Cum sa cumperi o afacere care deja exista si sa iti incepi drumul in business?

Achizitia unei afaceri "la cheie" este cea mai buna optiune daca nu vrei sa te complici prea tare la inceput de drum in business.

Daca vrei sa ai un business doar al tau si sa nu mai treci prin toti pasii dificili ai lansarii unei afaceri poti sa cumperi una care exista deja. Eviti si problemele de la inceput, cu banii si cu bazele afacerii, ai costuri mai mici si stii ca te vei putea baza pe afacere, o vei putea dezvolta mai rapid. Procesul de achizitie nu este insa unul foarte simplu, trebuie sa fii foarte atent si sa respecti mai multe etape importante daca vrei sa ai si o tranzactie in avantajul tau si un business care iti va aduce profitul dorit.

Calea cea mai simpla de a ajunge la succes in afaceri este cumpararea unui business care exista deja si a ajuns la o anumita maturitate. Te gandesti in ce domeniu ai activa de placere, ce iti place si cauti o afacere pe “gustul” tau. Dar pasiunea nu e de ajuns, ai nevoie de experienta, cunostinte, de multa atentie, de intrebari foarte bine formulate, adresate vanzatorului, ca sa ai siguranta ca ai facut cea mai buna alegere. Iata care ar fi pasii cei mai importanti pe care ii ai de facut daca ti-ai propus sa cumperi o afacere care exista deja.

Gandeste-te la ce tip de business vrei sa cumperi. Inainte sa cumperi o afacere care exista deja ar trebui sa te gandesti la pasiunile tale, la interesele tale, la abilitatile detinute si la experienta ta. Mai bine cumperi o afacere mai mica, dar pe care o poti dezvolta pentru ca intelegi bine modelul de business, produsele si servicii, clientii, industria si trendurile. Fa o lista cu tipuri de business si cu domenii, industrii preferate si vezi care ar fi avantajele si dezavantajele pentru tine. E bine sa te gandesti la obiectivele personale, la cele imateriale mai intai si de abia dupa la bani si la succes. O afacere va fi destul de greu de dezvoltat indiferent de tipul ei, asa ca e bine sa ai si timp si sa cunostinte suficiente ca sa te poti ocupa de ea asa cum trebuie.

Cauta afaceri de vanzare. Ai deja site-uri si oameni care te pot ajuta sa gasesti cea mai buna afacere si sa faci o investitie excelenta. Tot ce trebuie sa faci este sa intri pe site-urile specializate, sa parcurgi listele cu afaceri, sa discuti cu proprietarii lor. Ar fi recomandat sa ai un specialist care sa iti fie aproape pe tot parcursul procesului de triere al afacerilor de vanzare si sa te ajute sa faci de fiecare data cele mai bune alegeri. Doar asa ai garantia ca ai ales bine si ca afacerea cumparata iti va fi utila, te va ajuta sa ai si profit si sa te lansezi intr-un business care iti va aduce doar satisfactii.

Intelege de ce o afacere a ajuns sa fie de vanzare. Inainte de orice discutii legate de cumparare si de achizitie e bine sa stii cum de a ajuns respectiva afacere de vanzare. Poate nu a avut un plan de afaceri bun, bine redactat, poate competitia e prea puternica pe nisa afacerii sau poate exista datorii, probleme cu locatia, probleme de branding, de inventar, dificultati cu dezvoltarea afacerii pe termen lung.

Nu te rezuma doar la discutii cu proprietarul, discuta si cu parteneri de afaceri, clienti, proprietarii altor afaceri care stiu ce s-a intamplat cu respectivul business. Fii sigur de fiecare data ca stii ce cumperi si ca vei putea avea o afacere care functioneaza. Nu iti doresti sa ajungi in situatia in care sa vinzi si tu mai departe afacerea, asa ca ia in serios discutiile cu proprietarii si cu terti. Mergi la discutii cu o persoana care isi poate da seama daca proprietarul incearca sa iti vanda o afacere care nu merita deloc atentia ta.

Fa o documentare serioasa a nisei si a afacerii si gaseste afacerile care se aliniaza perfect cu bugetul tau, obiectivele tale si resursele de care dispui. Nu incepe sa te gandesti la cumparare pana cand nu esti la curent cu tot ce tine de domeniul in care vei activa si de afacerea pe care o vei avea. Discuta cu avocati, notari, cu economisti si alti oameni de afaceri si fa rost de documentatie serioasa in toate etapele documentarii pentru a avea o imagine de ansamblu asupra afacerii pe care urmeaza sa o cumperi.

Calculeaza si incearca sa iti dai seama care va fi marimea ideala pentru afacere, locatia, vanzarile si personalul care te vor ajuta sa te dezvolti mai departe in directia dorita. Vezi si cat de mult ai fi dispus sa modifici afacerea ca sa corespunda nevoilor tale si ce vei putea face impreuna cu personalul pentru a te incadra in niste standarde impuse. Nu investi in afaceri care sunt prea scumpe, care au preturi prea mari bazandu-te doar pe un ideal greau de atins, mergi mereu pe obiective realiste cand cauti afaceri si tine cont de resursele din prezent pe care le ai deja.

Evalueaza pretul afacerii pe care o vei cumpara din perspectiva cheltuielilor, investitiilor si a profitabilitatii viitoare. Si cumparatorul, si vanzatorul vor veni in timpul negocierilor cu preturi diferite. Evident, vanzatorul va vrea sa castige cat mai mult de pe urma tranzactiei. Invata sa evaluezi preturile afacerilor „la cheie” in functie de ce cheltuieli vei avea cu ele, ce investitii vei face, cat de mari vor fi si ce profit ar urma sa ai, cat timp va dura sa iti amortizezi investitia initiala. Doar asa poti fi sigur ca ai facut ce mai buna… afacere cand ai cumparat un business deja existent.

Pregateste banii pentru finalizarea tranzactiei cand esti hotarat si fii sigur ca ii ai la dispozitie. Poti lua banii din depozite personale, din imprumuturi, de la parteneri si investitori, poti initia un credit, poti accesa niste fonduri nerambursabile. E decizia ta, dar trebuie sa te asiguri ca vei avea toti banii de care ai nevoie cand se va fi finalizat tranzactia in asa fel incat afacerea sa fie a ta imediat ce ai semnat actele de vanzare-cumparare business. Dupa ce ai cumparat afacerea inchide tranzactia si fii atent la toate actele si la legalitatea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.