Tipuri de modele de marketing pe care le poti folosi in afaceri
Structurarea ideilor de afaceri se poate face mai rapid si mai usor cu ajutorul modelelor de marketing pentru business. Comunici mai eficient, ai strategii de vanzari mai realiste si mai obiective, le comunici intr-o maniera care se „muleaza” pe ceea ce asteapta si isi doreste publicul tinta. Un model de marketing dinamic va fi mereu un instrument esential in anticiparea succesului unei companii.
In teoria marketingului pentru afaceri sunt o multime de modele, asa ca va trebui sa le studiezi cu atentie si sa le descoperi pe cele care te vor ajuta sa iti atingi obiectivele si nevoile in afaceri. Cateva dintre cele mai populare si mai utile in business le vei descoperi in randurile ce urmeaza.
Un model de marketing este un instrument folosit de regula de oameni de catre afaceri si de catre publicitari pentru a intelege cat mai bine puterea si potentialul de castig al unui business. Cu fiecare model de marketing aplicat nu faci altceva decat sa ai o privire de ansamblu asupra strategiilor generale si asupra parametrilor implicati odata cu demararea unor campanii de promovare, publicitate si cu vanzarea unor produse si servicii. Definesti mai usor strategii de marketing, nu mai aloci bugete foarte mari pentru campanii care nu au nevoie de atat de multi bani, decizi pe loc ce parte din piata e bine sa targetezi, iti dai seama de impactul unor actiuni si de potentialul raspuns al clientilor. Se pot face mai usor si proiectii de castiguri pe termen mediu si lung daca ai gasit modelul de marketing perfect pentru afacerea detinuta.
Teoria marketingului pentru afaceri vorbeste despre doua categorii de modele de marketing, unele cu o structura „de sus in jos” si altele cu o structura „de jos in sus”. Primele se axeaza pe demografia audientei si pe asteptari, se imparte piata in segmente pentru a prezice cum anume grupuri de audiente diferete si segmente ar putea sa cumpere anumite produse si servicii.
Modelele „de jos in sus” sunt ceva mai complicate. Spre deosebire de un marketing traditional, unde se realizeaza planuri de marketing si strategii de promovare a produselor si serviciilor, daca se foloseste acest model de marketing se concentreaza pe angajatii companiei si atat. Ei recunosc o singura nevoie a unui client pe care il intalneste compania si vor realiza o strategie de marketing axata in jurul unei singure idei. Cele mai interesante modele de marketing ar fi:
Analiza SWOT/TOWS. Este o analiza folosite frecvent in marketing si in afaceri si se refera la puncte tari, puncte slabe, amenintari, oportunitati. Se analizeaza atat mediu intern, cat si mediul extern care influenteaza afacerea, SWOT se axeaza pe mediul intern, TOWS pe mediul extern. Vizualizezi mai usor cu ajutorul acestor modele optiunile strategice si cele mai importante puncte forte ale tale, avand la dispozitie si un bun instrument de evaluare si minimizare a slabiciunilor si de evitare a amenintarilor la adresa afacerii detinute. Totodata se maximizeaza oportunitatile odata ce le constientizezi si le vezi asternute pe hartie sau pe ecran.
Se obtin patru cadrane importante, puncte forte si oportunitati, puncte forte si amenintari, puncte slabe si oportunitati, puncte slabe si amenintari. Cu ajutorul completarii lor si evaluarii poti gandi strategii defensive de marketing pentru a gasi mai rapid calea spre succes.
Analiza SWOT/TOWS poate fi facuta si atunci cand esti intr-un punct critic al dezvoltarii afacerii, dar si atunci cand esti la inceput de drum, cand vrei sa faci schimbari si sa ai cele mai mari sanse sa iti si reuseasca.
Mixul de marketing sau cei 7P. Cei 7P se refera la produs, pret, plasare, promovare, oameni, proces si dovada fizica. Acest model de marketing te ajuta sa te organizezi mai bine, sa ai strategii mai coerente si sa evaluezi obiectiv dezvoltarea afacerii. Poti face analize in detaliu cu ajutorul modelului de marketing ce ii include pe cei 7P, poti vedea unde merge bine si unde nu merg lucrurile in afacere si vei putea ajunge mult mai rapid la obiectivele propuse.
Produsul se refera la orice se vinde, pretul se refera la cat costa produsul sau serviciile asociate, plasarea se refera la locul unde va fi produsul, unde se va expune, unde se va vinde, promovarea se refera la modul cum se comunica produsul unei audiente, cum se promoveaza. Oamenii sunt cei care sunt implicati in productie, promovare, distributie, angajatii. Procesul este reprezentat de metodele folosite pentru a aduce produsul in mainile clientilor. Dovada fizica este dovada necesara pentru ca orice client sa fie sigur ca afacerea chiar exista, produsele fizice, chitantele, informatii de urmarire a produselor si a serviciilor etc.
Optimizezi foarte usor tot ce tine de afacerea ta analizand aceste aspecte in detaliu, iti faci strategii, iti tii angajatii buni si ii poti stimula sa fie si mai buni, ai clienti multumiti si iti dezvolti afacerea in directiile dorite mult mai simplu.
Modelul STP. STP inseamna segmentare, targetare, pozitionare. Modelul e popular, se axeaza pe descoperirea modului in care compania se adreseaza clientilor. Se folosesc patru pasi pentru a livra un mesaj relevant, personalizat unor publicuri tinta. Acest model a devenit din ce in ce mai cautat si mai aplicat pentru ca foarte multe firme vor sa ofere continut cat mai relevant unor audiente targetate via social media. Primul pas este segmentarea pietei, in care se determina caracteristicile cheie ale fiecarui grup din piata. Apoi urmeaza targetarea, decizi ce grup sau grupuri sunt potrivite pentru produsul tau, sa primeasca produsul si incerci sa dezvolti strategii de marketing detaliate pentru pozitionarea produsului sau serviciilor cat mai aproape de ceea ce isi doreste publicul tinta, grupul analizat.
Cele cinci forte ale lui Porter. Ca sa vezi care e profitabilitatea industriei afacerii detinute te poti folosi de modelul lui Portern. Cele cinci forte la care se refera el sunt: potentialul celor nou intrati in industrie, puterea furnizorilor si negocierile cu ei, puterea cumparatorilor, amenintarea produselor inlocuitoare si concurenta competitiva din industrie. Practic modelul se concentreaza mai mult pe influentele din exterior si pe competitie, afli mai multe despre ea, lasand pe plan secund produsul sau publicurile tinta.
Puterea furnizorilor iti poate arata numarul si marimea altor furnizori, unicitatea serviciilor si costurile substituirii propriilor produse. Puterea cumparatorilor se refera la abilitatea cumparatorilor de a influenta deciziile companiei, in vreme ce amenintarea produselor inlocuitoare se va referi la cum anume se descurca produsele in comparatie cu alte alternative. Amenintarile din partea celor nou intrati in domeniu detaliaza orice fel de obstacole pe care le vei vedea si de care vei da cand intri pe o piata. Concurenta competitiva trece in revista toate fortele din exterior pentru evaluare obiectiva a modului in care produsele reusesc sa se dezvolte, sa performeze pe piata in comparatie cu piata generala.
AIDA. Se axeaza in mare parte pe client. AIDA vine de la awareness, interest, desire and action, constientizare, interes, dorinta, actiune. Ele reprezinta cele patru etape prin care trece un cumparator in timpul procesului de achizitie de bunuri si servicii. Unele variatii ale acestui model de marketing includ si alta etapa, retentia, care se refera la alegerea unui cumparator de a se reintoarce la cumpararea aceluiasi produs si a dezvolta o loialitate fata de brand.
Modelul este unic si evidentiaza influenta social media asupra relatiei cumparator-vanzator. Se comenteaza asupra unor postari ale companiei, alti clienti pot sa distribuie materialele si sa creeze comunitati on-line care influenteaza intr-un final comportamentul de consum al clientului, al cumparatorului.
Modelul ciclului de viata al produsului. Te va ajuta sa dezvolti produse noi, sa aduci imbunatatiri produselor existente, sa recunosti cand e timpul sa renunti la un produs din portofoliul tau. Are si el patru etape care pot fi ghiduri importante in cadrul campaniilor de marketing si de dezvoltare de produse.
Introducerea-dupa cercetare si dezvoltare un produs trece prin etapa de introducere, in care e introdus pentru prima data, prezentat clientilor. Eforturile de marketing si de promovare sunt intense acum pentru a aduce produsul cat mai aproape de publicul tinta.
Cresterea/dezvoltarea-produsul devine popular, compania incepe sa se ocupe de distributie, apare etapa cresterii. Produsul e tot mai cunoscut, se dezvolta baze de clienti si cota de piata creste in lupta cu tot ce inseamna competitia.
Maturitatea-produsele mature au deja multi alti competitori intr-o piata saturata. In timpul maturitatii, cresterea incetineste si e nevoie de niste ajustari in privinta strategiei de marketing pentru a gasi noi categorii de public tinta si noi aplicatii pentru produsul lansat.
Declinul-scad vanzarile, eforturile de marketing nu mai au impact asa de mare. Cand ajungi sa ai un produs in aceasta etapa e bine sa te concentrezi pe dezvoltarea de produse noi si sa nu mai aloci bani si timp campaniilor de marketing pentru produsele care nu mai „merg”.