Cum sa cumperi o afacere? Cele mai importante criterii de care sa tii cont la achizitia ei

Cumpararea unei afaceri este mai complicata decat crezi, de aceea ai nevoie de criterii clare

Cumpararea unei afaceri existente este un prim pas spre intrarea in lumea antreprenorilor. Daca nu vrei sa te chinuiesti cu dezvoltarea unei afaceri de la zero, de la o idee poti sa cauti o afacere gata dezvoltata pana la un punct. Desi la inceput pare simplu vei descoperi pe masura ce cauti una potrivita ca sunt foarte multe pe piata si ca alegerea nu e asa de usoara. Ai nevoie doar de afaceri care te intereseaza, care se potrivesc stilului tau de viata si care iti aduc si profit. Care ar fi cele mai importante criterii de care ar trebui sa tii cont cand cumperi afacerea?

Inainte de orice fel de cautari trebuie sa iti definesti criteriile de cumparare si sa ai in minte o imagine clara despre viitoarea ta afacere, ce cauti la ea, cum ai vrea sa fie. Fii specific in privinta criteriilor si afacerilor ca sa nu pierzi timp si oportunitati importante. Daca nu stii inca ce fel de criterii sa folosesti iti propunem noi cateva dintre cele mai importante pentru a face alegerile perfecte mereu:

Determina nevoile reale si stilul tau de viata. O afacere care este potrivita pentru un prieten nu va fi potrivita si pentru tine. Ce fel de afacere vrei, una de care sa te ocupi doar in timpul liber sau una in care sa fii implicat zi de zi? Vrei sa te implici tu in afacere sau vrei sa delegi toate responsabilitatile catre alte persoane? Este de preferat sa ai o afacere care se va dezvolta si nu va ramane doar una de familie. Modelul de business conteaza si el foarte mult, trebuie sa se plieze pe nevoile tale si pe ce vrei sa obtii de la afacere. Determinarea stilului de viata te va ajuta foarte mult sa te indrepti spre o afacere care ti se potriveste perfect si care te va ajuta sa ai rezultatele dorite fara sa depui efort prea mare.

Defineste-ti abilitatile si atuurile. Daca tot iti cumperi o afacere trebuie sa stii de la inceput unde e locul tau in aceasta ecuatie. Toate atuurile si abilitatile tale te vor ajuta sa iti dezvolti afacerea si sa fii foarte bun in ceea ce faci. Ideea e sa alegi o afacere in care sa poti sa iti pui in valoare abilitatile si atuurile si sa adaugi valoare businessului tau prin ceea ce stii sa faci si prin ceea ce esti. Poti face o lista cu toate abilitatile si atuurile tale, lista pe care sa o reduci la cele mai importante. De la aceasta lista poti compara mai departe afacerile pe care vrei sa le cumperi si vezi care pot sa se plieze pe ceea ce esti si ce stii sa faci mai bine.

Stabileste industria si piata pe care vei intra. Dupa ce stii ce abilitati si atuuri ai si pe care le poti folosi in afacere va fi nevoie sa iti dai seama care e industria in care vei intra si nisa pe care vei activa. De la inceput vei intelege daca industria sau piata pe care intri te vor avantaja si daca vei putea face fata competitiei. E importanta dinamica pietei, impactul schimbarilor rapide din piata asupra afacerii. In alegerea industriei in care te vei dezvolta dupa cumpararea afacerii va fi important sa te gandesti si la pasiunile tale sau la atuurile detinute.

Selectarea locatiei, locului in care iti vei desfasura activitatea. Astazi, daca ti-ai propus sa gasesti o afacere, o poti face foarte rapid indiferent unde se afla ea. Te ajuta tehnologia, insa nu trebuie sa te rezumi doar la alegeri rapide fara sa tii cont si de potentialul de dezvoltare al zonei si de modalitatile de coordonare a businessului cumparat. Industria aleasa va avea un impact major asupra locatiei. Unele afaceri vor functiona bine doar in anumite zone, locatii, altele nu vor merge decat daca te afli in x locatie. Selecteaza locatia unde vei avea afacerea in asa fel incat criteriile de cumparare sa fie unele cat mai specifice. Cu cat mai simplu de gestionat o afacere, cu atat mai bine, deci tine cont de tot ce se afla in jurul locatiei si de ce poti face si in viitor acolo daca vrei vrea sa te dezvolti.

Stabileste pretul pe care esti dispus sa il platesti si termenii achizitiei. Degeaba ai gasit afacerea perfecta de cumparat, care mai si corespunde criteriilor amintite, daca nu ai banii necesari si nu esti de acord cu multi din termenii achizitiei. Cand o afacere e prea scumpa ca sa o cumperi, dar ti-o doresti foarte mult ai nevoie de termenii achizitiei. In multe contracte vei descoperi ca poti sa te folosesti si de alte solutii de finantare. Evalueaza toate variantele inainte sa iei o decizie, gandeste-te mereu in perspectiva si vei face alegerea perfecta de fiecare data.

Marimea si valoarea afacerii cumparate. Sunt doua criterii importante de luat in considerare cand vrei sa cumperi orice afacere. Marimea afacerii va determina si costurile finale si marimea profitului. Te gandesti la numarul de angajati, la locatii si vanzari, toate vor putea influenta veniturile tale si succesul afacerilor. Valoarea afacerii este un pic mai complicat de determinat. Poti apela la profesionisti cu experienta in evaluarea afacerilor sau poti sa te folosesti de o lista de criterii precum: inventariere, echipamente, mobilier, cladiri, contracte si documente legale de evaluat, taxele pe ultimii ani, situatia financiara pe ultimii cinci ani, vanzarile, datorii, retururi de marfa, obiceiurile clientilor, strategiile de marketing, preturile si costurile cu publicitatea, promovarea, istoricul industriei si pietei, reputatia afacerii, relatia client-companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.