la implicarea ta, la succes sau la controlul pe care il va avea francizorul, cat de mult vei mai putea face ce iti doresti odata ce esti mereu sub “papucul sau”. Abordarea acestor mituri e simpla: pana sa le crezi te documentezi, intrebi, vezi ce se intampla si in realitate daca ai o afacere tip franciza si de abia la final hotarasti daca sunt adevarate sau nu. Iata in continuare cateva dintre cele mai vehiculate mituri despre francize pe care e bine sa nu le mai crezi.
Francizarea te va costa prea mult. Fals. Francizarea unei afaceri si detinerea unei francize la inceput de drum in afaceri implica niste costuri mult mai mici decat in cazul unor afaceri pornite de la zero. Ai acces la resurse corporate, la profesionisti, la consultanta in privinta personalului si drumului de urmat. Stii ce ai de facut, ai manual pentru orice franciza, ai deja si locatiile, stii totul despre afacere, ai finantare, deci iti va fi usor sa pornesti in business.
Francizele presupun control extrem de strict de la „centru”. Fals. Francizorul iti da niste directii, sfaturi pentru a putea sa ste descurci mai ales in primele 90 de zile de la lansare. Tu alegi cum te dezvolti, tu controlezi tot ce tine de scalare, cat de mare sau de mica vrei sa fie afacerea. Impreuna cu francizorul vei putea intocmi un plan de afaceri care te va ajuta sa iti atingi toate obiectivele si care va fi in favoarea ambilor parteneri.
Nu te poti folosi de creativitate cand ai o franciza, cand o detii. Fals. Tu primesti de la francizor doar un cadru pentru business si de restul afacerii te ocupi cum doresti. Poti sa iti exersezi creativitatea cu tot ce tine de angajari, management etc. Te poti implica si in marketing si poti veni cu niste concepte creative ca sa ai o vizibilitate a brandului mai buna. In fiecare zi poti sa iti folosesti creativitatea ca sa ajuti la dezvoltarea afacerii si la promovarea brandului francizei, nu te impiedica nimeni.
Ai succes garantat din momentul in care ai o franciza. Fals. Chiar daca nu vrei sa auzi acest lucru, nu iti garanteaza nimeni succesul odata ce ai franciza. Da, ai brandul, ai asistenta, ai un cadru clar in care iti desfasori activitatea, insa depinde doar de tine si de cat muncesti. Daca respecti ce iti spune francizorul si te dedici 100% francizei vei avea succes, altfel nu il vei avea.
Trebuie sa fii expert in domeniul in care activeaza franciza ca sa detii franciza. Fals. Nu neaparat. Francizorii care oameni care sa comunice usor, sa fie lideri buni, sa lucreze bine si sa respecte etica muncii. Nu ai nevoie de experienta multa si nici nu trebuie sa fii expert in domeniul in care vei avea franciza. Ai suport, ai oameni care sa te ajute sa intelegi ce ai de facut la inceput, trebuie doar sa fii pasionat si sa iti dai interesul, atat.
Nu poti esua daca ai o franciza. Fals. Da, ai suport permanent, ai intelegere, ai foarte multi oameni care te vor ajuta sa fii cel mai bun, dar asta nu inseamna ca nu vei esua daca nu te descurci si nu asculti, nu stii sa iti faci treaba bine si la modul profesionist. Pregateste-te mereu si din timp de esec si incearca sa ai planuri si strategii pe care sa le poti aplica rapid in caz ca esecul e la orizont.
Franciza poate functiona si fara tine. Fals. Franciza nu e o afacere in care ai investit si stai relaxat pe scaunul tau din birou si astepti sa vina banii. E nevoie de implicare activa din partea ta, de munca, de multe zile si nopti de stres ca sa functioneze franciza. Castigurile vin si ele dupa o perioada, dar va trebui sa ai mereu cele mai bune abordari ca sa ajungi sa obtii tot ce ti-ai dorit cu franciza respectiva.
Sa iesi dintr-o franciza e usor. Fals. E mult mai greu sa iesi din franciza fara probleme si e infinit mai complicat decat in cazul in care ai o afacere proprie. Citeste mereu contractul de la inceput, cand vei avea franciza pe mana si vezi la ce te poti astepta daca vrei sa iesi din afacere. Ca in orice contract, daca pleci mai devreme de termenii contractuali stabiliti, de perioadele contractuale, vei avea si niste taxe de platit si vei ajunge si la procese de multe ori cu francizorul.