Planul de afaceri pentru cafenea. Redactarea lui e mai simpla decat crezi

Planul de afaceri pentru o cafenea nu e greu de facut, dar necesita multa documentare si atentie.

O cafenea intr-o locatie selecta ar putea fi o idee buna de afacere, chiar una profitabila. Planul de afaceri pentru cafenea va fi cel care va asigura o baza pentru business si siguranta unui parcurs cat mai lin in primele luni si ani de existenta.

Nu trebuie sa te ingrijorezi in privinta planurilor de afaceri, ele se pot redacta foarte usor daca ai ceva experienta in afaceri si te-ai documentat suficient de bine sau ai apelat la profesionisti care stiu cum trebuie sa arate planul de afaceri pentru businessul tau.

30 de pagini. Atat ar trebui sa aiba un plan de afaceri pentru o cafenea pe care iti doresti sa o deschizi cat mai curand. Investitorii sau potentialii parteneri nu au timp sa citeasca un roman intreg despre afacerea ta, asa ca vei mentine planul de afaceri in acest numar de pagini, dar vei dovedi ca te-ai ocupa de cercetare, de analize detaliate si ai reusit sa prezinti totul intr-o forma cat mai concisa. Etapele redactarii planurilor de afaceri pentru o cafenea sunt foarte simplu de pus in practica. Iata ce sectiuni va trebui sa dezvolti in planul tau de afaceri.

Sumar executiv. Desi sumarul executiv va fi plasat in partea de inceput a planului de afaceri pentru cafenea, el va fi redactat la final. In sumarul executiv pentru cafeneau ta vei vorbi pe scurt, concis, pe un ton optimist, despre viziunea de ansamblu asupra afacerii, ca sa atragi atentia partenerilor si investitorilor. Doua pagini vor fi suficiente pentru sumarul executiv, un sumar foarte scurt pentru celelalte sectiuni din plan va completa aceasta prima sectiune.

Vei include informatii despre ce se va servi, cafea, gustari, despre atmosfera din cafenea, despre locatie, experienta in industrie, pe nisa unde activezi, tipuri de cafea servite, avantajele pe scurt oferite de respectiva locatie. Nu uita de venituri estimate cel putin pentru primii doi ani si de profitul estimat pe trei ani. Practic vei discuta pe scurt despre tot ce vei avea in planul de afaceri, punctand ce e mai important pentru afacere.

Privirea de ansamblu asupra industriei, afacerii. E o etapa importanta din redactarea planului de afaceri. Discuti pe scurt despre industria cafelei, despre piata locala, despre ce anume asigura originalitate si unicitate in cazul afacerii tale. Pozitionarea in industrie, detalii despre concurenta si ce faci sa te diferentiezi de ea, viziunea asupra afacerii tale, modul in care vrei sa atragi clienti, toate vor intra in aceasta sectiune si vor fi prezentate cat mai obiectiv. Vei sublinia elementele unice care iti vor oferi o prezenta unica pe piata.

Analiza de piata si competitia. Sectiunea e extrem de importanta. Trebuie sa demonstrezi ca ai facut o analiza de piata serioasa, prezinti pe scurt toate datele importante obtinute si arati faptul ca ai deja cerere suficienta cat sa ai o afacere viabila si profitabila. Analiza competitiei va fi inclusa aici, discuti despre ea si ce vei putea face ca sa ii faci fata, sa fii mai bun decat competitia. E important de mentionat si ce a facut gresit competitia si cum te vei diferentia tu, ce vei face tu mai bine pentru a asigura clientilor cele mai bune conditii odata ce ajung la locatia afacerii tale.

Planul de vanzari si de marketing. E foarte simplu de redactat. Vorbesti despre cum anume vei determina clientii sa vina la tine si sa revina odata ce ai deschis cafeneaua. Publicitate, promotii, strategiile de pret, vanzari, servicii, vei discuta despre toate in aceasta sectiune. Ce produse oferi, ce fel de cafea ai, de unde o aduci, ce experienta oferi, ce personal ai, ce calificari au, experienta lui, cum ajuta spatiul interior-exterior la vanzari mai bune.

Toate intrebarile acestea si multe altele pe care le vei mai gasi singur te vor ajuta sa ai o sectiune completa. In cazul promovarii si al reclamelor vei discuta si despre mesaje, canale de comunicare, modalitati de promovare, despre modalitati ingenioase de a ajunge la publicul tinta.

Proprietate si planul de management. In aceasta sectiune descrii pe scurt structura legala a cafenelei tale si detaliid despre personal, management. Cine e patronul, cine face parte din echipa de management, amintesti daca ai si externalizari facute, servicii in plus oferite cu ajutorul unor profesionisti etc. Cine va asigura produsele vandute in cafenea, cine se va ocupa de aducerea cafelei in toate formele ei, de unde vei avea livrarile permanente si cine se va asigura de calitatea produselor vandute in cafenea.

Planul operational. Aici e doar despre partea fizica a afacerii, ce ai nevoie: spatii, echipamente, inventar, forta de munca, nevoile de aprovizionare. Pentru o cafenea care trebuie sa ofere clientilor un spatiu cat mai interesant si primitor, cafea si gustari de calitate, e nevoie de echipamente specializate, de mai multi angajati, asa ca planul operational va fi detaliat.

Vei descrie cat poti de bine si de detaliat toate echipamentele moderne pe care le ai, vei vorbi despre angajati, despre ce obiecte de mobilier ai in spatiu, despre cum arata interiorul sau exteriorul cafenelei. Nu uita de aprovizionare, de produsele originale pe care le vei vinde si cine ti le va asigura, cu ce frecventa etc.

Planul financiar. E cea mai importanta etapa din planul de afaceri. Vrei sa atragi investitori, asa ca in aceasta sectiune trebuie sa demonstrezi ca afacerea ta va fi profitabila si merita banii oamenilor de afaceri si atentia lor. Vorbeste despre castigurile viitoare, include proiectii realiste dublate de cifre, de un grafic detaliat, vino cu detalii contabile cat mai clare.

E bine sa nu subestimezi veniturile, sa fie realiste si sa supraestimezi costurile. Nu uita de profitul lunar, anual, de proiectiile despre fluxul financiar din afacere, de bilanturi contabile, de analiza pragului de rentabilitate-ce nivel de vanzari trebuie sa ai ca sa ajungi la profit.

Anexe. In sectiunea anexe, ultima din planul tau de afaceri pentru cafenea, vei adauaga orice fel de informatii detaliate care ar putea sustine sectiunile anterioare. Documente, rapoarte, orice crezi ca e important si vrei sa completeze o anumita sectiune, informatiile din ea poti sa atasezi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.