Finantarea prin capitaluri proprii. Tipuri si avantaje pentru afacerea ta

Finantarea prin capital propriu ar putea fi solutia salvatoare pentru afacerea ta daca nu vrei sa iti faci un credit si sa ai datorii la banca.

Finantarea pentru o companie mare sau mica e cheia succesului pe viitor. Nu conteaza ce faci si ce sector activezi, ai nevoie de bani mereu si asta se va vedea imediat ce incepi activitatea. Daca nu te incanta imprumuturile la banca si dobanzile cam mari in vremurile acestea poti sa apelezi oricand la finantarile prin capitaluri proprii.

Finantarea prin capitaluri proprii este procesul de strangere de capital prin intermediul vanzarilor de actiuni. In general, companiile ajung sa stranga bani astfel pentru au nevoi urgente, pe termen scurt, plati de facturi, au nevoie insa si de fonduri pentru proiecte de lunga durata care promoveaza cresterea firmei. Vanzand actiuni, afacerea vinde practic drepturi de proprietate asupra afacerii in schimbul banilor cash.

Finantarea prin capital propriu poate imbraca multe forme. De exemplu, pot veni fonduri de la prieteni, familie, de la investitori profesionisti, de la public. Si de multe ori se ofera actiuni si publicului unei companii, de la investitori publici. Google si Meta au strans asa miliarde in capital prin IPO-uri. Finantarile sunt pentru companiile listate la bursa, insa putem discuta si despre finantari prin capitaluri proprii la nivel privat.

Care e mecanismul de functionare pentru finantarea prin capital propriu? Se vand actiuni comune in esenta pentru a face rost de bani. E simplu. Orice startup care se transforma intr-o companie de succes va avea mai multe runde de finantari prin capitaluri proprii, vanzari de actiuni. Pe masura evolutiei sale, un startup va atrage mai multe tipuri de investitori, deci se va folosi si de instrumente diferite legate de finantarea prin capitaluri proprii.

Cand compania e suficient de mare pe piata si ajunge usor la public se vand actiuni comune la investitori din retail si institutionali. Daca mai e nevoie de capital pe parcurs mai sunt si optiuni secundare de finantare, oferire de drepturi sau oferirea de unitati de capitaluri proprii.

A nu se confunda finantarea prin capitaluri proprii cu finantarea prin datorii. O finantare prin datorii implica asumarea unui imprumut si a unei plati pentru imprumut in timp cu o dobanda asumata pana la final. Multe companii aleg sa combine cele doua tipuri de finantari ca sa aiba siguranta economica mai mare pe termen lung.

In momentul in care te decizi ce vrei, finantare prin datorii sau prin capitaluri proprii, vei tine cont de urmatorii factori importanti:

  • Ce sursa de finantare e mai accesibila?
  • Care e bugetul, cash flow-ul companiei?
  • Cat de important este pentru tine si pentru ceilalti patroni sa detineti controlul complet?
  • Merita sa iti asumi costuri de cumparare a actiunilor inapoi mult mai mari?

Motive sa alegi finantarile prin capitaluri proprii:

  1. Ai un startup la inceput de drum;
  2. Finantarile prin datorii nu sunt posibile, sursele de imprumut avute te ignora;
  3. Nu iti doresti datorii pe termen lung;
  4. Vrei ghidare de la experti, resurse;
  5. Tinta ta e vanzarea companiei pana la urma, vrei bani multi stransi rapid ca sa ai o companie atractiva pentru vanzatori.

Si daca tot suntem la capitolul cu diferente si motive sa amintim si de tipurile de finantari prin capitaluri proprii. Avem investitorii individuali implici, membri ai familiei, prieteni, colegi, oameni de afaceri, care vor sa atinga anumite obiective in afaceri, investitorii „ingeri”, adica niste oamenibogati, grupuri care sunt interesati sa ofere fonduri afacerilor ca sa aiba si castiguri importante, au si experienta si pot impartasi din ce stiu.

Sa nu uitam de capitalistii de risc, investitorii care ofera capital firmelor cu potential de crestere in schimbul unei actiuni de capital. Doar firmele care doresc sa isi comercializeze ideea sunt vizate. Se implica in managementul afacerilor, in planificare, operatiuni, activitati de zi cu zi ca sa isi protejeze investitia.

Ofertele publice initiale sau IPO-urile merita amintite aici. Se vand actiuni catre public, doar companiile cu experienta pe piata si solide pot sa fie vizate, cu o crestere solida dovedita. Controlul e redus asupra firmei, dar perspectivele de castig sunt mai mari decat in situatiile descrise anterior.

Crowdfundingul implica investitori individuali care investesc sume mici de bani prin intermediul platformelor on-line ca sa ajute companii sa isi atinga scopurile financiare. Cei care investesc cred in scopurile si obiectivele companiilor respective, in produsele si serviciile lor.

Avantajele finantarilor prin capitaluri proprii ar fi:

  • Alternativa buna la datorii si imprumuturi. E o varianta buna cand nu ai cum sa obtii imprumuturi, riscurile sunt mici de la inceput;
  • Expertiza in afaceri si profesionisti in investitii. Ajungi la oameni importanti pentru tine si companie si la retele care te vor ajuta sa te dezvolti si sa gasesti mai usor si alte surse de finantare;
  • Nu trebuie sa dai bani inapoi, nu ai dobanzi mari;
  • Fara povara financiara pentru companie.

Si dezavantajele finantarilor prin capitaluri proprii sunt:

  • Profiturile se impart obligatoriu, sunt mai mari;
  • Investitorii trebuie sa fie consultati oricand vrei sa iei o decizie ce va influenta si compania;
  • Dreptul de proprietate e diluat, o parte din proprietatea asupra afacerii e detinuta si de altii, nu mai ai asa de mult control asupra propriei companii;
  • Mai multe costuri pe termen lung decat imprumuturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.