Cum sa reduci din obligatiile fiscale pe care le ai de platit pentru afacerea ta?

Cand ai prea multe taxe si impozite de platit pentru firma ta te gandesti serios cum sa mai scapi de ele si sa ai bani si pentru dezvoltarea afacerii pe viitor.

Taxele si impozitele anuale pot fi o povara prea grea pentru afacerile care inca mai rezista in aceste vremuri grele. Toti oamenii de afaceri incearca sa aiba taxe cat mai putine de platit, cat se poate de putine in functie de afacerea detinuta. Si de multe ori reusesc sa aiba taxe si impozite ceva mai putine cu cateva „trucuri” simple despre care vom discuta in articolul de fata.

Cand lansezi o afacere noua pe piata ultimul lucru la care te gandesti sunt taxele si impozitele. In realitate la ele ar trebui sa te gandesti prima data pentru ca toate veniturile tale anuale vor fi influentate de ele. Taxele si impozitele, obligatiile fiscale sunt… obligatorii, deci nu ai cum sa le eviti in totalitate. Dar cu putina documentare si ceva sfaturi de la specialisti poti sa ai venituri mai mari la final de an si taxe un pic mai mici de platit si mai putine uneori…

Afla totul despre deducerile pe care le poti pune in practica. Ca sa mai reduci din cuantumul taxelor platite la stat pot sa beneficiezi de deduceri pentru cheltuielile cu masinile folosite pentru afacere, cu facturile la telefonie daca folosesti abonamentele pentru business, cu tot ce tine de costuri de achizitie echipamente pentru afacere, computere, monitore, imprimante, telefoane, comisioane bancare etc. Toate aceste deduceri fiscale ar putea sa iti aduca bani buni la final de an, bani pe care sa ii investesti in afacerea ta. Pe langa economiile pe care le faci lunar poti sa scapi si de datoriile prea mari care se tot acumuleaza mult mai simplu apeland la deduceri.

Alege sa faci cumparaturi si investitii inteligente pentru afacere. Este foarte important sa te gandesti la perioada si la luna in care vrei sa faci cumparaturi sau investitii pentru business, asta ca sa nu iti afecteze taxele de platit in anul respectiv sau in luna respectiva. Doar asa obtii deduceri de taxe pe anul respectiv si eviti sa platesti si mai mult in anul ce vine. Aceeasi strategie o poti aplica si pentru serviciile de care ai nevoie, pe care le vei achizitiona.

Daca insa ai venituri reduse intr-un an si te astepti sa ai venituri taxabile mai mari anul urmator ar fi mai bine sa amani cheltuielile majore pana dupa 1 ianuarie anul ce vine. Asa vei putea avea deduceri mai bune raportate la venituri mai mari. Investitiile nu le vei face oricum, te vei orienta doar spre acelea care iti pot garanta si deduceri bune, care te vor ajuta sa ai mai multi bani la dispozitie pentru afacere la final de an.

Nu confunda fluxul de numerar cu venitul impozabil. De multe ori poti sa cazi in aceasta capcana. Te gandesti ca tot ce tine de fluxul de numerar e venit taxabil si tot ce tine de fluxul de iesire de numerar, cash ar reprezenta deductii. De exemplu, veniturile pe care le obtii din vanzare de bunuri si servicii sunt taxabile. Cu toate asteea, unele cresteri de venituri nu sunt taxabile, creditele de la banci, linii de credit sau credite de la patronul afacerii. Pana cand afacerea nu cheltuieste banii, ultimele doua exemple nu vor fi deductibile.

Alta mare greseala pe care o tot fac oamenii de afaceri la inceput de drum in business: considera ca toate depozitele sunt venituri, inclusiv transferurile intre conturi. Doar depozitele netaxabile si anumite transferuri pot sa fie venituri.

Investeste in angajati. Ca sa reduci din obligatiile fiscale anuale reinvesteste banii castigati in afacere, mai precis in angajati. Ajuti si echipa sa aiba rezultate mai bune, ai si taxe mai putine de platit. Salarii, bonusuri, compensatii, toate sunt deductibile cand ne referim la impozitare, asta daca indeplinesc niste criterii stricte ce difera in general de la un sistem fiscal la altul. De pilda, compensatiile sunt necesare, sumele nu sunt foarte mari, se platesc servicii pe care le ofera mai departe clientilor, salariatii au fost platiti tot anul curent. Toate contributiile pe care le au angajatorii si obligatiile legate de pensie sunt deductibile si ele.

Angajeaza membri ai familiei. Daca tot ai membri ai familiei care ar putea sa te ajute si au si experienta, pot fi calificati la locul de munca, de ce sa nu ii ai ca angajati. Asa poti sa eviti sa cauti pentru mult timp oameni, sa ai cheltuieli mai mari cu angajati supracalificati. Vei lucra si  mai usor cu ei pentru ca sunt din familie, vei avea control mai bun asupra muncii lor si relatiile cu ei vor fi mult mai bune. Daca angajezi si tineri poti sa te bucuri si de alte beneficii cand vine vorba de taxe si impozite.

Fa schimbari la nivelul structurii afacerii. Poti sa treci de la un tip de afacere la altul, de la un SRL la un S.A. poate sau alt tip de societate, cu alta structura validata. Taxele difera de la un caz la altul, asa ca e bine sa te documentezi si sa incerci sa ai de fiecare data multe informatii pana sa faci o alegere inteleapta pentru a avea taxe mult mai mici. Chiar daca ai pornit cu un anumit tip de structura a afacerii poti sa o schimbi oricand, asta desi va fi ceva bataie de cap la inceput. Dar dupa ce termini cu tot ce tine de schimbare te vei bucura de mai putine taxe, probabil.

Calatoriile dese iti pot aduce deduceri. Cand ai mult de umblat peste tot si calatoresti frecvent pe distante lungi ai putea beneficia de deduceri. Transportul ce tine strict de business, de afacere, in interes de serviciu este deductibil de cele mai multe ori. Trebuie sa ai o justificare pentru fiecare deplasare, sa poti dovedi de ce ai facut deplasarea si cum te-a ajutat pentru dezvoltarea afacerii, pentru rezolvarea unor probleme ce tin de afacerea ta.

Fii atent si la pierderile pe care le ai. Tine evidenta pierderilor pe care le ai la nivel de companie, pentru a putea reduce si mai multe taxele platite anual. Pierderile se pot deduce din venit, veniturile taxabile vor scadea simtitor.

Fii organizat si tine cont de fiecare factura si chitanta. Foloseste un soft modern ca sa poti sistematiza si urmari toate facturile si chitantele pe care le ai de-a lungul anului. Asa vei plati si mai putine taxe, vei avea mai multe deduceri. Plus ca ai si dovada rapid pentru orice fel de nelamuriri pe care le-ar avea organele fiscale in fata carora raspunzi din momentul in care ai o afacere.

Foloseste deducerile pentru startup. Pentru afacerile noi vei avea multe deduceri de care nu vei beneficia daca ai un business mai vechi. Statul incurajeaza afaceri noi si e interesat sa aiba cat mai multe companii noi pe piata pentru a avea si taxe, impozite mai mari stranse de la cei care au curajul sa isi puna ideile de afaceri in practica.

Apeleaza si la freelanceri sau la antreprenori independenti. Ai si munca de calitate, randament mai bun, platesti taxe mai putine, ai rezultate la fel de bune ca atunci cand ai fi angajat un om si ai fi platit enorm la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.