11 decembrie, 2023

De ce esueaza planurile de afaceri, desi sunt bine redactate? Motivele despre care nu discuta nimeni

Un plan de afaceri bun porneste mereu de la o documentare serioasa si de la o gandire strategica.

Planul de afaceri este extrem de important daca vrei sa lansezi un business si ai nevoie de investitori, de parteneri. In el vei prezenta tot ce tine de ideea de afacere si de planurile tale cu afacerile, vei incerca sa convingi investitorii si sa demonstrezi cum va ajuta afacerea ta publicul tinta caruia i se adreaza. In teorie, daca ai avut grija la redactarea planului si ai respectat structura sa ai toate sansele sa iti gasesti investitorii de care ai nevoie. In practica sunt multe planuri de afaceri care esueaza, asta desi pe hartie arata foarte bine. Din ce motive? Ramane sa descoperiti mai jos.

Esecul unui plan de afaceri nu este greu de observat sau de intuit. Nu ai investitori, parteneri, investesti prea mult si nu ai niciun fel de rezultat. Plus ca iti dai seama prea tarziu de ce se intampla si nu mai poti face nimic, esecul afacerii va fi unul dureros, cu siguranta. Sunt cateva motive pentru care planurile de afaceri esueaza, motive despre care putina lume discuta…

O idee proasta inca de la inceput. Nimeni nu e dispus sa o recunoasca, insa cele mai multe planuri de afaceri ajung sa esueze din cauza ideii de business de la care pleaca. Pe hartie ideile pot sa arate destul de bine, sunt fezabile, dar odata ce ai investit in ele si vrei sa le vezi aplicate si in practica iti dai seama ca ai aruncat banii pe fereastra si planul de afaceri va fi un esec de la bun inceput.

Inainte de a avea un plan de afaceri si de a cauta investitori, antreprenorii ar fi bine sa isi valideze ideile, produsele, serviciile, discutand si cautand clienti din publicul tinta pana sa investeasca sume mari in proiecte si idei care nu vor fi asa de bine primite. Cu cat petreci mai mult timp documentandu-te, incercand sa vezi cat de bine vor fi primite ideile tale de afaceri, cu atat vei avea sansa sa investesti in idei de business foarte bune si sa iti vezi afacerea crescand inca din primele luni fara prea mare efort din partea ta.

Veniturile angajatilor si gradul de satisfactie la locul de munca sunt sub asteptari. Multe planuri de afaceri vor ajunge la un esec rasunator odata ce angajatii nu sunt multumiti cu veniturile si cu satisfactia la locul de munca. Obiectivele lor nu se aliniaza deloc cu obiectivele companiei. Stimularea angajatilor cu bonusuri, facilitati pe care le pot avea daca au si performante bune si ajuta si compania in acelasi timp, pe langa pachete salariale atractive si tot ce au nevoie ca sa isi desfasoare activitatea, iata ce i-ar putea stimula si te-ar ajuta si pe tine ca patron sa ai un plan de afaceri care nu este un esec inca de cand te-ai apucat sa-l redactezi.

Angajatii sunt practic motorul afacerii tale, asa ca merita sa investesti in ei daca iti doresti sa nu pierzi timp degeaba cu un plan de afaceri care suna bine, dar nu va functiona deloc si nu te va ajuta cu nimic. Incearca sa ai venituri cat mai mari posibil pentru tot ce ofera angajatii tai si sa le oferi mereu motive sa ramana in firma si sa isi doreasca sa contribuie si mai mult la dezvoltarea afacerii tale.

Echipa pe care te bazezi nu este una bine echilibrata. Planul de afaceri nu are cum sa functioneze bine, oricat de corect l-ai fi redactat, daca nu ai un echilibru cat mai bun la nivelul echipei de angajati. Cultura companiei este de multe ori subestimata si neglijata. Unele planuri de afaceri prezinta excelent produse si servicii, insa nu ofera si o echipa cu suficiente competente si abilitati care sa puna in aplicare tot ce scrie in planul de afaceri.

Investitorii nu vor ajuta cu bani nicio afacere care are o idee buna de business, un plan de afaceri bine scris, produse bune, dar ii lipseste o echipa care sa poata duce la indeplinire fiecare punctulet din planul de afaceri. La redactarea planului de afaceri este recomandat sa te gandesti de la inceput la echipa, la oamenii care te vor ajuta sa transformi tot ce scrie pe hartie in realitate. Discuta pe larg, cat poti de mult despre oameni si vei avea mereu castig de cauza in fata investitorilor sau a colaboratorilor, partenerilor tai.

Proiectiile financiare detaliate lipsesc cu desavarsire din planul de afaceri. In unele cazuri, planurile de afaceri au omis tot ce inseamna numere, date concrete, venituri, profit, pierderi, date financiare, contabile extrem de importante pentru investitori si pentru patroni. Cheltuielile viitoare, proiectiile financiare obiective pe care le va avea firma, toate trebuie sa se regaseasca in planul de afaceri daca nu vrei sa pierzi timp degeaba cu el si sa nu atragi niciun investitor.

Dincolo de toate sectiunile importante pe care trebuie sa le ai in planul de afaceri, numerele si datele concrete vor cantari foarte mult in cazul in care ai programata o intalnire cu oamenii de afaceri si colaboratorii tai. Cu cat proiectiile financiare sunt mai detaliate si sunt mai bine articulate, prezentate, cu atat vor creste sansele sa ai si banii necesari pentru proiectul tau, pentru ideea ta de afaceri si sa te dezvolti in directiile dorite mult mai usor si mai repede.

Greselile de ortografie si de gramatica. Planul de afaceri trebuie sa fie perfect din toate punctele de vedere. Daca ai greseli de gramatica, de ortografie pierzi din start orice sansa sa ai si banii de care ai mare nevoie pentru proiectul sau afacerea ta. Nimeni nu se va uita mai departe pe un plan de afaceri daca nu ai avut grija deloc la redactare. Cere unui editor, unui profesor sa corecteze foarte bine planul de afaceri, citeste cu voce tare tot ce ai scris, rescrie unde e nevoie si fii sigur ca nu exista niciun fel de greseala cand dai planul de afaceri unei persoane care e dispusa sa te ajute cu bani, cu o colaborare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.