Greseli comune in stabilirea bugetului de marketing in afaceri si modalitati eficiente de a le evita

Construirea unui buget de marketing este o provocare pe care multi oameni de afaceri si unele echipe de marketing, departamente nu o pot depasi. Daca in alt context greselile erau acceptate, cand vine vorba despre bugetele de marketing, toate greselile costa si trebuie evitate cu orice pret.

O banala greseala poate arunca in aer intreaga strategie de marketing a businessului. Care sunt cele mai frecvente greseli cand incepi sa construiesti bugetele de marketing si cum le poti evita usor? Raspunsul la aceste intrebari il vei descoperi in randurile ce urmeaza.

A gresi e omeneste, spune o vorba din popor. Nu si in cazul bugetului de marketing. De el depinde tot ce se intampla cu departamentul de marketing si cu toate activitatile ce tine de marketingul firmei tale, de acolo ai banii pentru tot felul de campanii si proiecte indraznete.

Greseli mai apar, mai ales cand ai de creionat bugete complexe de marketing si lucrezi in companii mari, multinationale, corporatii. Important este sa iti dai seama de ele, sa le constientizezi si sa le corectezi rapid. Iata care ar fi cele mai frecvente greseli legate de bugetul de marketing:

Lipsa obiectivelor clare. Nu ai cum sa te gandesti la buget de marketing daca nu ai in minte clar obiective si nu ai definit bugetul, de ce bani ai nevoie. De multe ori se ajunge la subestimare si la bani la care nu mai ai acces pentru ca nu i-ai planificat, nu ai crezut ca ai nevoie de ei. Alinierea strategiei de marketing cu viziunea companiei, afacerii poate ajuta la setarea unor obiective clare pentru prioritizarea costurilor in functie de acestea.

Esecul in coordonarea strategiei de marketing cu vanzarile. Intotdeauna e nevoie de creionarea bugetului de marketing la pachet cu vanzarile, fiecare cheltuiala va corespunde unui rezultat proiectat. Lipsa coordonarii celor doua duce la campanii de promovare fara impact pozitiv si direct la nivelul veniturilor. Prioritizarea comunicarii dintre vanzari si departamentul de marketing poate sa rezolve aceasta problema-se va testa mereu sales funnel-ul (palnia de vanzari) pentru ajustari periodice.

Experimentarea prea multa, pe o perioada prea mare de timp. E firesc sa vrei sa testezi, sa experimentezi, sa gasesti varianta de buget de care ai nevoie si care va functiona. Insa nu trebuie sa exagerezi cu experimentele. In loc de experimente care nu duc nicaieri mai bine angajezi profesionisti, firme cu experienta, care sa se ocupe de creionarea bugetului de marketing in asa fel incat sa ai buget de marketing in baza strategiilor, obiectivelor, informatiilor disponibile la un moment dat, sa fie doar date concrete.

Ajustarea bugetului de marketing din trecut. Ca sa il poti avea cat mai repede vei fi tentat sa il refaci pe ici, pe colo, prin partile esentiale pe cel de anul trecut, doar e buget gata facut, nu? Strategiile de marketing, obiectivele, activitatile vor varia de la an la an, la fel si resursele umane necesare, tehnologiile, tendintele de marketing, preturile, alti factori cheie.

Obiectivele afacerii vor fi reevaluate anual, iar in baza lor vor lua nastere noile bugete de marketing. Ca sa iti fie si mai usor e de preferat ca fiecare parte care are nevoie de bugetul de marketing sa se implice direct in crearea sa. Si da, poti sa te folosesti si de modele de buget de marketing, dar sa le personalizezi si sa le adaptezi mereu nevoilor tale, cu mare atentie la detalii si redactare.

Folosirea unor date gresite de la inceput. Bugetul de marketing si creionarea lor e o stiinta si o arta, in acelasi timp. Nu ai nimic exact in marketing, asa cum se intampla in matematica, e implicat si riscul daca vrei sa castigi si sa ai la final un buget perfect. Te bazezi pe multe date cand vrei sa incepi sa lucrezi la buget, insa daca ai foarte multe nu ai si calitate cu siguranta. Mai intai „cureti” datele si le verifici, dupa care te apuci de treaba. Deciziile informate se vor lua imediat in baza datelor corecte, bugetul va fi unul excelent pentru orice campanie de marketing.

Concentrarea doar pe clienti noi. Vrei sa vinzi, sa ai baze de clienti cat mai mari, asa ca esti mereu in goana dupa clienti noi. Dar te va costa de cinci ori mai mult sa ai un client nou decat sa retii si sa fidelizezi unul deja existent. Profitul e mai mare si el cu 25-95 procente daca retentia clientilor are o crestere de doar 5%. Renunta la a cauta la nesfarsit clienti noi si gandeste strategii pentru a pastra intacta baza de clienti care exista deja si sunt interesati de produsele si de serviciile tale.

Evaluarea strategiei e inexistenta. Strategiile de marketing nu sunt evaluate si reevaluate la perioade de timp bine stabilite. Eforturile depuse nu sunt evaluate nici ele daca nu pornesti cu evaluarea strategiilor de marketing. E foarte important sa evaluezi si instrumentele utilizate pentru a vedea intr-un final daca a functionat sau nu strategia de marketing si ai un buget care te ajuta cu adevarat.

Imposibilitatea adaptarii din mers la schimbari. E dificil sa prezici cand un noul canal, o noua tehnologie sau o noua abordare va fi o noutate, insa trebuie sa inveti sa te adaptezi din mers si sa prevezi niste tendinte, incluzand banii necesari pentru adaptare in bugetul de marketing. Nu ai cum sa definesti corect si eficient bugetul de marketing fara sa ai si capacitatea de a te adapta si de te gandi la adaptare si la scenarii si bani pentru a te alinia cu tendintele ce se vor impune in domeniul tau.

1 thought on “Greseli comune in stabilirea bugetului de marketing in afaceri si modalitati eficiente de a le evita

  1. Un articol foarte util pentru cei care lucreaza in domeniul marketingului sau pentru oamenii de afaceri ce isi doresc sa aiba o echipa de marketing eficienta. Construirea unui buget de marketing este intr-adevar o provocare si orice greseala poate avea consecinte grave pentru succesul unei companii. Este important sa ai obiective clare in minte si sa coordonezi strategia de marketing cu vanzarile pentru a evita risipa de bani. De asemenea, este necesar sa fii atent la experimentele prea indelungate si sa ajustezi bugetul de marketing in functie de obiectivele afacerii, nu pe baza celui de anul trecut. Un articol informativ si bine structurat, care ofera solutii pentru evitarea celor mai frecvente greseli in construirea unui buget de marketing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.